Skocz do zawartości

Disavow tool i zrzekanie się linków

ilkar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W ostatnim czasie mam problem ze zbyt dużą ilością linków prowadzącą do mojego serwisu.

W przeciągu 4-5 dni google wykrył około 600 domen i 10000 nowych linków do mojej strony.

Nie zostałem natomiast poinformowany, że były wykonywane ręczne spomowa działania.

Chciałem zatem zrzec się nowych linków, które narobiły dużo bałaganu w moich statystykach.

Postanowiłem odfiltrować wszystkie nowe domeny, wrzucić je do pliku txt zakodowanego w UTF-8.

W treści pliku mam listę domen wypisanych na zasadzie:

domain:www.domena.com

doman:www.domena2.com

itd

Plik wrzuciłem do WMT na stronie disavow tool. Google wykryło że mam tam około 600 domen.

I teraz czekam sobie od kilku tygodni i nie widzę żadnych efektów, a co więcej google nadal indeksuje linki z domen, które znalazły się w moim pliku.

Czy wiecie może, co jeszcze powinienem zrobić, aby zrzec się tych linków ?

Zgłoszenie domen w DT nie powoduje ich usuwania w zestawieniu w GWT - one tam będą tak długo, jak długo Google będzie wykrywać linki na tych domenach. Linki znajdujące się na domenach zgłoszonych w DT otrzymują jedynie atrybut nofollow

PS. zrzekaj się domen bez "www", w postaci domain:domena.com :) .

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Lepiej pisz:

domain:domena.com

domain:domena2.com

bo może coś jest na subdomenach co nadal szkodzi.

Linki i domeny znikają z listy w gwt tylko jak fizycznie zniknie link prowadzący do Twojej strony. Samo "przerabianie" też sporo trwa i może zająć nawet kilka miesięcy jak nie więcej. Pytanie jest też takie: ile pozostało przy życiu domen? Może tak mało że nie ma skoków? Zawsze też możesz zdobywać nowe linki.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

@ilkar, po przesłaniu pliku do disavow tool pinguj przez 1-3 dni wszystkie zgłoszone w nim adresy, ale nie domeny, lecz konkretne URLe. Google ignoruje linki dopiero po odwiedzeniu przez robota konkretnego adresu podstrony, na której znajduje się link. Samoistnie może to trwać miesiące. Pingując URLe możesz choć trochę przyspieszyć ten proces (teoretycznie).

To prawda, że szybciej odwiedzi wtedy te strony, ale co to ma wspólnego z disavow to nie wiem;] Skąd ten robot co włazi po pingowaniu ma wiedzieć, że istnieje jakiś plik disavow z adresami?

Zgłosiłem kilka stron z uwagi na pingwina 2.1 do disavow, gdzie widnieje informacja, że linki dostaną uwzględnione po ponownej wizycie botów i czas oczekiwania może potrwać nawet kilka tygodni. Czy jest możliwość przyspieszyć ten proces np podlinkowując te linki czym popadnie, aby nakierować boty?

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

Tak - dobre rozwiazanie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam inny problem. Co z linkami z Weblinka które figurują TYLKO w NDW. Strona była linkowana dwa razy na długi ogon w webie i raz na stronę główną. Na długi ogon w miarę nic nie "podpadło" klakierom wielkiego G. Dopiero linkowanie na główna z ahorem podpadło i strona ma filtra na część fraz. Problem jest że część jest ok i trzyma się w top 10. Czy zgłaszanie takich linków "wirtualnych" których już nie ma może wpłynąć na dobre pozycje części fraz ??? Temat dotyczy linkowania ok rok i pół roku temu a nowe już nie powstają.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 2 tygodnie później...

Po zrzeknięciu się linków, czy google wysyła informacje po rozpatrzeniu wniosku ??

NIe. Nic nie wysyła jeśli chodzi o DT poza wiadomością, że to grałeś oraz ile URli i ile domen.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności