Skocz do zawartości

Alterantywa dla PayPala

Osiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

PayPal upomniał się w końcu o pełną weryfikację konta. Zasłaniają się przepisami unii europejskiej o praniu brudnych pieniędzy. Dają mi nawet spory wachlarz dokumentów, które mogę im przesłać by zweryfikować moje konto jak dowód osobisty, paszport, prawo jazdy oraz muszę im przesłać jakiś dokument potwierdzający mój adres korespondencyjny typu rachunek za prąd, itd. Każdy z Was kto przez to przechodził pewnie wie o co chodzi.

Znacie jakiś system działający na tych samych zasadach, ale nie wtykający swojego nochala w kwoty, które wędrują przez moje konto? Ewentualnie jakiś inny sposób przyjazny ludziom z USA na przesyłanie pieniędzy do Polski.

Swoją drogą, wiecie czy istnieje jakaś współpraca pomiędzy PayPalem, a USem? :)

Pozdrawiam,

P.

Witam,

PayPal upomniał się w końcu o pełną weryfikację konta. Zasłaniają się przepisami unii europejskiej o praniu brudnych pieniędzy. Dają mi nawet spory wachlarz dokumentów, które mogę im przesłać by zweryfikować moje konto jak dowód osobisty, paszport, prawo jazdy oraz muszę im przesłać jakiś dokument potwierdzający mój adres korespondencyjny typu rachunek za prąd, itd. Każdy z Was kto przez to przechodził pewnie wie o co chodzi.

Znacie jakiś system działający na tych samych zasadach, ale nie wtykający swojego nochala w kwoty, które wędrują przez moje konto? Ewentualnie jakiś inny sposób przyjazny ludziom z USA na przesyłanie pieniędzy do Polski.

Swoją drogą, wiecie czy istnieje jakaś współpraca pomiędzy PayPalem, a USem? :)

Pozdrawiam,

P.

Myślałeś o bitcoin? ;) Troche bardziej anonimowy od PP, a przy okazji masz plus do atrakcyjności dla swojej oferty/usług, bo niektórzy traktują go już niemal jak religie.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Zawiodę Cię, ale to nie jest wymysł paypal a unii ojropejskiej i paypal nie ma tu nic do gadania. Nawet w sprawie dokumentów które mogą akceptować. Wszystkie alternatywy również tych samych dokumentów będą potrzebować, a niektóre poproszą o wersję angielską i wtedy dojdzie jeszcze tłumaczenie przysięgłe (ok 60zł strona).

Co do bitcoinów to kiedyś będzie je musiał sprzedać a wszystkie giełdy działające na terenie unii poproszą o te same dokumenty.

Quas Primas

Przechodziłem przez tą gehennę (u mnie bylo to nawet bardziej skomplikowane). Ostatecznie niestety PayPal jest w umyslach wielu ludzi na świecie monopolistą. Klienci mają jakieś linie kredytowe na nim, bądź nie znają/nie chcą znać alternatyw, więc trzeba się dostosować.

Osiek istnieją systemy typu Western-Union, MoneyGram i inne do otrzymania pieniędzy potrzebujesz jedynie kod ( który dostajesz od osoby co wysyła kasę) i dokument ze zdjęciem.

WebMoney jeszcze jest dość popularny. Lub systemy on-line typu Azimo ( nie wiem czy w USA tez działają ale w europie tak)

Właśnie dostałem 3 maila od PayPala jeden mówi, że

Po dokładniejszym sprawdzeniu przesłanych przez Ciebie dokumentów

stwierdziliśmy, że nie masz jeszcze ukończonych 18 lat; dlatego

chcielibyśmy rozpocząć procedurę zamknięcia Twojego konta

A pozostałe 2, że mogę wypłacić pozostałe środki z konta. Tylko, że nie mogę, bo usunęli mój rachunek bankowy, a ponownie dodać go nie mogę. A te dokumenty to czytał chyba jakiś OCR, bo w dowodzie jest wyraźnie napisana data urodzenia. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności