Skocz do zawartości

OpenCart vs PrestaShop - wydajność

Retco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

po jakże długiej, trudnej i żmudnej selekcji wybrałem dwa ww. skrypty.

Moje pytanie brzmi: który ze skryptów generuje mniejsze obciążenie?

Chcę wybrać coś lekkiego, cobym nie musiał "latać" z serwera na serwer. Który skrypt lepiej się zachowuje przy wzrastającej liczbie odwiedzin i produktów?

Na obecnym sklepie mam ~1,5k produktów i około 2 zdjęcia na produkt. Przy nowym wdrążeniu planuje ok. ~2k produktów i około 5 zdjęć na produkt.

Niestety w internetach nie znalazłem nic interesujące jeżeli chodzi o testy wydajnościowe/"performance test" tych dwóch sklepów.

Jakieś rady?

Pozdrawiam

W sumie można było sie tego spodziewać(wydajność). Ubogość skryptu nie przeszkadza. Zapewne w obydwu przypadkach i tak nie obejdzie się bez dodatkowych pluginów.

Jeszcze jedno pytanie, stricte techniczne. PHP 5.3 odrzucam na początku. P5.4 czy 5.5?

Opencart jest uboższy w wersji podstawowej, ale jest mnóstwo darmowych wtyczek, dzięki którym można go bardzo rozbudować, a ubogość też wychodzi na plus, jak ktoś nie potrzebuje wielu rzeczy, wtedy nie obciąża to serwera aż tak bardzo

Katalog stron www - mocny katalog iDir

• 6 miesięcy temu...

ja powiem z własnego doświadczenia.. przenosiłem Klientowi księgarnię na prestę, masa pól dodatkowych itp.. mieliśmy to na nazwa.pl i uciekliśmy bo przy ponad 10k książek i masę pól dodatkowych serwer sql przy edycji książki potrafił zdechnąć :/

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

• 4 miesiące temu...

Jeśli masz chwilę, to postaw oba sklepy, przygotuj mniej więcej produkcyjne konfiguracje, dodaj kilkaset przykładowych produktów, a następnie odpal loadimpact.com - w ten sposób wygenerujesz jednoczesne odwiedziny w Twoim sklepie, z różnych adresów ip.

Jeśli stawiasz sklep na VPSie, to będziesz mógł na żywo oglądać zmianę loadu. Jeśli nie, to może Twój obecny dostawca udostępnia jakieś statystyki obciążenia?

Wybierz php 5.5

PHP 5.3 odrzucam na początku. P5.4 czy 5.5?

Wybierz nowsza wersję PHP - podobno są wydajniejsze więc może strona generować się szybciej - co jest pozytywne dla klienta.

Kwestia "skakania" po hostingu, masz coś na oku? Są oferty, które podają jakie obciążenie maksymalne możesz generować i dają wgląd w panelu do tych informacji, więc wtedy oprócz testów jak szybko na hostingu generuje się strona miałbyś także pogląd jakie obciążenie ona wygenerowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności