Skocz do zawartości

Zrobiłem przekierowanie 301 i brak długotrwałych wyników

jamcito

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem w miarę odwiedzaną starą, dość dobrze podlinkowaną domenę, usunąłem ja z cache google (taki foch), ale pomyślałem, że szkoda żeby potencjał się zmarnował i zrobiłem 301 na nową domemę tematycznie nie związaną z tą starą. Po pewnym czasie przekierowanie zdjąłem i teraz tak.

Stara domena na site:example.com w google świeci pustkami, ale w narzędziach nie ma info że dostałem jakiś filtr czy bana. Nowa domena oprócz wykazania w narzędziach, że nagle przyrosło jej sporo linków jakos specjalnie nie urosła. Owszem na mniej wypasione frazy 3 słowa w wynikach 300 k wyników wpadła do pierwszej setki na kilka dni, ale potem wypadła. Pytanie czy ten spadek to może być jakiś filtr za 301 czy raczej ten nagły wzrost był chwilowy jak po blaście i czy takie zabawy jak moja są przez G źle widziane? mam jeszcze trochę starych domen do zepsucia :)

Aha ponieważ mi nagle urosło i teraz będzie cisza, czy wskazany jest jakiś blast do podtrzymania tendencji wzrostowej czy tez jakiś czas lepiej siedzieć cicho?

Aha ponieważ mi nagle urosło i teraz będzie cisza, czy wskazany jest jakiś blast do podtrzymania tendencji wzrostowej czy tez jakiś czas lepiej siedzieć cicho?

Jeżeli fraza jest w topach to lepiej nic nie robić, nie wiadomo jaki jest optymalny limit linków i ich mocy na dane branże/frazy , czasami chcąc poprawić można zaszkodzić

po tym co piszesz że na frazy 3 wyrazowe z małą ilością wyszukiwań wskoczyłeś na kilka dni do setki mozna mniemać że masz bardzo słabe linki. Takie frazy normalnie wchodzą z optymalizacji i linkowane bez anhora .Na moim blogu wspomniałem o ubezpieczeniu i nawet by mi nie przyszło na myśl żeby linkować na tą frazę a w okolicy setki się pojawia - fraza jednowyrazowa.

Filtra raczej nie masz - google przemieliło stronę na która robiłeś przekierowanie i usunęło z wyników. Mógł tu dużo zdziałać współczynnik odrzuceń - strona A o samochodach - strona B o kursie angielskiego; ktoś szuka info o hondzie a wchodzi na stronę kursów językowych więc wychodzi i współczynnik odrzuceń rośnie ekspresowo.

Masz racje ten chwilowy wskok mógł być spowodowany innymi wcześniejszymi działaniami: dodawaniem do katalogów, blogów i komentarzy. A 301 ze starej domeny mogło tylko spowodować, że pociągnęło w dół z powodu innych tematycznie lików na 301.

Co zatem robić czekać aż z tego 301 jakoś się sytuacja uspokoi, czy można teraz pociągnąć lekko blastem? I czy te linki chwilowo jak rozumiem przekierowane przez 301 jakoś przeminą z wiatrem, czy też będą mi w przyszłości szkodzić? Przecież nie będę się poniżał i prosił G o niezwracanie uwagi na linki z tego przekierowania :)

@nowywyseo

już nie, po tygodniu zdjąłem przekierowanie. Czyli przekazywanie mocy z 301 ma miejsce tylko na czas ustawienia przekierowania, po zdjęciu ta "moc" przestaje oddziaływać?

Czy jeśli dobrze wypozycjonuję kilka stron w tematyce zgodnej z tematyka strony właściwej, po czym przekieruję je na tą stronę to ona "wyssie" z nich całe zgromadzone dobro? Czy taki sposób pozycjonowania jest skuteczny/właściwy?

Nie chodzi o to, że "wyssie dobro" tylko jak zrobisz kilka stron tematycznych i je podlinkujesz one nabiorą powera i mocy :) i jeśli przekierujesz, to moc tych linków i tego powera jest przekazywana na stronę docelową. Jak kończysz przekierowanie to przestaje być to przekazywane i wszystko wraca do momentu sprzed przekierowania.

Tak ogólnie działa pozycjonowanie, jak wstawisz 10 linków na blogi prowadzące do strony docelowej a ktoś ci je kiedyś usunie, tracisz ich moc bo ich po prostu nie ma.

po czym przekieruję je na tą stronę to ona "wyssie" z nich całe zgromadzone dobro?

Tylko w teorii. Tak samo w teorii wyssie z niej całe zło a czasami taka mieszanka jest wybuchowa i wszystko razem zasysa na dno.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności