Skocz do zawartości

domena com a wyniki wyszukiwania w Polsce

barpas

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem ze stroną na tyle poważny że zamieściłem nawet takie ogłoszenie tu na forum - przytoczę jego treść by szybciej wytłumaczyć o co chodzi i przejść do wyników eksperymentu który przeprowadziłem przed chwilą:

na początkek napiszę że nie jestem zawodowym pozycjonerem - mimo to już 9 lat jestem z Wami ;) - sporo się dowiedziałem o pozycjonowaniu dzięki forum, zoptymalizowałem więc stronę i dodaję linki tu i ówdzie na wyczucie - do tej pory to wystarczało teraz niestety już nie wystarcza - postanowiłem więc zwrócić się do Was z wielką prośbą o pomoc:

ponad 10 lat mam stronę: https://programy.zagrosze.com (niestety jak widać na domenie com co może być ważne) - na początku spokojnie pięła się w górę - aż na kilka głównych fraz była top1 (właściwie na wszystkie które mnie interesowały - momentami nawet na tak szerokie hasła jak pisanie programów)

i utrzymywałem tą pozycję przez lata bez więszego wysiłku

około rok temu przy aktualizacji algorytmu strona poważnie spadłą w wynikah - ale udało mi się ja przywrócić na top1 w kilku frazach choć nie było juz tak dobrze jak wcześniej

ale gdzieś jesienią zaczał się dramat - i systematycznie lecę w wynikach w dół

najważniejsza dla mnie fraza: programy na zamówienie gdzie przez lata bez specjalnego pozycjonowania strona była top1 - teraz jest na 28 miejscu

nawet bardzo łatwe frazy typu: programy na zaliczenie czy pisanie programów na zaliczenie gdzie konkurencja jest mała mam ledwie top10 - a najśmiejszniejsze jest to że jedna z moich stron zapleczowych (jedna z pierwszych) - kompletnie nie pozycjonowana jest teraz na top1 a wyprzedzają mnie jeszcze ogłoszenia które sam dawałem na różnych forach

z tygodnia na tydzień wyniki są coraz gorsze - nie mam zleceń i zaczyna być kiepsko z kasą w domu ...

dlatego szukam pomocy - odoby znającej się na rzeczy która za niewielki abonament miesięczny powoli przywróciła by stronie należne jej miejsce - a potem opiekowała sie ją pod względem pio na stałe

pozdrawiam

BP

zastanawiając się nad przyczynami wyżej opisanego stanu postanowiłem sprawdzić wyniki wyszukiwania mojej strony w innych krajach - zrobiłem eksperyment i zainstalowałem TORa - wszedłem na google i zacząłem wyszukiwać moją stronę i co się okazało ?

otórz np gdy google myśli że jestem w niemczech moja strona ma top1 na praktycznie wszystkie interesujące mnie frazy - np programy na zamówienie jest top1 podczas gdy przy normalnym wyszukiwaniu mam top28

podobnie sytuacja wygląda w przypadku gdy tor łączy się z innych krajów - pozycje czasem różnią się o jeden czy dwa w jedną i drugą stroną niemniej mam same topy i to na trudne frazy typu pisanie programów, programy na zlecenie, aplikacje na zamówienie etc...

wszędzie - tylko nie w polsce

i teraz mam 2 pytania - po pierwsze czy to jest sytuacja normalna czy mam jakiś filtr na terenie Polski ?

po drugie - jeżeli to normalne to rozumiem że to wina domeny com - ale czy da się coś z tym zrobić bez zaczynania wszystkiego od zera ?

programy.zagrosze.com - musisz napisać program ? zrobimy to za Ciebie ;)

pisanie programów na zamówienie, zaliczenie, zlecenie...

Cześć,

zacznij od optymalizacji strony i poprawy metatagów.

Twój profil linków jest masakrycznie słaby, ja nie wiazałbym Twoich problemów z domeną .com ale z właśnie słabej jakości linkami.

Masz ponad 2 tys linków, z czego ja sam zostawiłbym z dziesięc.

Z tego co piszesz "jesienią zaczął się dramat" - załapałeś się na pingwina 2.1.

Radykalne działania:

Pozbądź się złych linków i zacznij zdobywać wartościowe.

Nie musza to być ilości idące w setkach, jak sam pisałeś nie masz dużej konkurencji.

Podsumowująć:

1. Zoptymalizuj stronę (podpowiedź: dodaj trochę social signals)

2. Wywal linki (minimum 90% do usunięcia).

3. Zacznij powoli zdobywać linki z authorithy sites (nie koniecznie z anchorem !)

I będzie git.

Czas na testy.

no ok co do linków to pewnie może masz racje - ale dlaczego w google.de i innych googlach eurpejsich a także google.com jest tak dobrze - jaki może być inny powód jak nie dyskryminacja domeny com w polsce ???

dokłanie - tylko jeżeli tak jest że domena com jest w PL traktowana jak śmieć to może warto zrobić z niej stronę zaplecza a zacząć pracę nad nową domeną

jak myślisz - czy warto zapytać google o to wprost czy z tym co mam na sumieniu lepiej nie zwracać na siebie uwagi ?

Ja bym podziałał szerzej.

Szkoda wieku domeny .com, lepiej podziałać z tymi trzema rzeczami o których CI pisałem a dodatkowo...

Postaw nowy serwis na domenie pl (tylko bez żadnego kopiowania treści).

Zdominuj serpy swoimi dwiema stronami.

Za jakiś czas jedną z tych stron możesz "ryzykowniej" linkować bo będziesz miał backup w postaci drugiej.

Czas na testy.

dzięki za pomoc - miałbym jeszcze jedną prośbę - czy masz może jakiś link gdzie zbiorczo określa się czym właściwie jest poprawne pozycjonowanie w tej chwili

no bo jak tak czytam to forum w tej chwili to już naprawdę tego nie wiem

wszystko jest złe, wszytko jest rysykowne, co chwila można trafić na teksty typu że piramidy to lipa - katalogi, precle tylko szkodzą etc

kiedyś było zdecydowanie prościej ;)

przyznam że na kupowanie pojedynczych linków po 50 PLN to mnie nie stać więc jak właściwie zdobywa się wartośćiowe linki ?

jeższcze w dodatku z tak komercyjnymi anchorami jak programy na zamówienie czy programy na zlecenie (co od razu rzuca się w oczy jako oferta i jest moderowane na forach i blogach)

dzięki za pomoc - miałbym jeszcze jedną prośbę - czy masz może jakiś link gdzie zbiorczo określa się czym właściwie jest poprawne pozycjonowanie w tej chwili

no bo jak tak czytam to forum w tej chwili to już naprawdę tego nie wiem

wszystko jest złe, wszytko jest rysykowne, co chwila można trafić na teksty typu że piramidy to lipa - katalogi, precle tylko szkodzą etc

kiedyś było zdecydowanie prościej ;)

przyznam że na kupowanie pojedynczych linków po 50 PLN to mnie nie stać więc jak właściwie zdobywa się wartośćiowe linki ?

jeższcze w dodatku z tak komercyjnymi anchorami jak programy na zamówienie czy programy na zlecenie (co od razu rzuca się w oczy jako oferta i jest moderowane na forach i blogach)

Użyj ahrefs, majesticseo albo czegoś podobnego - to są zbiory danych o linkach, które jednocześnie je interpretuja na swój sposób. Taka analiza wiele pomaga.

Jedno je łaczy - jak na tacy widać słabe linki.

Co do zdobywania dobrych linków - nie zdradze Ci i połowie forum moich technik, ale mogę poradzić:

unikaj zaspamowanych katalogów, precli i miejsc gdzie wszyscy dodaja masowo linki. Szukaj linków ze stron tematycznie powiązanych z Twoimi.

I jeszcze raz wróce do tematu: zrób optymalizację strony !

Czas na testy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności