Skocz do zawartości

Duplicate content

Rekomendowane odpowiedzi

Przerpaszam Was ale skąd u Was skojerzenie Duplicate Contetn i Bana. Myślicie, że w Google siedzą idioci, kórzy bedą wypierniczac serwisy firmowe bo wykupiły 2-4 domeny.

Google sprawnie znajduje identyczne strony i wiąże je ze sobą (nawet w wypadku róznych IP) i po prostu traktuje takie strony jak jedną.

Oznancza to, że jeżeli zrobiłbyś sobie DOKŁADNĄ kopię Onetu to linki do kopii nie były by zliczane - ewentualnie spomogły by domenę główną !. W praktyce łatwo to sprawdzić -

Kopia Kopii w google często ma adres strony docelowej

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja mam pytanko do Wszystkich (przeglagalem różne wątki i czuję że to ma związek z Duplicate content). A więc po kolei.

1) Od ok. 2 lat prowadziłem stronę Polacy w Newcastle nc.to.pl

https://nc.to.pl/

Strona w htmlu, zawierała podstawowe informacje dla jadących do UK, do Newcastle. Po jakimś czasie Google ładnie zaindeksował stronę i na hasło np. polacy w newcastle, czy praca w newcastle, a nawet ostanio na samo newcastle, strona była w pierwszej trójce.

2) W lutym tego roku powstała druga strona juz w php - ncl.to.pl

https://ncl.to.pl/

I ta strona miała już być stroną włściwą (ncl - to kod lotniska w Newcastle). Google bardzo szybko ją zindeksowała ( znacznie szybciej niż ta poprzednia, wcześniej czekałem ze starą stroną ze 3 miesiące na dobre wyniki, teraz tylko 2 tygodnie). O dziwo PR nowej strony od razu zaskoczył na 3, podczas gdy stara miała PR = 0 cały czas, mimo iż istniała 2 lata - linki wskazujace na stronę były te samę(!).

3) Wszystko było ładnie i pieknie, ale ponieważ obie strony były hostowane u dwóch róznych firm (koszty ), postanowiłem przenieść hosting tej starej na ten sam serwer co ta nowa strona. W ogóle bym zrezygnował ze starej, ale chdziło mi głownie o poczte...

Pomysłałem potem też że skoro ta stara już jest nieaktualizowana, to warto żeby raczej wskazywała na nową stronę niż ludzie mieliby czytać na starej że jest nowa i klikać w linka.

W panelu administracyjnym tam gdzie hostuje strone - dopisałem to tak ze stara wskazywala nowa:

nc.to.pl >> ncl.to.pl

dorzucilem tez inna domene co wskazuje na nowa:

newcastle.to.pl >> ncl.to.pl

4) Wszystko po tym przez ok, 10 dni było nawet lepiej niz poprzednio. Strona zawsze była nr1 czy to poprzez stary adres czy nowy.Pojechalem po tym na wakacje do Polski, wracam a tam:

- strona w wyszukiwarce ma zawsze ostanie miejsce ;);)

- 2 lata pracy poszło z dymem :angry: (ok. 4 razy mniej wejść - wchodzą tylko starzy userzy i ludzie z linków)

Czy jest to wina Duplicate content ?

Jeżeli tak jak to można naprawić (jeżeli można) ?

Na przyszłość, co zrobić aby tego uniknąć - jeżeli chcę mieć główną domenę, i parę róznych nazw np. wirtualnapolska.pl i wp.pl ?

parkowac nowa domene jesli chcesz miec kilka nazw. Oczywiscie nowe zaparkowane domeny zostana zaindeksowane i po analizie gugla wyindeksowane ale nazwa bedzie wskazywala na domene glowna, jesli chcialbys miec 2 zaindeksowane strony z ta sama trescia to duplicat content i wyjazd z gogli z obiema:)

pozdrawiam

jesli chcialbys miec 2 zaindeksowane strony z ta sama trescia to duplicat content i wyjazd z gogli z obiema:)

pozdrawiam

nieprawda, google nie wywala z indexu za Duplicate content.

Miałem stronke na jednej domenie, potem wykupilem druga ladniejsza (.com) no i googiel zaindeksowal obie po tyle samo podstron ale w wynikach wyszukania pojawiala sie tylko starsza domena.

A ban za Duplicate Content? To wikipedia, dmoz, wiele katalogow juz dawno powinno dostac bany :D

a co myslicie o włascicielach forów? Prawie kazdy ma ten sam regulamin i ta samą skórke. W Polsce bardzo popularne jest phpbb - jakos za duplikat tresci domyslnie dodanego regulaminu na forum bana nikt jescze nie otrzymał.

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

A ja mam inne pytanie.

Porównajcie 2 wersje wyników "wyszukiwania":

https://www.internetowe-aukcje.pl/test/aukc...ycjonowanie.php

https://www.internetowe-aukcje.pl/test/aukc...ycjonowanie.php

A teraz wyobraźcie sobie, gdyby góógielek widział kilka tyś takich "słów kluczowych"- po 2 wersje.

Jaka byłaby jego reakcja?

Albo spytam inaczej... Jak zmniejszyć ryzyko przywalenia się google do tego mod_rewrite, nad którym męczyłem się trochę czasu (różne kombinacje, no i dobra zabawa)?

Moglibyście mi powiedzieć "poczuj się jak programista google", ale nie potrafię :):D;)

Case study jak pozyskać więcej leadów

nieprawda, google nie wywala z indexu za Duplicate content.

Miałem stronke na jednej domenie, potem wykupilem druga ladniejsza (.com) no i googiel zaindeksowal obie po tyle samo podstron ale w wynikach wyszukania pojawiala sie tylko starsza domena.

A ban za Duplicate Content? To wikipedia, dmoz, wiele katalogow juz dawno powinno dostac bany :)

Wyraźnie jest napisane w informacjach dla webmasterow:

Don't create multiple pages, subdomains, or domains with substantially duplicate content.

Jeśli miałeś stronke z małą ilościa informacji być może google nie potraktowało tego jak duplicate content. Odnosnie Wiki i innych tego typu, mowa jest o duplicate czyli identycznej tresci od A do Z. Duze serwisy stosuja redirects ale nigdy lutrzanych odbic stron.

A tutaj można poczytać o duplicate content penalty jak Panu ładnie zniknęło raptem 50.000 stron serwisu, fakt że miał kilka mirrorow ale to niczego nie zmienia, loteria loterią a kara karą. Ja uważam że lepiej nie stosować takich trików.

Pozdrawiam

no to taki przyklad jak google traktuje dwie domeny do jednaj strony:

foto.e-basket.pl (domena istnieje ponad 1,5 roku)

wroclaw.e-basket.pl (starsza domena, istnieje ponad 4 lata)

obie prowadza do jednej i tej samej strony, w dodatku obie sa w katalogo DMOZ...

od jakiegos czasu linkowana jest tylko domena foto.e-basket.pl

wpiszcie w google fraze: foto.e-basket.pl i zobaczcie co wyskoczy w wynikach a dokladnie jaki adres strony ;-) a przekierowania nie ma zadnego

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=foto.e...btnG=Szukaj&lr=

teraz wpisz fraze: Magda Choroszy - na pierwszej stronie wynikow sa obie te domeny

ja majac dwie domeny mialem identycznie, do poki nie zrobilem 301

ponowie pytanie - jak sadzicie, jest wskazane dodanie drugiej domeny do jednego kontentu, czy nie?

wskazane nie jest

jak to zrobisz bez przekierowania 301 nic sie nie stanie, a nowa domena i tak nie bedzie wyswietlana w wynikach wyszukania - chyba ze czasami na bardzo niszowe frazy

Ja jeszcze dorzuce 2 dość popularne przypadki (BANA IM!!):

www.dobreprogramy.pl

www.dobreprogramy.com

no ja tez podam przyklad (BANA!)

tweaks.pl

www.tweaks.pl

Ile firm, osob prywatnych wykupujac domeny kupuje tak:

nazwafirmy.pl

nazwafirmy.com

imie-nazwisko.pl

imie-nazwisko.com

Robi sie to z wiadomych wzgledow, aby konkurencja w pozniejszym czasie nie czerpala korzysci na naszej nazwie - nazwisku.

Jeżeli stronę robi jakas doswiadczona firma zajmujaca sie projektowaniem stron to pewnie wiedza co to jest przekierowanie 301 i je zrobia.

A jezeli strone robi jakis amator, lub ktos znajacy sie srednio w temacie to przekierowania nie zrobi. I co w takim razie? Google ma dawac bany za to ze ktos nie wie co to jest przekierowanie 301? Jak pisalem pare postow wyzej sam robiac strone nie mialem zielonego pojecia co to jest.

No i na koniec co z nieszczesnym adresem bez www i z www? Google traktuje to jak dwie rozne domeny. Za to tez daje bana?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności