Skocz do zawartości

Kategorie w sklepie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem , że sporo z was zajmuje się tą branżą , chodzi mi o optymalizacje stron. Posiadam sklepi internetowy i konkretnie chodzi mi o kategorie w nim , do tej pory miałem nazwy producentów , ale z czasem tych kategorii jest bardzo dużo i wydaje mi się to mało czytelne .

Czy jak po kasuje kategorie z nazwami producentów i dam przykładowe nowe:

Programy graficzne

|- Adobe

|- Corel

|- Trimble

W tej chwili mam :

- Adobe

- Corel

- Trimble

-Symantec

itd..

Czy to będzie maiło duzy wpływ na pozycje strony jeżeli pokasuje kategorie i dodane produktu po przenosze do nowych wydaje mi się lepsze rozwiązanie .

Chodzi o to że z kategorii chcesz zrobić podkategorię? Trochę nieprezycyzjnie sie wyraziłeś.

Tak czy siak - zobacz czy postać adresu jaki będzie miała strona inaczej zakwalifikowana będzie taka sama. Jeżeli w pasku adresu będzie inny adres, to pozycję najpewniej stracisz, bo tak naprawdę to pozycjonuje sie adresy stron.

Mozesz zrobić to tak, że stworzysz nowe pozycje menu kótre będą wskazywały na dotyczczasowe, wypozycjonowane już adresy. Sam pozycjona menu nie będzie wówczas nową kategorią, tylko normalnym odsyłaczem. Wówczas nie zmienisz struktury kategorii a tym samym linków.

Masz 2 możliwości:

1) zmieniasz wszystko i modlisz żeby się wszystko szybko zaindexowało - to się wiąże z tymczasową stratą pozycji

2)

- dodajesz nowe kategorie i stare usuwasz z linków na stornie

- pozostawiasz strony aktywne (maja być dostępne pod starymi adresami)

- czekasz aż zaindexuja się nowe kategorie i usuwasz stare url

Co wybierzesz zależy od ciebie 2 punk lepszy ale wymaga sporo pracy

Pamiętaj tylko żeby jak usuwasz URL'e to dawać 410 a nie 404 bo inaczej długo się będziesz bujać z duplikatami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności