Skocz do zawartości

Spadek CPC

travelmania

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od stawek, ale na pewno AdKontekst nie ma stawek wyższych (z tych najniższych) od AdSense. Mam AdKontekst na kilku stronach i nie zależnie czy to strona o grach, filmie czy serialu (kategoria rozrywka), to wyświetlają mi się reklamy 18+, a jeśli już coś innego to takie reklamy które na pewno nie zainteresują czytelnika.

Kocham Polskę

Stawek, czyli czego? CPC? A od kiedy to powinniśmy się przejmować CPC?

Widziałem w wielu przykładach, że Adkontekst może dawać lepszy eCPM (RPM), niż AdSense. I dlatego warto tę sieć na swojej witrynie wypróbować.

Jasne, że nie w każdym przypadku Adkontekst da lepsze wyniki, pewnie w mniej niż połowie przypadków, ale mimo to -- moim zdaniem warto sprawdzić.

• 4 tygodnie później...

Co do Adkontekstu to się zgadza. Na stronie rozrywkowej wyświetlają mi reklamy dla dorosłych. Na stronie o zdrowiu mało lepiej, jakieś w stylu "Jesteś nieśmiały" czy "12 kg mniej od zaraz". Muszą mieć bardzo ograniczoną pulę reklam. W porównaniu z AdSense to zarobek z tej samej witryny jest kilkukrotnie niższy.

Miałem spadek CPC w AdSense na jednej stronie z 3 jednostkami reklam, więc zostawiłem tylko jedną. Po pewnym czasie CPC trochę wzrósł.

I nic dziwnego, skoro klikane były wyłącznie reklamy z tej jednej jednostki -- a więc o najlepszych stawkach. Ale po co się skupiać na CPC, skoro pewnie usuwając pozostałe jednostki zmniejszyłeś sobie RPM, czyli to, co Cię naprawdę powinno interesować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności