Skocz do zawartości

Pozycjonowanie na kilka krajów

gornet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam następujące pytanie.

Jak najlepiej wypozycjonować serwis na kilka krajów ? Zakupić na każdy kraj domenę, czy wystarczy nabyć ogólną np. com i dodawać rozszerzenia. Który wariant wybrać?

(Wariant 1)

www.domena.com

www.domena.com/de

www.domena.com/no

www.domena.com/se

czy (Wariant 2)

www.domena.de

www.domena.no

www.domena.se

Zależy mi aby pozycjonować frazy w lokalnym języku. I też kwestia serwera. Do każdej strony osobny serwer ftp czy wystraczy jeden z podpiętymi katalogami pod domenę ? Ta pierwsza opcja jest mozliwa chyba tylko do drugiego wariantu ?

Z góry dzięki za pomoc.

Do każdej strony osobny serwer ftp czy wystraczy jeden z podpiętymi katalogami pod domenę ? Ta pierwsza opcja jest mozliwa chyba tylko do drugiego wariantu ?

Tak, ale nie widzę sensu w używaniu osobnych ftp'ów.

Jak bardzo będą rozbudowane te serwisy?

nihil fit sine causa

Do każdej strony osobny serwer ftp czy wystraczy jeden z podpiętymi katalogami pod domenę ? Ta pierwsza opcja jest mozliwa chyba tylko do drugiego wariantu ?

Tak, ale nie widzę sensu w używaniu osobnych ftp'ów.

Jak bardzo będą rozbudowane te serwisy?

Serwisy będą dosyć rozbudowane, ale nie będzie to żaden portal.

Czytam w internecie, że jeżeli myśli się o pozycjonowaniu za granicą to koniecznie trzeba nabyć narodowe domeny tych krajów. Jak myślicie, ile jest w tym prawdy ?

MaxPan -> jaki to ma wpływ na pozycjonowanie ?

tworzysz subdomene a nie katalog, więc pozycjonujesz 3 osobne serwisy. A podkatalog to tylko cześć jednego serwisu. Łatwiej pozycjonować, zdobywać linki.

że jeżeli myśli się o pozycjonowaniu za granicą to koniecznie trzeba nabyć narodowe domeny tych krajów.

nie koniecznie, ale najlepiej. Mozę być sub-domena domeny globalnej.

Oczywiście mówimy cały czas o Google bo w Yandeksie tam jest trocha inna historia.

z moich doświadczeń wynika, że jeśli naprawdę chcesz powalczyć na lokalnych rynkach, to najlepszy jest wariant domeny krajowej. nie są one wcale drogie (np de fr kosztują po 35 zł brutto), a od razu masz łatwiej (łatwiej dodawać linki, bo niektórzy subdomen nie przyjmują), wyglądasz poważniej w oczach lokalnych klientów, no i linkować możesz do siebie wzajemnie te serwisy (w rozsądnym stopniu), dzięki czemu masz po kilka linków więcej z zadbanego źródła i tematycznego. Linkowanie w obrębie subdomen może skończyć się tym, że Ci Google wszystkie wrzuci do jednego wora jako jedną domenę. U mnie kiedyś tak było i powiedziałem sobie: nigdy więcej ;)

Ok ,słuchajcie. Zakupiłem zagraniczne domeny i teraz pytanie o serwer... Czy zamieścić wszystko na jednym ftp ,czy dla każdej osobny ? Ma to jakieś duże znaczenie dla seo za granicą, że wszystkie wersje językowe będa na jednym ftp albo osobnych ?

Mam opcję zakładania nielimitowanej ilości ftp, więc dla mnie to żaden problem.

czyli np.

[Wariant 1]

serwer@domena.com (wersja angielska strony)

serwer@domena.de (wersja niemiecka strony)

serwer@domena.no (wersja norweska strony)

serwer@domena.se (wersja szwedzka strony)

[Wariant 2]

serwer@domena.com (tylko ten)

/_deutsch (przekierowanie domeny .de na ten katalog)

/_norsk (przekierowanie domeny .no na ten katalog)

/_svenska (przekierowanie domeny .se na ten katalog)

Jak myślicie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności