Skocz do zawartości

kupuje furę -> bez kitu :)

kayman

Rekomendowane odpowiedzi

Nic specjalnego niestety.

Jak nic specjalnego, jak ja już chcę ją mieć. A chociażby ze względu na miłe wspomnienia z dzieciństwa - wujek mojej mamy dostał syrenkę od partii. Tego smrodku i odgłosu silnika syrenki się nie zapomina. Ale mam nadzieję, że w nowej wersji smrodku spalin nie będzie.

Co mi się podoba - prostota. Mam po prostu dosyć nafaszerowanych bajerami samochodów. Jedna pierduła w nowym pójdzie i już auto stoi - koszt naprawy od 400 w górę. Ja chcę auto proste, solidne i polskie.

Co mi się w takim razie na chwilę obecną nie podoba:

- brak LPG (bo LPG dzisiaj to takie polskie się wydaje i w sam raz na kieszeń Polaka).

- chciałbym wersję 4/5 drzwiową. Zawsze mnie wkurzały te przesuwane siedzenia.

• Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Po pierwsze, dobrze jest że jest ktoś komu się chce.

Po drugie powróciły wspomnienia. :-)

Najfajniejsze było to że każda Syrenka inaczej brzmiała, ja naszą rozpoznawałem z daleka :-D

"Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"
1% dla Antka

Ania M.

Co mi się podoba - prostota. Mam po prostu dosyć nafaszerowanych bajerami samochodów. Jedna pierduła w nowym pójdzie i już auto stoi - koszt naprawy od 400 w górę. Ja chcę auto proste, solidne i polskie.

To kup sobie Junaka - "prawie " polski i w planach mają produkcję Sokoła w cenie .... bagatela około 130 k zł :). Cena tej skarpety będzie zapewne oscylować między 60 a 80 k a producenci będą bardziej liczyc na sentyment klientów niż pozytywne opinie. Całość umrze śmiercią naturalną - dostali dotacje; część przejedli, część zainwestowali - czas zwinąc interes i zająć się czymś innym a w CV wpisać "uznany w kraju i na świecie projektant samochodów"

btw. jak jta skarpeta nie była na żadnej wystawie to znajdzie się jakaś pod Charakowem gdzie zostanie "najpiękniejszym samochodem wystawy" ... ehhhh...

ps. Masz polskie Gepardy, Leopardy, Cobry ... piękne samochody i niezawodne . Nic tylko brać :D

Ale mam pytanie informację w stylu cena, pojemność silnika, zawieszenie, rodzaj jednostki napędowej, wiecie ŻE takich projektów już było wiele?

I przyznam się szczerze, że w tej wersji mi się nie podoba, to nie jest reaktywacja kultowego auto, ale jeżeli byłoby mnie stać to na takie poniżej jak najbardziej TAK

I jak czytam brednie jak "Junak" prawie polski to był typowo nasz motor, produkowany w Szczecinie w całości od podstaw, miałem przyjemność poruszać się tym pierwszym czterosuwowym motocyklem,

Sokół podobnie tylko produkowali go w Warszawie

Posiadam po dziadku Rysia ;) więc jeżeli nie wie ktoś, co było polskie to lepiej doczytajcie, bo to byli polscy konstruktorzy, inżynierzy, fabryki, projektanci, i setki ludzi mających pracę

Leopard to jest niemiecki czołg, Langusta polski wóz bojowy na którym służyłem

Polska miała wielu projektantów samochodowych panie UNO, zresztą dalej mamy Tadeusz Jelec siedzi w Jaguarze , Tomasz Sycha w BMW, Kamil Łabanowicz w w Audi, w Stanach znowu w Fordzie był niejaki "Jara", Fiat to oczywiście "Norek", Mauer w Alfa Romeo, Reichmen w Aston Martin

Więc skończ szerzyć hipokryzję a wymieniłem tylko tych, co działają w Google nie wpisuj a zacznij czytać

Miłego dnia

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

A mnie się podoba, generalnie z przodu wyglądu jak nowy cc, tył w ogóle z innej bajki (do zmian), ale na bank wśród kobiet w wieku około 30-40 lat, które teraz kupują właśnie cc i micry znajdzie odbiorców :)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Ty mówisz o nowych Junakach, produkowanych przez Chińczyków i odkupionym patencie, ja mówię o prawdziwej konstrukcji a nie obecnym zapleczu finansowym

Odkupiono markę i tylko tyle, ten nowy Junak z tym starym to ma tyle wspólnego co facet z kobietą

Ja za tego nowego to bym złamane grosza nie dal, firma Almot całkowicie uzależniła się od tego co azjatyckie

Niestety na prostej każdego nowego "Junaka" wezmę WSK albo JAVĄ z lat 90 tych

Ale ja nie mam honoru, bo mamy konstruktorów i dziś o czym powyżej ci napisałem

Junak był jest i będzie polski tak samo jak Sokół motor, nie ważne kto ma je dzisiaj, pierwsze to dziecko naszych inżynierów (za PRLu uważane, za najlepszy czterosuwową machinę w Europie, a Sokół to latał przed wojną, więc, zdania nie zmienię to są dzieła naszej polskiej myśli technologicznej, a że ludzie zapomnieli o tym, to niestety tak jak amerykanie z Hummerem oddając go Chińczykom czy Chryslerem )

Sokół i Junak od początku, do końca są i były polskimi motocyklami, my nie rozmawialiśmy o tym czym są obecnie (że przejęli je Azjaci) Ja tylko chciałem dodać, że od 19.. tam któregoś roku do dziś mamy "mądre głowy", które pomimo braku informacje w Google pracują dla zagranicznych koncernów motoryzacyjnych

Powtórzę jeszcze raz

Sokół i Junak to były polskie marki, produkujące motocykle od podstaw

a to co dziś..

nie intere mnie

I pewna podstawowa różnica, mówicie o AZM Kutno, przecież tam największe wały szły na auta policyjne, ratownicze itd..

Dodajmy, iż Kutno to nie samochody a podwozia dla merca, audi, opla, czy innych tam nawet forda

Puścili dzika (TURA? albo jeszcze tego no Żubra ) co nasi w Iraku umierali, potem poszedł dopiero Rosomak

Problemem polskich firm produkcyjnych jest to, że Państwo ich nie wspiera. A nasi dyrektorzy szukają wsparcia za granicą, stąd większość patentów, projektów itd. zostaje odkupiona przez firmy wschodnie i zachodnie. Które później sprzedawane są za wielokrotność ceny, którą Polacy wyprodukowali.

Rząd jest dobry jak zakład upada (typu opel.) a jeśli chodzi o inwestycje w coś nowego, to jakoś nie widać, aby się prężyli. Na przykładzie syreny sport, mieliśmy rozwiązania, do których Niemcy musieli dorosnąć, francuzi do dzisiaj nie dorośli, a amerykanie kopiują wszystko od innych, ale w zasadzie po co nam polskie samochody, po co nam polskie motocykle... czy po co nam polskie samoloty, skoro wszystko można ściągnąć z zagranicy (czytaj szmelc...) ale zawsze to zachodnie, lepsiejsze od naszego...

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...

Syrena sport? Dawno dawno temu miała właściwie konstrukcyjnie to samo, co niemiecki Golf 4 / 5

Pokusiłbym się też o Poloneza, który gdyby go troszkę odchudzić, wystylizować mógłby być dość ciekawym autem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności