Skocz do zawartości

Czy to już koniec amatorskiego SEO?

ZłyHultaj

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie ma sensu inwestować w jakieś automaty do katalogowania bo na 1-2 stronki spokojnie można sobie ręcznie unikalne opisy klepać.

Ręczne klepanie to nie w tej branży. Nie te czasy.

;) tiaaa ..... na "kasacja samochodów warszawa" trzeba kupic rumaka ....

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Masz swoja firme a czas marnujesz na pierdołach takich jak seo (jeszcze z zamiarem osiągnięcia sensownych wyników przy praktycznie zerowych inwestycjach i nikłej wiedzy), zamiast zlecic to za pare stówek miesięcznie profesjonalnej firmie i zarabiać kilkadziesiąt % więcej. Nie tędy droga. Robi się to w czym jest się b. dobrym, a nie można być b.dobrym we wszystkim. Tylko wąska specjalizacja może zagwarantować sukces.

No w pełni się zgadzam. Bardzo dobrze prawisz :) tylko że wyjaśnijmy sobie jedną kwestię...

ja to traktuje jako hobbystyczne zajęcie.. coś co mnie po prostu interesuje. Niechce się za bardzo rozpisywać na temat konwersji w mojej branży ale jest ok. chce mieć satysfakcje z tego przede wszystkim. Na prawdę mógłbym to olać i nawet nie pozycjonować strony tylko wrzucić pare stówek w adwords i tak miałbym co robić przez miesiąc uwierz mi :)

Chodzi o to, że chce to zrobić sam w wolnych chwilach.

Swoją drogą bardzo mało linków ci się zaindeksowało

No właśnie... w sumie to chyba największą robote zrobił tu mimo wszystko prolink. Z katów to lipa :)

;) tiaaa ..... na "kasacja samochodów warszawa" trzeba kupic rumaka ....

A jak oceniacie "trudność" tych fraz? :D bo może ja trochę źle to interpretuje...

Jeśli chcesz legalnie zezłomować auto kliknij tutaj a dowiesz się wszystkiego.

ZłyHultaju, dedykuje Ci filmik:

Mam nadzieję, że doszukasz się analogii

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Mam stronę .... www.kasacja-warszawa.com.pl

Powiem ci, ze od srodka (kod, optymalizacja itp.) ta strona tragicznie wyglada. Linkow tez masz malutko. Moze na Janki by starczylo, ale nie na Warszawe.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

No na dzień dzisiejszy to taka kwota zainwestowana w adwords w moim wypadku całkowicie załatwiła by sprawę [...] myślę, że jakieś rozsądne działania mogłby znów sprawdzić, że stronka zajęłaby w miarę sensowne pozycje

Na dzień jutrzejszy też ... I pomału trzeba się z tym pogodzić, że adwords będzie/jest jedyną metodą na stabilne "TOP" w Google. Jeśli jest z tego konwersja to taka metoda <adwords> jest całkiem dobra, bo odpada wiele niedogodności związanych z pozycjonowaniem w tym bardzo stresogenny swoisty lęk przed "jutrzejszym banem" i utrata dochodów :olaboga:

Tak na marginesie : https://www.google.p...azdĂłw Warszawa w top 10 jest wile miejsca, więc dziwne, że Twojego serwisu tam nie ma .

--------

I popraw kodowanie tak by były polskie znaki:

b>Kasacja</b>
pojazdów</h4>

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na dzień jutrzejszy też ... I pomału trzeba się z tym pogodzić, że adwords będzie/jest jedyną metodą na stabilne "TOP" w Google. Jeśli jest z tego konwersja to taka metoda <adwords> jest całkiem dobra, bo odpada wiele niedogodności związanych z pozycjonowaniem w tym bardzo stresogenny swoisty lęk przed "jutrzejszym banem" i utrata dochodów :olaboga:

bana nie jest tak znowu łatwo dostać, a gdy dostanie filtr, zawsze na szybko może zrobić kampanię w adwords-ach. Jeśli w branży cena za klika nie jest wysoka, a zarobek na upolowanym kliencie duży, do ten sposób zaistnienia w G nie jest zły. W końcu w złomowanie pojazdów nie klikają łowcy okazji ;)

Mam nadzieję, że doszukasz się analogii

No ja też mam taki kanał pozycjonerski ale nie zamierzam wchodzić do niego tylko z zewnątrz coś pogrzebać :D

Powiem ci, ze od srodka (kod, optymalizacja itp.) ta strona tragicznie wyglada. Linkow tez masz malutko. Moze na Janki by starczylo, ale nie na Warszawe

Dzięki za zwrócenie uwagi. No i tu trza porządek zrobić...

odpada wiele niedogodności związanych z pozycjonowaniem w tym bardzo stresogenny swoisty lęk przed "jutrzejszym banem" i utrata dochodów :olaboga:

Ja tam się nie stresuje bo nawet gdybym dostał bana to robie drugą stronkę w jeden dzień, wrzucam w adwords i znów lecimy z tym koksem ;) no ale masz całkowitą rację z tym adwords... tutaj przynajmniej nie ma nagłych 'skoków' z dnia na dzień i sytuacja jest stabilna... jak na razie koszt też nie jest duży a w ciągu najbliższych miesięcy pośrednicy i ich strony wyginą ( i dobrze :D ) ze względu na dotacje więc i może ta stawka jeszcze spadnie ( lub chociaż nie będzie jakoś bardzo drożeć ).

No ale walczę dalej.. wczoraj trochę przeanalizowałem linki konkurencji ( aktualnie siedze i choruje więc mam czas na te działania :D ) i z tego co widzę to nie mają ich jakoś bardzo dużo ale.... większość to linki bez konkretnego anchor textu no i nofallow. Zaledwie kilka linków z głównym anchorem ( to taki przykład największego konkurenta ). Wniosek: Bardzo bardzo naturalnie te linki wyglądają i chyba lepiej linkować w taki sposób. Na razie podpatruje stronki konkurencji i wyszukuje dla siebie miejsca na linki. Noo ale optymalizacja jeszcze leży u mnie na stronie więc... chyba będę musiał poprosić o Waszą pomoc ( w odpowiednim dziale ).

dybym dostał bana to robie drugą stronkę w jeden dzień, wrzucam w adwords i znów lecimy z tym koksem

Idea adwords jest taka, że nawet przyjmują stronę za $$$$ z i ich banem :faja: wiec nie potrzeba robić innych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

nawet przyjmują stronę za $$$$ z i ich banem

Mion, jeżeli strona narusza wskazówki, tzn. ma program partnerski lub w jakikolwiek sposób linkuje do strony trzeciej, może zostać uznana jako przejściową i konto zostanie zawieszone. Jak dostałem filtr, np. na stronę z afiliacją, to rzucili mi jeszcze kłody pod nogi w Adwords, albo ciągle trafiałem na praktykantów :) P.S. Dwa razy udało mi się reklamową stronę afiliacyjną w 2012 roku, dopóki nie chciałem zmienić treści reklam.

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Mion, jeżeli strona narusza wskazówki,

Nie mowie o stronie która coś tam narusza, bo to jest jasne, tylko o stronie które ma filtr za pozycjonowanie.

---

Ale wracając do tematu:

Czy to już koniec amatorskiego SEO?
To uważam, że NIE. Tak zwane "profesjonalne" też będą dodawać do popularnych miejscówek jak katalogi itd jedynie czym się będzie pewnie różnić to większym zróżnicowaniem w anchor link ;)

"Amatorskość" pozycjonowania nie zależy od wielkości firmy, największym syfem i wciskaniem kitu mogą się też pochwalić duże agencje.

Tanie pozycjonowanie będzie zawsze, bo zawsze w naszym kraju znajdą się firmy które będą chciały jak najtaniej i jak najszybciej.

Co do kierunku SEO, to chyba będą dwie ścieżki - dla większych klientów będą wielkie agencje lub własne działy SEO z pokaźnym budżetem, a dla mniejszych firm będą mniejsze agencje lub freelancerzy, mający kilku porządnych klientów za odpowiednią cenę. I to raczej pozycjonerzy będą sobie wybierać klientów, eliminując tych co chcą "top 3, tylko za efekt, miesiąc wypowiedzenia" (co zresztą już się dzieje).

Na pewno masówka typu "100 klientów za 100zł" nie będzie się opłacała żadnej ze stron.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Zwróciły one moją uwagę na naturalność linkowania, większe obserwowanie konkurencji.. no i chyba zaczynam łapać trop. Co do adwords to sprawa jest prosta... ja przeżyje ale są branże, gdzie załamanie amatorskiego seo może zniszczyć biznes, prywatnych właścicieli stronek. To chyba taki efekt uboczny będzie w nieustannej walce googla ze spamerami. PS. Wrzuciłem stronkę do oceny. Mile widziane komentarze ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności