Skocz do zawartości

Optymalne rozłożenie anchorów

zydar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio przeczytałem fajny artykuł zgreda:

https://seo.zgred.pl/linkdetox-porownanie-rozkladu-slow-kluczowych-na-tle-konkurencji-czyli-wstepniak-do-analizy-2149

W którym anchory były podzielone na 4 kategorie:

• brand – słowa kluczowe stricte na nazwę firmy/brand
  • compund – słowa kluczowe zawierające nazwę firmy/brand oraz frazę, na którą pozycjonujemy serwis
  • money – słowo kluczowe stricte na które pozycjonujemy serwis
  • other – inne frazy np “kliknij tutaj”, “odwiedź” etc…

Wiem że nie ma jednoznacznej odpowiedzi i że algorytm ciągle się zmienia, ale czy jest jakiś optymalny rozkład anchorów? np. po 25% na każdy z wyżej wymienionych typów?

Niedawno założyłem serwis webmaniak, zapraszam również na mój blog fotograficzny

czy jest jakiś optymalny rozkład anchorów

Nie ma, bo prawdopodobnie czynniki tego typu są zmienne. Znając Google'a podczas pingwina liczą dominantę dla danej branży/zapytania i im bardziej wartości dla danej strony od niej odstają, tym bardziej dostaje w czapę.

Są natomiast wartości, które można uznać za "bezpieczne", ale to już kwestia poglądów każdego z osobna.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

compund

Zgred widzę jakiś słowotwórca, wymyślający słowa na własną potrzebę albo w celu "ożenienia kitu". A jeżeli miałeś na myśli "mieszankę" to trzeba było zerknąć do słownika jak już chciałeś zabłysnąć "en inglisz".

liczą dominantę

Nie dominantę tylko funkcje cylindryczne w równaniu Bessel'a.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

tak profesjonalnie podchodząc oczywiście tak, ale co zrobi przeciętny "pozycjoner Kowalski" dowali do "najlepszych" katalogów brand i do podobnych kozaków resztę, efekt praktycznie 0, Jak się ma takie bardzo mocne miejscówki, to brand można dodać dla osłody w znacznie mniejszych proporcjach, aby wyglądało naturalnie. Zbudowanie dużego dobrego brandu w takim wypadku to dobra, pracochłonna i do niczego nie potrzebna praca.

dla mnie najlepsze miejscówki oprócz zaplecz, to te które nie da się spamować automatem (nie chodzi o zabezpieczenia, a o ręczną moderacje). Więc jeśli dodaje do takich cukiereczków, to szkoda dodawać 20x tyle niby brandu do zaspamowanych miejscówek, bo nawet jak dzisiaj lista jest tylko nasza, za 3 dni trafi do jakiegoś wielbiciela viagry, czy kredytów z rozgrzanym rumakiem.

gdy na wbicie się na top potrzeba nam 100 dobrych linków, otoczka "brandowa" przy tych proporcjach to jakieś 5K, Cudu nie ma tu musi być spam na nie do końca dobre miejscówki.

2-3% per anchor exact match i 10-15% z całości anchorów to IMHO bezpieczne maksimum.

Fajne statystyki musiałbym to posprawdzać jak u mnie to wygląda, bo zazwyczaj na czuja robię ;]

Chociaż kufik też dobrze gada. Zawsze staram sie dokładne anchory wsadzić w moje najsilniejsze miejscówki, czasami w niektórych niszach wystarczą 3 takie linki..

Produkty konopne https://konopnysklep.com.pl/21-krople-cbd oleje, krople i ekstrakty z kwiatostanów zawierające cenne kannabinoidy CBD i CBG
Potrzebujesz solidnego fachowca?
https://elektryka-szczecin.pl - Systemy alarmowe, monitoring oraz inteligentne instalacje.

Zgadzam się z Cinex - również exact match daję tylko w najlepszych miejscówkach, w nieco gorszych jakieś ich wariacje i kombinacje, pozostałe keywordy idą gdzie się trafi - komentarze, fora itp. Jako kryterium wyboru lepszej/gorszej miejscówki przyjmuję też liczbę linków wychodzących. Jak z podstrony jest kilkadziesiąt linków wychodzących, to wolę tam wrzucić goły url, niż keyword.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności