Skocz do zawartości

Subdomena dobrze wypozycjonowanej domeny czy osobna domena?

Rabus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką małą zagwozdkę - chcę postawić wiki pewnej gry (Minecrafta), jednak nie wiem jaką domenę szybciej wypozycjonuję - pod wiki.minecraft.pl, gdzie mam pr4, 100k backlinków i kilkaset linkujących domen oraz 300k SITE w google, czy pod minecraftwiki.pl, która od 3 lat stoi pusta. Obydwie domeny mają bardzo podobny wiek, na tej drugiej nigdy praktycznie nie było contentu, na subdomenie wiki.minecraft.pl zresztą tez.

Portal Minecraft

Silnik Craftbukkit

I jedno i drugie rozwiązanie jest dobre. Moje osobiste zdanie jest takie:

Na domenie minecraftwiki.pl - stawiasz sobie to wiki

Na subdomenie wiki.minecraft.pl - postawiłbym sobie coś w rodzaju planeta-seo ;) z zajawkami artykułów, czy nowych haseł, które pojawiać się będą na minecraftwiki.pl

;)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Powodzenia, jeśli jakościowo zrobisz to dobrze, powinieneś otrzymać bardzo zadowalający efekt.

Pomyśl nad innymi rzeczami typu blog, katalog, tips and tricks itd. z tego też można porobić różne ciekawe konfiguracje domen, subdomen, kwestia czasu, środków i chęci...

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...

Pomyśl nad innymi rzeczami typu blog, katalog, tips and tricks itd. z tego też można porobić różne ciekawe konfiguracje domen, subdomen, kwestia czasu, środków i chęci...

ale w sensie że nadal na subdomenach domeny głównej?

Powiedzmy, że wiki (minecraftwiki.pl) stawiam częściowo też po to, żeby wypozycjonować stronę główną (minecraft.pl). Stawianie na domenie głównej większej ilości takich podstron nie uderzy w pozycję w googlach? Wybacz głupie pytania, ale jak zacząłem czytać o SEO trochę więcej to okazało się, że, jak to rzekł ktoś mądry, wiem, że nic nie wiem :)

Portal Minecraft

Silnik Craftbukkit

Ja nie dam Ci gotowej recepty, np. stawianie katalogu na subdomenie firmowej wiąże się z ryzykiem, ale już katalog linkujący do domeny firmowej nie jest taki zły ;) spróbuj co daje Ci pozycje -> ruch -> zysk ;) a jak j*bnie to zawsze masz dział o filtrach i banach :) próbuj, sprawdzaj, próbuj inaczej się nie da...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności