Skocz do zawartości

Zabili Żyrafę

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież jak czegoś nie widać, to sercu nie żal... Może to jest jakaś lekcja tego, że nie należy marnować jedzenia? Że nie bierze się z drzewa...

Z tego puntu widzenia rozumowanie słuszne. Po latach spędzonych na wsi, pomagając przy wielu świnio biciach, seryjnie wykonując "wyroki" na kurach czy innych kaczkach świadomie podjąłem decyzję i zostałem wegetarianinem.

Może gdybym nie widział skąd się mięso bierze dalej bym to jadł?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiele osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, skąd się bierze mięso i nadal zajada je ze smakiem, to kwestia indywidualnego podejścia ;)

Ale takiego braku wyczucia i empatii, jaki zaprezentowali pracownicy zoo i jaki nadal prezentują komentatorzy popierający i chwalący takie zachowania jak z tą żyrafą, to naprawdę dawno nie było. Karma swoje odbierze :)

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Może gdybym nie widział skąd się mięso bierze dalej bym to jadł?

Niestety większość krzykaczy w obronie zwierzą chyba myśli że mięso które jedzą bierze się z fabryki jak telewizory (zmieszają kilka składników i jest) ;)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Tak trudno poczekać kilka godzin, aż nie będzie nikogo, zrobić wszystko humanitarnie?

Co jest niehumanitarnego w świadkach? Rozumiem, że negatywne bodźce lepiej zrzucić na kogoś innego? Tak jest zbudowany świat, człowiek jest drapieżnikiem, moim zdaniem ukrywanie czegoś jest niezdrowe. Zoo wypełniło sporą rolę edukacyjną.

Ale takiego braku wyczucia i empatii

To nie jest empatia.

nihil fit sine causa

Ciekawe czy Lew w swoim naturalnym środowisku zastanawiałby się czy wypatroszyć Gazelę podczas, gdy z przejeżdżającego samochodu przyglądają się na to dzieci? Zwierzę jak zwierzę, a mięso to mięso ... Robicie z igły widły, a podejście współczesnych obrońców zwierząt i przyrody doprowadzi w pewnym momencie do tego, że będziemy sami mogli tylko jeść padlinę, a zabicie świni będzie karygodnym zachowaniem jak nie przestępstwem.

Gdyby takim obrońcom zwierząt du... zgłodniała i nie mieliby innego wyjścia to sami chętnie wcieli by ową żyrafę, ale nie, im się w pupciach poprzewracało.

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Lew niech sobie patroszy kiedy chce, ale człowiek ma jednak większy [chyba] rozum. Dla dzieci to jednak szok, dla mnie w sumie też nienajprzyjemniejszy widok.

I moim zdaniem zabijanie ZDROWEJ żyrafy jest złym rozwiązaniem, tymbardziej jeśli ktoś był skłonny ją kupić. Tylko nie piszcie mi teraz o zabijaniu świń, bo żyjemy na terenie, gdzie te świnie (zdrowe i nie) się zabija i zjada, wiadomo. Zwierzęta hodowlane to co innego.

Ale to oczywiscie moje zdanie i tyle.

Żyrafki są świetne, lubią pozować do zdjęć :)

W pewnym sensie trzeba zrozumieć niesmak niektórych osób - w końcu ogród zoologiczny to miejsce, w którym rytm natury jest mocno zaburzony. Idąc do ZOO masz to na względzie - chcesz popatrzeć na słodkie zwierzątka - nawet jeśli jest to wielki tygrys ryczący Ci prosto w Twarz z odległości jednego metra. Nie wyobrażam sobie, żeby dali mu całą żyrafę z sąsiedniego ogrodzenia do oprawienia na oczach zwiedzających.

Tylko nie piszcie mi teraz o zabijaniu świń, bo żyjemy na terenie, gdzie te świnie (zdrowe i nie) się zabija i zjada

Biblia Jakuba używa na określenie żyrafy terminu „wielbłądopard” (Deut 14, 5), wymieniając ją wśród zwierząt jadalnych.

Na tym polega dyskusja aby wyrażać własny pogląd na wspólnie omawiany temat a nie wyzywać jeden drugiego od trolli.

Podałem przykład że zabicie świni i zabicie żyrafy niczym się nie rożni nawet w tekstach biblii.

Tylko nie piszcie mi teraz o zabijaniu świń, bo żyjemy na terenie, gdzie te świnie (zdrowe i nie) się zabija i zjada, wiadomo. Zwierzęta hodowlane to co innego.

Czyli to jest jak najbardziej wg. Ciebie ok? Świnie są podobno jednymi z najbardziej inteligentnych zwierząt, ciekawe jak wypadają w porównaniu z żyrafą?

I obrazek ze świniobicia:

vh50s8.jpg

nihil fit sine causa

@Trotyl. Ja po prostu jestem przyzwyczajony do świniobicia, a do 'żyrafobicia' nie. Dla mnie są to "ładne, wysokie zwierzęta z zoo" i patrząc z tego punktu widzenia jest to dla mnie dziwne. Żyjąc w Afryce by mnie to nie dziwiło. Punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia. Kapujesz już o co chodzi czy mam rozrysować ? Mnie osobiście nie rusza to, że Ty sobie będziesz strzelał do tej żyrafy, elo-pro-eko nie jestem. Ja nie będę i tyle. Chcesz to sobie jedz żyrafę, chcesz to sobie i człowieka zjedz i g***o też możesz, taki tolerancyjny jestem :D

Świnie są podobno jednymi z najbardziej inteligentnych zwierząt

No to możesz sobie z nimi pograć w szachy :)

Po obejrzeniu filmiku oraz przeczytaniu artykułu wnioskuję, że dzieci nie widziały momentu zastrzelenia żyrafy, a jedynie obserwowały, jak pokrojono żyrafę na części i rzucono mięso lwom.

Pytanie, gdzie byli rodzice i dlaczego zezwolili na to swoim dzieciom.

Widocznie widok nie był tak makabryczny albo jak zauważył MaxPan

Kultura skandynawska jest nieco odmienna od tej europejskiej,

tam dzieciaki większości na co dzień widzą zabicie renifera a później jedzą z niego steki.

;)

Ty sobie będziesz strzelał do tej żyrafy

Teraz w ramach rozrywki będziemy zabierać swoje dzieci do zoo, aby patrzyły, jak się zabija zwierzęta

Ja bym poszła dalej w tej kwestii. Dla najbardziej wyróżniajacego się ucznia np. w USA. Możliwość wykonania kary śmierci na skazanym

You made my day :)

Dla dzieci to jednak szok, dla mnie w sumie też nienajprzyjemniejszy widok.

To może te dzieci się przyzwyczają, to szok dla Ciebie, a nie dla nich. Przyznasz, że zastrzelenie tej żyrafy i oddanie na pożarcie lwom było o wiele bardziej humanitarne, niż śmierć w warunkach naturalnych?

https://www.youtube.com/watch?v=YCvGB3Ecd4A

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności