Skocz do zawartości

Pytanie - strona główna i podstrona w wynikach wyszukiwania

Terrian

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów o podpowiedzenie w sprawie zaistniałej sytuacji:

Od dłuższego czasu pozycjonuje swój serwis internetowy. Ponad pół roku temu udało mi się w końcu doprowadzić go do top10. Dla najbardziej istotnego dla mnie słowa kluczowego w top 10 pojawiła się podstrona serwisu (tak jak chciałem).

Kilka miesięcy temu, wraz z poprawkami do algorytmu google - wyniki wyszukiwania zaczeły się dziwnie zachowywać.

Sytuacja 1 - w top10 wyświetla się właściwa podstrona serwisu.

Sytuacja 2 - w top10 wyświetla się główna strona serwisu, podstrona znika całkowicie

Sytuacja 3 - w wynikach wyszukiwania pojawia się strona głowna i pod nią podstrona - jednakże na pozycjach ok 12, 13.

Sytuacje te wynikają z tego, że strona główna jak i podstrona w meta-danych, nagłówkach i treści zawierają to samo słowo kluczowe. To jest mój błąd, który powstał na bardzo wczesnym etapie budowy strony - gdy nie wiedziałem jeszcze jak będzie wyglądała dokładna struktura strony. Chciałbym ten błąd skorygować.

Pytanie brzmi nastepująco: czy może ktoś wie, jak się prawdopodobnie zachowa google gdy usunę/zmienię interesujące mnie słowo kluczowe w meta-danych na stronie głównej? Rozumiem, że strona głowna wyleci z wyników wyszukiwania, ale czy podstrona zostanie w top10, czy zanotuje spadek?

Może ktoś już dokonywał takich korekt i mógłby podzielić się ze zmną wiedzą?

Na interesujące mnie słowo kluczowe linkowana jest podstrona i strona główna. Serwis jest dobrze zoptymalizowany, strona głowna przekazuje słowo kluczowe na właściwą podstronę.

Słowo kluczowe jest raczej mocno pozycjonowane przez konkurencję.

Wiem, że mógłbym poprostu to sprawdzić dokonując zmiany, ale aktualny okres jest dla mnie bardzo ważny i wolałbym nie ryzykować "w ciemno" bez wiedzy na to - co się stanie. Przy dużej niewiadomej, wolałbym zostawić tak jak jest.

Z góry dziękuję za pomoc.

Prawdopodobnie będzie tak jak mówisz. Brak optymalizacji na głównej = na 2/3 tylko podstrona będzie w wynikach, o ile jest to jakaś podstrona nie widoczna na głównej.

BTW Jak dobrze to rozegrasz, to dasz radę wbić np główną do top3, a podstronę do top10. Skoro już ci się obydwie pojawiają na 11, 12 miejscu to może to nie być trudne. A jak nie, to upewnij się, że masz odnośnik na głównej z podstroną pod to słowo kluczowe. Powinno rozwiązać problem.

@up

Odnośnik wewnętrzny na stronie głównej przekazujący to słowo kluczowe na podstronę - jest.

Nie zależy mi aby google pokazywało 2 wyniki. Chciałbym aby podstrona pokazywała się w google dla tego słowa kluczowego, natomiast główna dla innego. Jednakże nie zawsze linki zewnętrzne są precyzyjne i linkowane jest słowo kluczowe (te które ma być dla podstrony) na stronę główną.

Czyli rozumiem, że jak zdejmę meta-dane dla tego słowa kluczowego ze strony głównej, to główna zniknie z wyszukiwarki, a pozostanie jedynie podstrona (jako jedyna zoptymalizowana pod to słowo kluczowe)?

• 1 miesiąc temu...

Czyli rozumiem, że jak zdejmę meta-dane dla tego słowa kluczowego ze strony głównej, to główna zniknie z wyszukiwarki, a pozostanie jedynie podstrona (jako jedyna zoptymalizowana pod to słowo kluczowe)?

z danych meta gdzie można użyć konkretnych treści, tylko title ma większe znaczenie także jak wywalisz z niego frazę to strona może to odczuć ale nie musi zależy też jaki content i ile

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności