Skocz do zawartości

Wyklikiwanie przez konkurencje - blokada IP Orange

tosterus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Niestety w przypadku zmiennego adresu IP czeka Cię trochęwięcej pracy jeśli chciałbyś ukarać daną osobę. Podlega to pod nieuczciwą konkurencję i jest do udowodnienia. Mając adresy IP i konkretne godziny jesteś w stanie namierzyć dane urządzenie (sądzę, że na nakaz policji dana sieć może udzielić takich informacji - także współpraca z policją, ale... uświadomienie jej o co chodzi). Sieci mobilne powinny mieć możliwość sprawdzania, które urządzenia mają dany adres IP o danej godzinie. Po tych informacjach są w stanie namierzyć właściciela - trudne i mozolne bo musi przejść przez policję.

Według mnie źle wytłumaczyłeś im problem. Bo oni to ocenili jako wejścia na Twoją stronę - jako coś normalnego, a nie kwestię wyklikiwania, czyli marnowania Twojego budżetu - nieuczciwa konkurencja.

Moja sugestia.

Wyselekcjonuj sobie firmy, które potencjalnie również dotyczy ten problem. Napisz ogólnego maila (nikogo nie oskarżając) o treści.

Witam serdecznie,

Mam do Państwa ważne pytanie, które prawdopodobnie może zaoszczędzić Państwu zbędnych kosztów.

Działamy w tej samej branży i wykorzystujemy te same narzędzia do reklamowania swoich działalności. Korzystamy z reklam Google AdWords.

Niestety w ostatnim czasie zauważyłem, że moja reklama (zapewne i Państwa reklama) są wyklikiwane przez kogoś z naszej branży. I tu moje pytanie.

Czy Państwo również zauważyliście zwiększoną ilość kliknięć w reklamę? Można to spraawdzić na zakładce Kampanie aktywując dodatkowe kolumny Niechciane kliknięcia i procent niechcianych kliknięć na koncie AdWords - w razie potrzeby pomogę w sprawdzeniu.

Musimy coś z tym zrobić. Dane czynności podlegają karze z tytułu nieuczciwej konkurencji.

Drugim negatywnym skutkiem to podwyższone stawki za kliknięcie. Wielu z nas widząc dużą ilość kliknięć, bądź też niskie pozycje reklamy podwyższa stawki CPC - jest to wynik tylko i wyłącznie tych niechcianych kliknięć. Ceny za kliknięcie mogłyby być o wiele niższe, gdyby nie wyklikiwanie naszych reklam.

Trzecim najciekawszym elementem układanki jest fakt, że Google wykrywa nieuczciwe kliknięcia i zwraca nam koszty za nie, więc poniekąd nic nie tracimy (jednak część kliknięć ucieka narzędziu do wyłapywania niechcianych klinięć i tu ponosimy już realne koszty) - to na czym tracimy to brak naszych reklam w wynikach!

Prosiłbym o informacje czy zaobserwowaliście podobne zdarzenia. Musimy jakoś walczyć z tym procederem. Sądzę, że droga sądowa może być najlepszym wyjściem - wtedy uzyskamy nakaz od sądu, by policja mogła zgłosić się do danego dostawcy internetu mobilnego.

Pozdrawiam

W ten sposób uzyskasz informacje kto ma jeszcze z tym problem, bądź jeśli wiadomość trafi również do wyklikiwacza to może się opamięta.

Oczywiście tekst jest przykładowy :) Trochę mnie poniosło hehe

Witam

[...]Próbowałęm to zgłosić na policji jednak nic to nie dało, stwierdzili że koleś może być fanem mojej strony i w nią klikać. [...]

Redjasper - policja się tym nie zajmie - czyny nieuczciwej konkurencji to w większości sprawy cywilne (ta akurat jest cywilną), a nie karne, więc dochodzisz ich na własną rękę w sądzie w drodze powództwa.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Według mnie źle wytłumaczyłeś im problem. Bo oni to ocenili jako wejścia na Twoją stronę - jako coś normalnego, a nie kwestię wyklikiwania, czyli marnowania Twojego budżetu - nieuczciwa konkurencja.

Starałem się jak mogłem wytłumaczyć o co dokładnie chodzi ale widocznie nie trafiło na podatny grunt. Natomiast dzisiaj dostałem maila od policjanta (prowadzę również serwis ogłoszeniowy) z prośbą o podanie numeru IP kolesia który zamieścił ogloszenie o sprzedaży metafedronu. Spróbuję z nim zagadać na temat mojego problemu, może się odwdzięczy jak mu pomogę :)

Co do maila to myślałem bardziej o zadzwonieniu do konkurencji mniej więcej z takim tekstem, można by zaobserwować reakcje, a do odpowiedzi na maila mogą się przygotować.

policja się tym nie zajmie - czyny nieuczciwej konkurencji to w większości sprawy cywilne (ta akurat jest cywilną), a nie karne, więc dochodzisz ich na własną rękę w sądzie w drodze powództwa.

OK tylko nawet nie wiem przeciwko komu mam złożyć pozew.

Doskonale zdaję sobie sprawę że odpadnie mi spora grupa użytkowników jednak nie mam chyba innego wyjścia

Wiem, że to może zabrzmieć głupio i oczywiście ale nie lepiej po prostu zlecić pozycjonowanie strony ? Jak nie jednej to kilku. Po prostu doorwaye, czyli strony z bannerem "kliknij aby wejść". Tutaj problem kliknięć przechodzi do historii.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Ja rozumiem, że to forum ma głównie na celu dyskusję na temat pozycjonowania, ale ten dział jest o AdWords...

Jak boli Was ręka to okład z altacetu robicie na nogę?

Rozwiążcie problem koledze, a nie szukajcie problemu, gdzie go nie ma.

Sprawa z internetem mobilnym jest trudna do udowodnienia bo wymaga zaangażowania władz. Dowiedz się @tosterus gdzie w Twojej miejscowości jest wydział do zwalczania przestępczości internetowej i oni będą trochę bardziej kumaci.

Aby zlokalizować urządzenie muszą wystąpić do usługodawcy z adresami ip i dokładnymi godzinami używania tych adresów ip - urządzenie da się namierzyć.

Drugi przypadek to jak pisałem... ogólna informacja, czy to meilowo, czy telefonicznie ... treść przekazu do ustalenia

Natomiast kolejnym ważnym elementem jest sama kampania. Może trzeba również zerknąć na kampanię, czy ona nie generuje zbędnych wyświetleń reklamy.

Jaki "wydział do zwalczania przestępczości internetowej"?

To jest banalna sprawa dla sądu / policji / prokuratury. Nie żyjemy w średniowieczu policja i prokuratura doskonale wiedzą jak uzyskać dane abonenta po IP - jedno pisemko do Orange i jest wszystko jasne.

I tak jak mówiłem policja / prokuratura nie kiwnie palcem dopóki sprawa nie będzie w sądzie, bo dopiero wtedy jest uprawdopodobniony interes w namieżeniu delikwenta. Co Wy myślicie, że każdy może wejść sobie do organów ścigania, zostawić karteczkę z IP i poprosić o ustalenie danych właściciela? ;)

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

To jest banalna sprawa dla sądu / policji / prokuratury.

Czy dysponujesz prawomocnym wyrokiem sądu w podobnej sprawie? Jeśli nie, to są tylko Twoje pobożne życzenia (czytaj: nic nie znacząca interpretacja). Z całym szacunkiem.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W sprawie cywilnej? Chciałbym to zobaczyć

Wiecie, żeby gdzie spadał, odpowie operator komórkowy adwokatowi, który o to wystąpi? :D

Koledzy, nie to, że komukolwiek źle życzę, czy tym bardziej, żeby się nie udało, ale Wasze poczucie krzywdy do możliwości zadośćuczynienia w takiej sprawie ma się zupełnie tak, jak prawo do sprawiedliwości :)

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Tylko, że to nie adwokat występuje, a sąd i operator grzecznie i szybko przyśle do kogo to należy, bo jest to dla nich chleb powszedni. Spraw gdzie trzeba ustalić po IP czy nr telefonu dane abonenta to jest tysiące.

Poza tym wynika to wprost z ustawy, że operator na żądanie sądu musi udostępnić dane osobowe.

Przeciwko abonentowi danego nr IP.

Jest kilka wersji określenia pozwanego i ustalenia jego danych, ale generalnie opisujesz sprawę i wnosisz o ustalenie przez sąd danych danego abonenta IP i wskazujesz że samemu nie da się rady tego ustalić ze względu na ochronę danych osobowych i tylko sąd to może zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności