Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w analizie strony, możliwy filtr.

HanPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Przybyłem, przedstawiłem się (grzecznie, w odpowiednim dziale). A to jest mój bagaż:

3 strony, 3 które robię od początku, 3 które nie wiedzieć czemu nie mogą się wybić. Mam z tym ogromny problem bo reszta stron które robię (nie ma tego wiele) są na odpowiednich pozycjach. Około rok temu wywaliłem z pracy siostrzeńca, na którego plecach przez 1,5-2lata było całe pozycjonowanie poza SEO. Miał katalogować, pisać, walczyć o pozycje. Pokazałem mu podstawy, miał siedzieć na tym forum i pogłębiać wiedzę. Niestety po jego kadencji część stron bardzo spadła i do dzisiaj leczę rany. On raczej tylko katalogował, bez precli, w dodatku w lichych katalogach z linkami zwrotnymi. Obecnie nad pozycjonowaniem czuwa żona. Robi to solidnie, mamy spis katalogów dobrej jakości, pisze też precle, ostatnio dołączyła wpisy na forach itp. Różnicujemy anchory, również dodając te typu: kliknij tutaj itp. Niestety te trzy strony, mimo usilnych starań, zbudowania od podstaw, zadbania o unikatową treść pisaną ręcznie nie dadzą się wypozycjonować wg naszej wiedzy.

1) www.ludowa206.pl - założona dobrych kilka lat temu, na samym początku pozycjonowana Adderem (wtedy to było coś!). Pozycjonowana na frazy: sala weselna częstochowa (będę używał skrótu czwa), noclegi czwa, nocleg czwa, przyjęcia okolicznościowe czwa i te okolice. Na początku, po pozycjonowaniu Adderem było całkiem nieźle, pozycje 2-5 mnie i klienta zadowalały. Później zatrudniłem przeklętego kuzyna, który swoimi paluszkami napaskudził, lub google zmieniło się na tyle, że nie było szans na powodzenie jego działać. Obecnie strona wisi w przedziale 20-30. Była napisana od nowa w htmlu, żeby proporcja treść/kod była możliwie najkorzystniejsza.

2) www.tomarserwis.eu - założona w podobnym okresie co ludowa, pierwotnie pod adresem www.tomarserwis.pl. Spółka się rozpadła, na domenie pl musiało zostać rozdzielenie marek ale część staraliśmy się przekierować (czy poprawnie? w webtools zmieniłem adres, dodaliśmy też htaccess). Po przekierowaniu była bajka, pozycje 1-4 na wszystko. Utrzymywało się to jakiś czas, później spadek trwający do dzisiaj. Może pingwin, o którym troszkę czytałem i mniej więcej wiem co się zmieniło, tu namieszał? Nie wiem, naprawdę co mogę zrobić. Również przygotowałem nową stronę, licząc, że wcześniejsza w joomli jest zaśmiecona. Niestety nic to nie dało. Strona pozycjonowana na regionalne klimatyzacja czwa, wentylacja czwa itp.

3) www.konkretgrowshop.pl - strona ma 2 lata, usilnie walczymy od top 10. Bez większych, negatywnych przygód - ot tak nie może wejść. Naznaczona przez siostrzeńca.

Chciałbym Was prosić o jakieś porady, moja wiedza nie jest kompletna. Chciałbym pozycjonować lepiej, czysto, systematycznie (to robimy). W przypadku dwóch pierwszych stron boję się, że mają filtra. Na site: reagują, są w wynikach. O dziwo, według stron sprawdzających seo (woorank, webrankpage) strony nie są dodane do google (?!), są na pewno i mapą i ponownym wysłaniem bota. Na pozycjonowane frazy wszystkie 3 strony nieźle stoją w bingu, google jakoś kurcze las ciemny :). Może powinienem jakoś pousuwać kupowate linki wrzucane przez siostrzeńca, nie wiem jednak jak to zrobić, jak sprawdzić które usunąć. Może powinienem po prostu dostarczyć więcej linków do stron? Seo wydaje mi się, że jest niezłe. Korzystając z Waszej obecnej koncentracji i mając na uwadze moje niemowlęce ograniczenie 5 postów na dzień chciałbym uporządkować wiedzę o Wasze odpowiedzi na te dodatkowe pytania:

- czy pozycjonując regionalnie np klimatyzacja czwa, powinienem wrzucać anchory z częstochową czy z czystą klimatyzacją? Kiedyś wrzucałem z czwa ale obecnie te personalizacje wyników google chyba to zmieniają?

- czy przy takich zleceniach jakie Wam pokazuje powinienem myśleć o zapleczu? Czy to nie ta liga?

Będę na prawdę bardzo wdzięczny za jakieś analizy, wskazania palcem, sugestie itp. Szczere dzięki!

Po pierwsze to sprawdź czy coś masz w google webmaster tools w działaniach ręcznych. Jak tak, to wiesz co robic, czyli sprawdzić linki. Jak nie masz takiego konta to załóż i sprawdź co tam jest.

Jak nic nie ma a pozycje niskie (tzn np 50 w dół a nie 23 miejsce) to przejrzyj linki w poszukiwaniu takich niezbyt dobrych/spamowych/szkodliwych. Jak jakieś znajdziesz to napisz do właścicieli/adminów stron z prośbą o usunięcie chyba że masz kody do tych stron (logowania do katalogów/wp/precli) i sam usuwaj. Jak nie to zrób listę potencjalnie złych i skorzystaj z narzędzia disavow.

Sprawdź jeszcze w google: site:domena.pl (każdą swoją domenę) i jak nic nie pokaże to jest ban albo blokada na indeksację przez Google (np robots.txt, htaccess).

Jednocześnie pozyskuj nowe linki ale z lepszych miejsc np fora branżowe, blogi tematyczne. Sam też postaw blog/poradnik itp na stronach pisząc tam arty w tematyce strony.

Anchory dawaj różnie aby wyglądało to naturalniej.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

A pamiętasz kiedy zanotowałeś największe spadki?

Tak na marginesie, analizy bez danych z GWT można sobie robić i gdybać. Żeby zrobić kompleksową analizę sytuacji i wskazać najbardziej prawdopodobną przyczynę (lub przyczyny) potrzeba znacznie więcej danych - choć i tak dużo szczegółów podałeś.

Ps. Spradziłem wyrywkowo jedną ze stron, kiepski profil linków.

Co do filtrów, sprawdź z jakim typem filtru masz do czynienia...

https://techformator.pl/google-jak-rozpoznac-filtr-algorytmiczny-reczny/

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Żeby dokładniej określić co może być przyczyną trzeba zrobić porządną analizę - sprawdzić kiedy były spadki (jak na początku października to są spowodowane Pingwinem 2.1), sprawdzić cały profil linków w GWT i to jak strona wyświetla się w Google.

Tak na szybko to zalecam przede wszystkim przejrzenie linków, usunięcie przez Disavow Links spamowych linków i zainwestowanie czasu w zdobycie nowych, wartościowych linków.

Musisz też pamiętać, żeby sporo anchorów było brandowych lub neutralnych. Z tego co widziałem w Open Site Explorerze to głównie masz linki w stylu "sala weselna częstochowa", "nocleg częstochowa".

www.ludowa206.pl

do optymalizacji bo sieka straszna

www.tomarserwis.eu

jak wyżej

www.konkretgrowshop.pl

W razie wątpliwości służymy poradą w kwestii uprawy i hodowli konopi.

No to mnie rozwaliło :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Po pierwsze to sprawdź czy coś masz w google webmaster tools w działaniach ręcznych

Czy temu jegomościowi nie należy się już "filtr" na tym forum?

i skorzystaj z narzędzia disavow

Samo to powinno mu dać dożywotniego banana.

ale z lepszych miejsc np fora branżowe, blogi tematyczne

Za to powinien jeszcze "nawiązkę" zapłacić na cele charytatywne, bo wprowadza ludzi w błąd.

postaw blog/poradnik itp

Ja stawiam "kloca" co rano i mi niestety nie "rośnie" po tym.

kiepski profil

Profile to ostatnio stawiałem razem ze ścianką z płyty RG - później się je szpachluje (najpierw gips, później gładź - jeżeli wiesz o co chodzi)

Z tego co widziałem w Open Site Explorerze

Ja ostatnio widziałem kręgi w zbożu, ale nie wiem czy zrobił je Jezus czy zielone stworki z Marsa (albo snikersa).

to głównie masz linki w stylu "sala weselna częstochowa"

No a jakie ma mieć linki do cholery skoro na tą frazę chce być wysoko!

Około rok temu wywaliłem z pracy siostrzeńca

O rok za późno. Cały ten komplet fraz, razem z 3 domenami myślę, że ktoś ogarnięty za 500 netto miesięcznie zrobi lepiej niż Twój siostrzeniec i cała banda pokemonów, którzy teraz żerują na Twojej naiwności i chcą Cię "wyskubać" na wyciąganiu z wyimaginowanego filtra (nie wiem czy go masz czy nie, bo nie che mi się patrzeć nawet na te strony, ale mam jednego klienta, który przy ostatnim pingwinie spadł na 2 z 8 fraz na 11 pozycję i już znalazł 3 "duże" firmy, które go będą z filtrów wyciągać). Chyba, że płaciłeś mu 0,09 za h to taką masz właśnie usługę. NIE da się! Ludzie NIE da się zrobić czegoś z NICZEGO! Pojmijcie to w końcu!

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Witajcie, postaram się odpowiedzieć na część uwag:

Beerbant - co znaczy sieka, do optymalizacji? Mówisz o SEO? Co byś proponował zmienić

Arkaszka - słabe linki mówisz? Kurcze, obecnie żona wrzuca do stron o PR2+ oczywiście mając na uwadze możliwie jak najlepsze. Być może w ogólnym podliczeniu wszystkich linków, te mojej żony są w mniejszości a spamu jest przytłaczająca ilość.

Karol Wilczek - sprawdziłem spadki bo obserwuje wyniki w stat4seo. Tomar zaczął się psuć w okolicach maja 2013, Ludowa w listopad/grudzień 2012r. Co w Twoim poście znaczy linki brandowane? Co z moim pytaniem z końca pierwszego posta? Czy pozycjonując regionalnie mamy używać anchorów z miastem czy bez?

faktor.biz - sprawdziłem w webtools, ręcznego filtra nie ma. Wydaje mi się, że na resztę Twoich uwag odpowiedzi można znaleźć w moim pierwszym wpisie.

Panowie, ogólnie: pisałem, że nie jestem mistrzem pozycjonowania ale chcę być lepszy. Nie wszystkie uwagi które mi piszecie rozumiem, ale jutro mam dzień wolny to siądę, pogoogluje trudne słowa i postaram się w poniedziałek odpowiedzieć na wszystko. Jestem niemal pewny, że obecna nasza praca jest na poziomie, katalogowanie, preclowanie i zdobywanie linków jest konkretne, na poziomie, systematyczne. Jeśli macie jakieś uwagi co do SEO (tak to odbieram) prosiłbym o konkretniejsze uwagi, np zwiększ ilość tekstu itp. Słowo sieka jest mało czytelne. Dziękuje za poświęcony czas, jeśli ktoś mógłby coś dopowiedzieć proszę o uwagi. Zapoznam się na spokojnie z uwagami, douczę czego nie rozumiem i odpowiem w poniedziałek. Dzięki i miłego weekendu!

Co w Twoim poście znaczy linki brandowane?

Linki z anchorami brandowymi czyli nazwa firmy, adres strony (np. "tomarserwis.eu", "Tomar Klimatyzacja", "Firma Tomar".

Co z moim pytaniem z końca pierwszego posta? Czy pozycjonując regionalnie mamy używać anchorów z miastem czy bez?

Tak jak pisałem: moim zdaniem powinieneś się skupić na anchorach brandowych i neutralnych, a w takich miasta raczej nie umieścisz. Jakaś mała część anchorów tego typu może się znaleźć w profilu linków do Twoich stron, ale unikałbym anchorów typu "sala weselna Częstochowa".

Słowo sieka jest mało czytelne

Jak i strony które są "nieczytelne" dla robota ze względu na brak optymalnego linkowania wewnętrznego i podobne treści.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

to że katalog ma PR 2/3/4 nic dla ciebie nie znaczy, twoja strona i tak ląduje na 10134 podstronie z PR N/A, największą zaletą tkz. mocnych katalogów jest to że jest spora szansa na to że nie znikną za kilka miesięcy. A PR przydaję się do łapania yelonków na płatne wpisy.

Jest spora szansa że po prostu miejscówki w których masz linki zostały oflagowane, zbanowane, zaspamowane do bólu. Zmienił się też trochę algorytm, trochę mniej daje pkt za linki i stąd te średnie pozycje. Dobrze jest też urozmaicić źródła linków. I zrobiłbym 301 z pl na eu, bo robi się bardacha.

Panowie, dziecko mi się rozchorowało i niestety miałem weekend z głowy. Tematu nie odpuszczam. W międzyczasie chciałbym zapytać ogólnie: uważacie, że SEO stron jest ok? Filtra nie ma i jedyne co mamy zrobić to przejrzeć i oczyścić obecne linki i dbać o jak najlepsze nowe? Zmienić anchory z sala weselna częstochowa na np sala weselna rondo, dodać anchory neutralne np kliknij tutaj? Teraz tak, skoro twierdzicie, że PR nie jest wyznacznikiem solidnego katalogu to skąd brać te pewne? Nie proszę o listę (choć się nie obrażę :) ) proszę o sposoby sprawdzania katalogu, jakie skrypty, na co zwracać uwagę? Czy płatne dorzucanie się do prywatnych zaplecz jakie są oferowane tutaj w dziale precle/katalogi są dobrym rozwiązaniem? Czy mogę ślepo ufać katalogom, preclom zamieszczonym tutaj?

Wiem, masa pytań, ale jeśli uda się Wam odpowiedzieć w sposób konkretny i przejrzysty to myślę, że moja sytuacja mocno się wyklaruje. Muszę poświęcić trochę czasu na sposoby oczyszczenia linków itp ale to na spokojnie. Tymczasem te odpowiedzi pozwolą nam działać sprawniej i polepszać sukcesywnie sytuację, o czym nie zapomnę poinformować w tym wpisie, o ile się uda. Dziękuję po raz kolejny.

jak znaleźć "porządne" katalogi było tu wałkowane 1000 razy, użyj wyszukiwarki forum. Obecnie mocno liczy się zdobywanie linków z różnych źródeł (nie tylko katalogi), oczywiście ważne jest różnicowanie anchorów. Ale to zawodowiec powinien wiedzieć ;)

ufać to można sobie, a nie katalogom, preclom i innym wynalazkom stawianym przez naczelnych spamerów RP

rozejrzałem się wstępnie w temacie.

Berbant - powiedz mi jaki problem widzisz w linkowaniu wewnętrznym? Chętnie poprawię problemy.

Arkaszka - zawodowcem nie jestem, pisałem już o tym. Faktycznie, jak znaleźć dobre katalogi to nie jest kwestia tłumaczenia, poszperam o tym temacie na forum

Wg mojego rozumowania, jeśli oczyszczę stronę z linków ogólnie mówiąc gów*nych to strona powinna się podnieść, mimo że linków będzie mniej? Szukałem narzędzia które by mi w tym pomogło, najlepiej w wersji programu a nie abonamentu na stronie. Znalazłem program, rozwijany z resztą na tym forum - SEO Odkurzacz. Czy Waszym zdaniem to będzie dobre narzędzie?

Nadal mało informacji z Was wyciągnąłem w kwestii SEO tych stron. Bardzo proszę o komentarze w tym zakresie. Było wspomniane o błędnym linkowaniu wewnętrznym ale prosiłbym o jakieś uwagi co z tym zrobić, jak powinno wyglądać. Czy poza tym seo jest do przyjęcia? Czy polecicie jakieś programy do analizy SEO strony z wytknięciem rzeczy do poprawek? Obecnie korzystam z WOORANK.

Jak wspominałem w pierwszym poście zastanawia mnie również sprawa, że właśnie w WOORANK i WEBRANKPAGE na analizie wychodzi mi, że strony nie ma w indexie google i binga chociaż są. Czy jest to błąd skryptu tych stron analizujących czy coś jest na rzeczy? I ciągle nikt nie skomentował mojego "wniosku" z Waszych uwag: czy to na czym mam się skupić to tylko i aż poprawa, zróżnicowanie źródeł linków?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności