Skocz do zawartości

Umieszczanie linków na innych stronach - jak płacić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

pozycjonuję we własnym zakresie 1 serwis postawiony na różnych domenach de pl fr w zależności od wersji językowej. Po ostatnim update algorytmów raczej katalogi i swle zeszły na dalszy plan, a raczej staram się umieszczać linki na forach i konktaktuję się z włascicielami stron, którzy już tego typu linki do innych stron u siebie zamieszczają, czyli nazwijmy to linkowanie bardziej naturalnym (wiem wiem, nie ma czegoś takiego jak naturalne linki). Zastanawiam się jednak, z jaką propozycją do nich wychodzić (blogerzy, strony tematyczne, ale nie konkurencyjne), tzn. czy działa tylko zapłata z umieszczenie linku? Czy może proponujecie inną formę korzyści za umieszczenie takiego linka? Zapłata jest o tyle uciążliwa, że przelew międzynarodowy do bloggera w Niemczech to większe koszty, no i nie bardzo wiem jakie kwoty proponować, bo nikt za 5 eur palcem nie kiwnie, żeby zamieścić u siebie linka.

Drugą opcją jest propozycja wymiany linkami, niezbyt korzystna dla mojej strony, ale tutaj jest ewentualnie rozwiązanie żeby w pliku robots.txt botowi Google nie zezwalać wchodzić na stronę z linkami na moim serwisie, wtedy zablokuję wypływ juice.

Ale może macie jakieś inne pomysły? Albo na przykład doświadczenia, że taka forma poszukiwania linków na dłuższą metę jest nieopłacalna? Zastanawiam się też nad stawkami w PL za umieszczanie linków na stronach, założyć można że w skali 1-10 na trudność frazy to jest około 3-4, więc raczej dolna półka, a serwisy raczej hobbistyczne, blogerskie. Może ktoś pomoże.

Wymiana linkami albo kupowanie powoduje nałożenie kar. To nie są naturalne linki. Jak udzielasz się na forach to pisz regularnie, a wtedy link ze stopki będzie ok. Jak tylko tworzysz profile to nic Ci to nie da, a wręcz przeciwnie.

Możesz też pisać blog na tematy podobne do tych z Twojego serwisu.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

Wymiana linkami albo kupowanie powoduje nałożenie kar. To nie są naturalne linki. Jak udzielasz się na forach to pisz regularnie, a wtedy link ze stopki będzie ok. Jak tylko tworzysz profile to nic Ci to nie da, a wręcz przeciwnie.

Dlaczego wprowadzasz ludzi w bład ? Linki ze stopki tak samo są niezgodne z wytycznymi Google i tak samo pojawiają się w przykładach przy RR jak linki "kupione"

A owszem pojawiają się tyle że jak sprawdzam takie linki to dany profil nie ma przeważnie postów, ew 1/2... W ten sposób też miałbym linki ze stopek w swoich nienaturalnych a jednak ich nie mam. Nie trafił mi się jeszcze oznaczony jako nienaturalny, jeżeli ktoś się udziela na forum niż ogranicza tylko zakładając profil.

Dlaczego wprowadzasz ludzi w bład ? Linki ze stopki tak samo są niezgodne z wytycznymi Google i tak samo pojawiają się w przykładach przy RR jak linki "kupione"

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

Podstrona głosuje na podstronę, a nie domena na domenę. Ty możesz pisać o kimś, on o Tobie - i to nadal jest linkowanie naturalne. Tyle, że należy unikać wszelkich schematów "pozycjonerskich" typu link z anchorem w stopce.

Propozycja: zapłać za wpis o Twoim serwisie albo jeśli chcesz linki side-wide, to np. w kategoriach niech będą link do podstrony nr 1, we wpisach - do podstrony nr 2, w archiwach - do podstrony nr 3 itp.

dziękuję MaxPan, już zastanawiałem się co mają wspólnego te wypowiedzi faktor.biz z moim pytaniem. Kluczowe pytanie, to nie czy to są naturalne czy nienaturalne linkowania (bo do wszystkiego można się doczepić), tylko w jakiej formule za nie płacić (i ile wg tego co opisałem, oczywiście generalnie) lub czy właściciele stron idą na wymianę linków? i czy taka akcja z zapytaniami ma sens czy nie z Waszego doświadczenia?

Kupić dobre linki nie jest łatwo ale powiem szczerze, że można zrobić lepszy efekt niż dodanie strony do 500 czy więcej katalogów czy precli.

Jeśli gdzieś kupuję link to najczęściej jest w kolumnie "współpracuję", "partnerzy" nie w reklama czyli nie sugeruje tego że dany link został kupiony ale jak to google widzi to nie wiadomo.

Jeśli sama sprzedaje linki to także mam na stronach zatytułowaną kolumnę jako "współpracuję" lub "partnerzy" sprzedaję linki na stronach już od 4 lat i często klienci kupują miejsce reklamowe rok a nawet dwa lata.

Wymiana linków nie wiem jak teraz ale kiedyś była bardzo dabrą metodą na początki podlinkowania lepszymi linkami strony teraz nie wiem czy ktoś się wymienia. Często są cwaniaki że się "wymieni linkiem" a za tydzień czy dwa go nie ma na serwisie więc trzeba spradzać recznie lub z automatu czy dany link jest na stronie i czy jest odpowiedni.

Jak za nie płacić to najlepiej paypal szybko tanio i bezpiecznie. Co do cen to najlepiej zapytać jaka kwota interesuję i później targować w PL za link na stronie z pr 2-3 cena to około 30zł wiadomo jeszcze zależy jaka strona nie wszytkie należy mieżyć jedną miarą w DE może być trochę wiecej.

Teraz rozumie Pan, że nic Pan nie rozumiał.

.

Jeśli sama sprzedaje linki to także mam na stronach zatytułowaną kolumnę jako "współpracuję" lub "partnerzy" sprzedaję linki na stronach już od 4 lat i często klienci kupują miejsce reklamowe rok a nawet dwa lata.

Może być nawet w kolumnie przekonania religijne i nic to nie da.

Jeśli chodzi Ci o kupowanie linków np. w systemach jak seopilot czy tez prolink nie jest to moim zdaniem dobre rozwiązanie ponieważ musisz utrzymywać te płatności po zakupieniu linków.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupowanie artykułów na innych stronach. Jeśli jesteś specjalistą w danej branży w której maja dotyczyć linki kierujące do Twojej strony warto poszukać strony dobrymi parametrami i zaproponować im artykuł który sam napiszesz lub zrobi to profesjonalnie inna osoba, w artykule możesz umieścić link, tym bardziej jeśli zaproponujesz pieniążki za taki artykuł myślę że właściciele stron się zgodzą, oczywiście nie można zapominać o umowach.

Np. za artykuł przez Ciebie napisany z linkiem który wstawisz na dobra stronę zapłacisz od 10 do 50 zł to masz go już praktycznie na bardzo długi czas, przeważnie do końca istnienia danego serwisu. Taki artykuł kosztował by deko właściciela strony a jak Ty jeszcze chcesz mu zapłacić to tym bardziej się zgodzi :)

A gdy będziesz płacić za linki w systemach to płatności masz co miesiąc i suma sumarum przekraczają one koszty takich artykułów.

Pomyśl nad taka opcją zdobywania linków, zorganizuj sobie listę stron na których chciałbyś umieścić artykuły i działaj, to przynosi pozytywne rezultaty :)

Dodam ze kupowanie linków w takich systemach jak opisałem jest przydatne tylko na tzw. okoliczności np. jeśli chcemy wypchnąć stronę na święta lub inna datę związana z jakimiś ważnymi okolicznościami .

SEO i SEM - www.rwnet.pl

Próbowałem wprowadzić manualne znajdowanie stron i próbę wykupienia linków na nich.

Posadziłem człowieka do znalezienia tych stron, do kontaktu z witrynami i próby negocjacji cen (kraje ES, PT, IT).

Nie jest to opłacalne, bo tak jak napisał Alo, trzeba to później utrzymać, czyli kolejny człowiek nadzorujący system, płatności i kontakt z wirtynami.

Dodatkowo ceny linków w tych krajach przekraczają zakładany budżet.

@Alo,

bardzo podoba mi się Twój pomysł, robiłem to już wcześniej ale nie na taką skalę, to bardzo dobry sposób na linkbuliding.

Czas na testy.

wiem wiem, nie ma czegoś takiego jak naturalne linki

oczywiście że istnieją.

no i nie bardzo wiem jakie kwoty proponować

ceny zaczynają się od około 80 Euro za link i idą w tysiące euro w zależności jaka dziedzina itd.

Polecam blog o pozycjonowaniu stron w Niemczech - pozycjonowanie Niemcy. Na tym blogu pisze też na temat pozycjonowanie stron w google.de

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności