Skocz do zawartości

Wpływ linków brandowych z portali ogłoszeniowych na Trust Rank i indeksowanie

iknil

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomnieć jednak warto, że na niektórych portalach, ogłoszenie wisi 30 dni, czasem nawet to z linkiem do strony głównej a potem znika lub trzeba wysłać smsa, żeby przedłużyć.

Nie wiem na ile to może pogorszyć ewentualne pozytywne efekty, ale żeby potem nie było zdziwienia, że spadki - to mówię. Ktoś jeszcze mógł tego nie zauważyć.

edit: tak samo jest część stron gdzie ustawiasz sam sobie czas wyświetlania ogłoszenia, zazwyczaj 30-90 dni.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dziękuję za trafne spostrzeżenia.

na niektórych portalach, ogłoszenie wisi 30 dni, czasem nawet to z linkiem do strony głównej a potem znika lub trzeba wysłać smsa, żeby przedłużyć

To prawda, ogłoszenia po jakimś czasie wygasają. Przedłużenie odbywa się najczęściej poprzez kliknięcie w odnośnik wysyłany mailem kilka dni przed deaktywacją, kojarzę tylko jeden portal (płatny) gdzie trzeba wysłać smsa. W teście ok. 65% anonsów ma okres ważności min. 6 mc.

Nie wiem na ile to może pogorszyć ewentualne pozytywne efekty, ale żeby potem nie było zdziwienia, że spadki - to mówię.

Przekonamy się - nie będę ich przedłużał :) Zresztą trudno opierać pozycjonowanie tylko na jednym źródle odnośników. Ogłoszenia to jeden ze sposobów na urozmaicenia profilu linków.

Przy okazji podsumowanie:
Ogłoszenia, stan na: 09.06 (prawie 5 mc po dodaniu)
aktywne - 127
usunięte przez admina - 8
wygasłe (nie były przedłużane) - 45
strony niedostępne - 20
screen z Ahrefs
ahrefs.png
Trust Rank (pojęcie umowne: wg. wskaźników Majestic SEO i Ahrefs):
15.01 (dzień po dodaniu ogłoszeń)
13.02 (zakończenie testu)
20.03 (I podsumowanie wyników)
17.04 (II podsumowanie wyników)
09.06 (III podsumowanie wyników)
trust3.png
Pozycje (od ostatniej aktualizacji wyników)
Tak jak wspominałem wcześniej, główne założenia testu były inne, więc nie przykładałem wagi do optymalizacji i treści. Wszystkie frazy związane są z finansami, kredyty samochodowe + wariacje leasingu: leasing konsumencki, leasing samochodów osobowych, leasing medyczny, itp.
pozycje-po-tescie3.png

[Wykonam] ANALIZA WIDOCZNOŚCI - aktualne pozycje mobile/desktop, sezonowość, rankujące podstrony - 10 narzędzi (Ahrefs, Semstorm, Senuto, Clusteric, Rank Tracker, SE Ranking, Alli AI, Keyword Revealer, Ubersuggest, Google Ads)

W jaki sposób dodawałeś linki w ogłoszeniach ?

1. w polu do tego wyznaczonym ?

2. treść ogłoszenia tralalalalalalala www.link.pl dalsza część ogłoszenia............. ?

3. treść ogłoszenia <a href="https://www.link.pl/">tralalala</a> dalsza czesc ogłoszenia ?

czy w jaki sposób ?

To zależy jakie możliwości daje dany serwis:
np. tu kupsprzedaj.pl możesz umieścić link w wyznaczonym miejscu (wtedy ma postać https://jakisadres.pl) lub w treści ogłoszenia wstawiając:
<a href="https://jakisadres.pl">dowolny anchor</a>
Oprócz wymienionych przez Ciebie sposobów jest jeszcze jeden - BBCode:
[url]https://example.org[/url]
[url=https://example.com]Example[/url]

[Wykonam] ANALIZA WIDOCZNOŚCI - aktualne pozycje mobile/desktop, sezonowość, rankujące podstrony - 10 narzędzi (Ahrefs, Semstorm, Senuto, Clusteric, Rank Tracker, SE Ranking, Alli AI, Keyword Revealer, Ubersuggest, Google Ads)

uzyskanie linka z treści ogłoszenia kończy sie prawie zawsze tak samo

czyli jak? :)

Znam zaledwie kilka portali, na których tak skonstruowany wpis daje nam klikalnego linka.
Jest ich trochę więcej, ale dominuje wymieniona przez lampard029 opcja 1.

Tak patrzę to ostatnio ceny mocno spadły, nawet do 20 zł za ponad 500 portali - www.dodawanieogloszen.pl. Zastanawiam się, czy dodanie takiej ilości ogłoszeń przy założeniu, że wpis jest z linkiem dofollow, ale na subdomenach www.dodawanieogloszen.pl/listy/lista330.txt daje też "kopa"?

Staram się na bieżąco monitorować oferty i nie zauważyłem spadku cen. Sprawdź np. w sklepach seo:

Zastanawiam się, czy dodanie takiej ilości ogłoszeń przy założeniu, że wpis jest z linkiem dofollow, ale na subdomenach www.dodawanieogloszen.pl/listy/lista330.txt daje też "kopa"?

Nie korzystałem, więc wolałbym się nie wypowiadać :) Przeanalizowałem tak na szybko tylko PR:

PR 3 - 1 strona
PR 2 - 1 strona
PR 1 - 5 stron
PR 0 - 67 stron
PR n/a - 256 stron
Kilka opinii znajdziesz w temacie:

W sklepach dodają jeszcze 100% swojej marży :)

Szukałem jakiejś alternatywy, nie wydam na pakiet ogłoszeniowy do zapleczówki 150 zł, ale 20 już można rozważyć, tylko jeśli faktycznie gość jest niesolidny...

Z samej ciekawości na świeżynce bym sprawdził jak takie 500 ogłoszeń może wpłynąć na pozycję strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności