Skocz do zawartości

Czy to już koniec amatorskiego SEO?

ZłyHultaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Im dłużej czytam o SEO ( dziś np już od 8:00 rano z drobnymi przerwami na kawkę wertuje forum :D ) tym bardziej dochodzę do jednego wniosku... pozycjonowanie ( czy jak kto woli usługa SEO ) jest już tylko dla dużych firm ( na tą miarę )? Im więcej się dowiaduje ( za co dziękuje że dzielicie się tą wiedzą ) tym bardziej czuje się gorzej niż początkujący.

Rozumiem, że dzięki takiej czystsze z branży wylecą pseudo specjaliści no i bardzo dobrze... ale czy przy tym stracą także hobbystyczni "pozycjonerzy" ( tacy jak ja ), którzy mają 1-3 stronki i chcą sobie trochę je wypozycjonować na proste frazy?

Mam stronę .... www.kasacja-warszawa.com.pl

Nie jest to jakaś bardzo mocna konkurencja a już nawet na najprostsze słowa kluczowe nie mogę zdobyć pozycji i pozostaje w zasadzie jedynie adwords...

Może ktoś mógłby rzucić okiem na moją stronkę... jakoś doradzić co mogę zrobić teraz sam bez zaplecza? z tego co wyczytałem to katalogi ( poza tymi najważniejszymi ) odpadają, precle no jako tako ale jak są ogólnie dostępne to śmietniki i nie warto pisać unikalnego arta a jak kupie blasta to nie mam pewności że to przetrwa choćby tydzień i co gorsza zaszkodzi mojej stronie w późniejszym czasie...

Wygląda mi na to, że po prostu kompletnie już NIC nie działa w temacie pozycjonowania strony :( to znaczy, że lepiej już szukać ofert firm profesjonalnie zajmujących się SEO czy może lepiej ten czas i pieniądze przeznaczyć na adwords? Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tym temacie bo już dzisiaj 5x byłem zachwycony że znalazłem jakiś nowe źródła... no i po przeczytaniu kolejnych wpisów 10x zawiedziony :D

Wygląda

Jeśli chcesz legalnie zezłomować auto kliknij tutaj a dowiesz się wszystkiego.

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Może ktoś mógłby rzucić okiem na moją stronkę.

OT : Strony do oceny to jednak jest inny dział na tym forum .

Powiedz jakie czynności wykonałeś / wykonujesz w ramach pozycjonowania i uzasadnij dlaczego Twoja strona powinna być wyżej niż inne firmowe z tej branży.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Aaa to przepraszam :/

Moje działania, które jeszcze 3 miesiace temu dawały efekty w postaci miejsc na kilka słów w TOP10 to:

katalogowanie - wybieram co lepsze katy z seolight i w każdym piszę unikalny opis i anchor w tytule. Czasami również tylko nazwa firmy.

precle - j.w wybieram co lepsze ( na oko nie śmieciowe ) i piszę unikalny art od początku do końca. 1-2 linki w tekście.

artykuły do przedruku - poszło chyba ze 2 wpisy z podpisem.

prolink - kiedyś to dawało mi dobrego kopa a teraz jakby nie zmienia sytuacji.

link na facebooku, komentarze w blogach żeby nie wszystko było dofallow

no i w sumie tyle...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

na topy lub bany.

Na bany szczególnie :hahaha:

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Różne czytałem wypowiedzi ale też takie opnie zupełnie odwrotne. Gdyż dużo firm wielkich seo, ma pod opieką tak dużo stron,że jakość na każdej z nich jest zaniżana. Samodzielnie siedząc na necie i robiąć pojedyncze mocne linki, nie z automatu, można sobie powoli robić bardzo mocne pozycjonowanie. Tak samodzielnie bardzo ładnie wypozycjonowałem dużo swoich stron w przeszłości.

Ale nie mógłbym tego robić dla kogoś, ponieważ to zabiera tak dużo czasu, że ja bym chciał za to 5tyś zł a firma seo 500 ;) ale za to ja to zrobię lepiej i bez żadnego ryzyka filtrów, banów, i spadków po pingwinie.

Firmy seo lecą na ilość nie na jakość, bo inaczej by się nie opłacało, automatyczne dodawania do precli, systemy katalogów, systemy wymiany linków. Wszystko co łatwe i szybkie ale objęte sporym ryzykiem.

Widzimy jak google ciągle się doskonali w wykrywaniu tego co najbardziej nie lubi, być może tak się udoskonali kiedyś, że w ogóle cokolwiek z automatu, cokolwiek niezgodnego z ich wytycznymi nie będzie miało sensu bo dostanie się filtra.

Wtedy jedyna metoda to będzie naturalne linkowanie: siedzieć na forach, blogach i social mediach i normalnie pisać i normalnie robić linki. Wtedy firmom nie będzie się opłacać, bo każdy se pomyśli, zamiast im dawać grube tysiące to sam se mogę te linki dodawać.

Wówczas powinna wzrosnąć bardzo konkurencyjność pojedynczych osób, którzy tak jak jak na własnych stronach nauczyli się manewry co bardzo ładnie dopalają stronę i co przeciętna firma nie robi, bo szkoda czasu, czas to pieniądz..

Osoby co wezmą sobie pod opiekę max 5 stron ale za to od strony nie będą brały 100 zł na miesiąc ale 1000 na miesiąc bo bardzo dużo pracy.

Zresztą już widać, że niektóre firmy mają stronę ale nic kompletnie nie wiedzą o pozycjonowaniu i biorą to co najtaniej wychodzi na rynku ale inne kumają jakie jest ryzyko a jak ważne dla nich jest by nie było żadnych filtrów i zapłacą więcej ale komuś kto włoży w to serce a nie że to będzie dla nich strona numer 147 w kolejce do blastów z xrummera ;)

Nie piszę że tak będzie ale to dość prawdopodobny scenariusz. Zależy jaki będzie wynik walk black seo z google zwierzakami typu panda, pingwin.

Co zrobią firmy seo, jeśli google się tak wycwani, że na wszystko będzie bardzo wyczulone a oni tylko zawsze dodawali z automatu: 500 katalogów, 1000 precli o page rank = 0, blast ze scrapeboxa, kupowanie łamania captchy.

A tu trzeba będzie wchodzić na forum, forum o trudnym temacie, w języku obcym, nie można napisać byle czego, nie na temat, nic nie wnoszącego bo administrator usunie konto.

Wtedy najlepsze możliwości będą w rękach osób kumatych z wielu dziedzin, umiejących wnosić wiele do dyskusji i posługujących się dobrze językami obcymi, bo ilość stron w macierzystym języku jest ograniczona.

Ja już widzę po znajomych i znajomych znajomych, że bardzo dużo pozycjonowania się dzieje tak, że ktoś sobie dorabia mając pod opieką jedną stronę tylko, nie ma firmy, nie ma umowy, nie ma reklamy, nie ma podatków :)

Ktoś jednego dnia komuś kładzie kafelki, wraca do domu robi pozycjonowanie, na weekend daje korepetycje z fizyki, sprzedaje zioło na podwórku. Oficjalnie to nic nie robi mimo że 5 tyś na miesiąc wpada ale nic nie zarejestrowane to jeszcze można wziąć zasiłek ;)

Polak potrafi! zobaczymy jak to będzie za 3, 5 i 10 lat :)

Warhol wielkie dzięki za długą wypowiedź w tym temacie. Z tego co piszesz wynikałoby, że kierunek całej branży bardziej szedłby w odwrotną stronę niż pisałem wcześniej. Wnioskuje też z tej wypowiedzi, że tak na prawdę duże firmy seo nie robią dużo więcej niż ja tylko z tą różnicą że mają automaty, narzędzia, zaplecza itd ale miejsce docelowe to samo :)

Czy możesz z własnego doświadczenia powiedzieć ( w kilku słowach reszte oczywiście trzeba będzie sobie wyszukać ) co konkretnie robiłeś żeby pozycjonować 1-2 stronki? Wydaje mi się, że nie ma sensu inwestować w jakieś automaty do katalogowania bo na 1-2 stronki spokojnie można sobie ręcznie unikalne opisy klepać. Wydaje mi się, że nie ma sensu kupować kilkunastu serwerów i kilkunastu domen żeby zrobić zeplecze dla 1-2 stronek. Pomijając fakt, że jest to po prostu zbyt czasochłonne.

Najbardziej pasowałoby mi kupować kilka razy w tygodniu jakieś linki ( w miare ) stałe... :D no ale z tego co czytam to nawet inwestowanie w zamknięte grupy precli nie jest dobrym rozwiązaniem dla stronki która ma podziałać nieco dłużej...

No to dobra! mogę zainwestować te kilkaset złotych miesięcznie, branża nie jest jakaś wybitnie popularna, ogólnie zasadę trochę łapie :P co w takim razie jest najbardziej sensownym rozwiązaniem jak dla mnie?

co w takim razie jest najbardziej sensownym rozwiązaniem jak dla mnie?

Wystawić zlecenie w odpowiednim dziale

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@up co należy robić ? :)

To co wszyscy czyli linkować i szukać "dobrych miejsc" o ile takowe istnieją.

Nawet jeśli napiszę tutaj:

www.onet.pl

Google może uznać link za SPAM i za to ukarać te oto przedstawioną witrynę (w co wątpię ale jednak) ;-)

a więc nie ma konkretnej metody, warhol próbował zrobić sobie reklamę, że będzie lepszy od tych co walą z automatów nic więcej (jak to czytam to wnioskuje, że prawdopodobnie spodziewa się "zalewu" wiadomości z prośbą o pozycjonowanie, a on jako rycerz oddany jest tylko 5 stronom i pozycjonuje każdą z nich za 5 tys :D )

Całkowicie zgadzam się z tym, że to koniec amatorskiego seo w wydaniu jaki znaliśmy do tej pory, jednak nie widzę tutaj nigdzie aby małe firmy traciły, po prostu kiedyś mała firma czy nawet jednoosobowa potrafiła obsłużyć nawet 20-30 klientów lecąć na automatach, a aktualnie pracując bardziej ręcznie domyślam się że nikt nie obsłuży więcej niż 5 góra 10 klientów, jednak ta praca jak dla mnie jest stabilniejsza i przyjemniejsza.

Minus jest taki, że jednak jak na razie wiele firm będzie musiała zrezygnować z pozycjonowania bo ceny wzrosną, może jak w tym roku adwords znacznie podrożeje to znowu klienci zaczną inwestować w seo, nawet Ci mniejsi.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Czy możesz z własnego doświadczenia powiedzieć ( w kilku słowach reszte oczywiście trzeba będzie sobie wyszukać ) co konkretnie robiłeś żeby pozycjonować 1-2 stronki?

obejrzyj profil linków do jego strony efecto.pl, przeanalizuj je, przeczytaj też jego posty z 12 stycznia, kiedy to się po raz pierwszy wypowiedział na PiO, weź pod uwagę

ale za to ja to zrobię lepiej i bez żadnego ryzyka filtrów, banów, i spadków po pingwinie.

i wyciągnij wnioski sam :)

dymna.jpg

Wnioskuje też z tej wypowiedzi, że tak na prawdę duże firmy seo nie robią dużo więcej niż ja

Świetny kawał :)

co konkretnie robiłeś żeby pozycjonować 1-2 stronki?

Co Ci dadzą metody które były aktualne kilka/kilkanaście miesięcy temu, a teraz nie dają rezultatów?

Wydaje mi się, że nie ma sensu inwestować w jakieś automaty do katalogowania bo na 1-2 stronki spokojnie można sobie ręcznie unikalne opisy klepać.

Ręczne klepanie to nie w tej branży. Nie te czasy.

Żeby coś wyciągnąć najpierw trzeba włożyć. Prawda absolutna każdego biznesu. Masz swoja firme a czas marnujesz na pierdołach takich jak seo (jeszcze z zamiarem osiągnięcia sensownych wyników przy praktycznie zerowych inwestycjach i nikłej wiedzy), zamiast zlecic to za pare stówek miesięcznie profesjonalnej firmie i zarabiać kilkadziesiąt % więcej. Nie tędy droga. Robi się to w czym jest się b. dobrym, a nie można być b.dobrym we wszystkim. Tylko wąska specjalizacja może zagwarantować sukces.

Wystawić zlecenie w odpowiednim dziale

No jest to jedna z opcji, których nie wykluczam ale niechce tak szybko składać broni :)

Lubię wiedzieć co się ze stronką dzieje... jak jest linkowana itd... Do czasu tych wszystkich pingwinów moje metody były bardzo skuteczne i byłem z większością fraz w SERP'ach. To nie jest też tak, że wszystkie frazy mi poleciały jakoś za TOP50... myślę, że jakieś rozsądne działania mogłby znów sprawdzić, że stronka zajęłaby w miarę sensowne pozycje :D

a on jako rycerz oddany jest tylko 5 stronom i pozycjonuje każdą z nich za 5 tys :D

No na dzień dzisiejszy to taka kwota zainwestowana w adwords w moim wypadku całkowicie załatwiła by sprawę...

obejrzyj profil linków do jego strony efecto.pl, przeanalizuj je, przeczytaj też jego posty z 12 stycznia, kiedy to się po raz pierwszy wypowiedział na PiO

i tu chyba zacznę drążyć dalej skałę ;)

myślę że gimbusy z dodawarką za 200PLN do katalogów, dalej będą cięły seo kozaków. Ręczne dodawanie opisów, nie daj boże unikalnych do katalogów to kanał, napracujesz się jak osioł, efektu nie będzie. Za mały przerób linków. Swoją drogą bardzo mało linków ci się zaindeksowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności