Skocz do zawartości

[MySql] "Group by" problem

k0l3c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam tablicę, która wygląda tak:

| id | numer wniosku | status | data |
| 1 | 20 | przyjęto | 2014-01-01 |
| 2 | 20 | zatwierdzono | 2014-01-02 |

Chcę wyświetlić listę wszystkich wniosków (jedna linia na jeden wniosek i wypisać aktualny status z czym jest problem)

W tej chwili sprawdzam ją takim zapytaniem:

$spr_wnioski = mysql_query("SELECT * FROM ".$PREFIX."wnioski group by numer ORDER BY `id` DESC");

I wyświetla wszystko dobrze z tym, że podczas grupowania jako pierwszy rekord pokazuje status i datę wpisu z mniejszym id.

Dodam, że zmiany statusów polegają na dopisaniu kolejnego zaktualizowanego rekordu do tej tablicy.

Wybrałem takie rozwiązanie, bo potrzebuję również mieć wgląd w historię zmian statusu.

Jak to rozwiązać?

EDIT: Dodaję przykłady:

To chcę wyświetlić:

20 zatwierdzono 2014-01-02

A wyświetla mi się to:

20 przyjęto 2014-01-01

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion jak zwykle niezastąpiony ;)

Dzięki

Rozwiązanie:

$spr_wnioski = mysql_query("SELECT * FROM (SELECT * FROM ".$PREFIX."wnioski ORDER BY data DESC) tmp GROUP BY numer");

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności