Skocz do zawartości

Pozycjonowanie dużego portalu kulturalno rozrywkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum, jednak od długiego czasu odwiedzam to forum i czytam wszelkie porady.

Wiem, że podobne tematy już były, więc jeśli administrator uzna, że nie należy zakładać to proszę o usunięcie. Jednak ja nie znalazłam odpowiedzi na pytania, które mnie interesują.

Otóż, prowadzę od paru miesięcy portal można powiedzieć wielobranżowy, bo strona posiada kategorie: Film, Książki, Gry.

Na stronie tej publikuję recenzje, artykuły i newsy. Teksty pisane są przez wielu autorów, nie tworzę ich sama. Są to dobre recenzje i artykuły na co najmniej 3000 znaków każdy.

I tu pojawia się problem, ponieważ dodaję nowe artykuły codziennie, po ok 5 - 10, czasem więcej. Ilość będzie zwiększać.

Pozycjonuję to na własną rękę i jeśli np przyłożę się mocno do tego to potrafię wybić się na pierwszą stronę na dany tytuł filmu, książki lub gry.

Problem polega na tym, że artykułów jest bardzo dużo i zależy mi aby one po pojawieniu się na stronie od razu były wysoko w wyszukiwarce. Nie mogę pozycjonować strony na wszystkie frazy, bo tego jest za dużo.

Działania, które podejmuję to katalogowanie strony w najwartościowszych katalogach, linki na forach (tutaj używam anchorów na dane tytuły, ale nie zawsze, czasem wrzucam goły link), posty na blogach i niewielkie już w tym momencie zaplecze. Miałam większe, ale nie jestem już w stanie tego ogarnąć, za dużo roboty jest przy samej stronie. Oczywiście nie robię tego wszystkiego sama, tylko zlecam konkretne rzeczy, np katalogowanie, nie korzystam z usług firm pozycjonujących.

Podam przykład: Co z tego, że wypozycjonuję stronę na hasło "Doktor Sen" jeśli za dwa dni będę już miała kolejne 10 recenzji innych książek, które muszą być widoczne w Google, bo inaczej ten portal nie będzie miał racji bytu.

Moje pytanie brzmi, jak do tego się zabrać, aby nie tracić czasu na działania, które w moim przypadku na niewiele się zdadzą, bo recenzje filmów powinny być już widoczne w dniu premiery.

Robię też tak, że zamieszczam artykuł na temat filmów czy książek, które swe premiery będą miały za jakiś miesiąc i wówczas to przynosi jakiś efekt, ale muszę każdy jeden tytuł pozycjonować, a z racji tego, że na portalu ilość artykułów się zwiększa to wydaje mi się to utopią, kiedy będę mieć np 30 nowych artykułów dziennie.

Czy mam pozycjonować zatem tylko stronę główną i kategorie?

Trochę się rozpisałam, ale chciałam jak najlepiej to opisać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Takie problemy rozwiązuje się optymalizacją witryny, osobnymi mapkami kategorii, wyświetlaniem "podobnych" artów i generowaniem rotacyjnych wewnętrznych linków do "archiwaliów" .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Dziękuję za odpowiedzi. Z SWL-i nie korzystam już wcale, na początku dopalałam tym tylko zaplecze.

Jeśli chodzi o Xml do Google News, to czy różni się to od mapy witryny, którą dodajemy w Narzędziach dla Webmasterów? Z tego co czytam tu https://support.google.com/news/publisher/answer/74289?hl=pl&ref_topic=2527688 to wygląda na to, że przesyła się ją w ten sam sposób.

Z newsami wcale nie jest tak łatwo, ja próbuję się wbić z fajnym, dobrze zrobionym serwisem i unikalnymi wiadomościami, ale dostaję odmowę.

Zrobienie sitemap`y dla google news jeżeli masz doświadczenie w ogóle w sitemapach powinno być tak proste jak budowa cepa.

Problem polega na tym, że samą sitemapą do google news się nie dostaniesz.

Czas na testy.

A masz kategorie, podkategorie, tagi? Dobra optymalizacja i linkowanie wewnętrzne to podstawa przy takim portalu.

Celem jest np. zwiększenie wizyt, czy coś konkretnego, np. sprzedaż książek z programu partnerskiego?

Zastanowiłbym się np. nad pozycjonowaniem po autorach, wiele osób przekleja sobie tytuł książki wraz z autorem do Google podczas szukania to może częściowo pomóc w widoczności na takie zapytania.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Tak mam kategorie i podkategorie. Do tego każdy dział ma stworzoną jakby osobną stronę główną, aby odróżniał się od innych działów. Tagi również mam.

Wszystkie powiązane ze sobą wpisy linkuję, ogólnie widzę już jakieś efekty działań, bo TR się zwiększa.

A jeśli już mówię o TrustRank to czy nie zauważyliście, że ostatnio wielu katalogom się zmniejszył? Przykładowo katalog Gazety Pl. Miał TR 5 i nagle w listopadzie bardzo drastycznie spadł wskaźnik do 2.35. Zauważyłam to na wielu dobrych katalogach. Czy to znaczy, że dodawanie do katalogów, nawet tych dobrych ma co raz mniejsze znaczenie dla Google?

• 3 tygodnie później...

Witam,

przyznam, że po chwilowym wzroście pozycji, znów odnotowuję spadek. Przede mną jest cała masa stron z filmami online, które nie powinny być w Google, do tego nie mają wcale atrakcyjnej treści. U mnie pozycje oscylują pomiędzy 50-160 i nie chcą wskoczyć, a jak wskakują do 40-tej to zaraz spadają do 60, aby znów powrócić na chwilę i tak w kółko.

Wklejam link do strony: goo.gl/OCfi0A

Byłabym wdzięczna za wszystkie sugestie.

które nie powinny być w Google

Skąd ta pewność ?

do tego nie mają wcale atrakcyjnej treści.

Czy aby na pewno ? (większość raczej szuka nie info o filmie ale tego filmu za darmochę)

wszystkie sugestie

moim zdaniem wystarczy jedna - zoptymalizuj serwis biorąc za przykład wikipedię

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

które nie powinny być w Google

Skąd ta pewność ?

do tego nie mają wcale atrakcyjnej treści.

Czy aby na pewno ? (większość raczej szuka nie info o filmie ale tego filmu za darmochę)

wszystkie sugestie

moim zdaniem wystarczy jedna - zoptymalizuj serwis biorąc za przykład wikipedię

1. Nie powinny być w Google, bo naruszają prawa autorskie.

2. Rozumiem, że mają atrakcyjną treść dla użytkownika, bo jest wstawiony film do obejrzenia, choć tak na prawdę filmu nie da się obejrzeć, jak ktoś kiedyś szukał takiego filmu za darmo to wie jak jest to utrudnione, przez liczne reklamy i inne dziwne rzeczy, które znienacka wyskakują ;)

Treść na niektórych stronach wygląda mniej więcej tak: tytułfilmu online, tytuł filmu za darmo, tytuł filmu cały film youtube i tak się ciągnie przez ok 10 linijek ;). Dlatego zastanawia mnie skąd ich wysokie pozycje.

3. Czy mógłbyś trochę rozwinąć myśl nt. Wikipedii? Rozumiem, że chodzi tu o linkowanie wewnętrzne?

przez liczne reklamy i inne dziwne rzeczy, które znienacka wyskakują

dzięki którym mają kasę na napieprzanie linkami ;) (lajf is brutal)

Rozumiem, że chodzi tu o linkowanie wewnętrzne?

Dobrze rozumiesz + dodatkowe profile/bio reżyserów aktorów itp itd - jak mają to zrobione w filwebie

przez liczne reklamy i inne dziwne rzeczy, które znienacka wyskakują

dzięki którym mają kasę na napieprzanie linkami ;) (lajf is brutal)

Rozumiem, że chodzi tu o linkowanie wewnętrzne?

Dobrze rozumiesz + dodatkowe profile/bio reżyserów aktorów itp itd - jak mają to zrobione w filwebie

No tak, ale ostatnio dużo się mówi o tym, że napieprzanie linkami przynosi odwrotny efekt, więc jestem nieco zdezorientowana ;)

Jeśli chodzi o dodatkowe profile aktorów, reżyserów itp to właśnie tą drogą zamierzałam podążać, ale zauważyłam, że gdy dodałam kilka artykułów (newsów) na temat jednego filmu (były to artykuły z informacją o aktorach, reżyserze itp), każdy artykuł linkował do docelowej podstrony z filmem, to na tytuł filmu wyleciałam w otchłań na 170 pozycję, ale może to przypadek. No nic, będę działać dalej.

każdy artykuł linkował do docelowej podstrony z filmem, to na tytuł filmu wyleciałam w otchłań na 170 pozycję, ale może to przypadek

A każdy artykuł linkował jednym i tym samym anchorem ? Bo jeżeli dałaś różne anchory to po prostu zamieszałaś ;)

każdy artykuł linkował do docelowej podstrony z filmem, to na tytuł filmu wyleciałam w otchłań na 170 pozycję, ale może to przypadek

A każdy artykuł linkował jednym i tym samym anchorem ? Bo jeżeli dałaś różne anchory to po prostu zamieszałaś ;)

Tak, linkował jednym.

Co do google news to możesz napisać do mnie na priv to powiem Tobie w jaki sposób dostac się do programu w praktyce

efekt jest taki, jak np tutaj ( serwis opoznan.pl ) - https://www.google.c...q=warta poznaĹ

lub tutaj

https://www.google.c...rmy maltaĹskie

wiadomości trzymają się około dwóch dni, potem znikają.

Na konkurencyjne frazy przy słabszym portalu nie masz co liczyć na wyświetlanie sie w topach na google news ponieważ "giganci" mają większą siłe przebicia, chyba że akurat trafisz w okres kiedy nikt nie pisze na dany temat

pozdrawiam

Katalog franczyz - dodaj lub przeglądaj firmy

Pomysł na biznes - przeglądaj wiadomości biznesowe i pomysły na biznes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności