Skocz do zawartości

Nowa strona, nowy serwer, stara domena - jak zadbać o historię

HoueK!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie odświeżania strony pewnej firmy. Powstała już nowa wersja strony zawierająca w większości te same treści co stara (treści główne bo z meta to różnie), jednak dużej zmianie uległa struktura linków. Stara strona utworzona była w mamfirme, nowa jest na bazie Joomla!3 i jest na innym serwerze.

Jaka kolejność działań, by jak najmniej stracić w oczach google? Stara strona ma już swoje wyniki, z tego co wiem to była pozycjonowana SEO i AdWords'em.

Czy 301 w .htaccess dla każdego url (wbrew pozorom nie ma tego dużo, jakieś 80 stron) na nowe strony załatwi sprawę czy to bardziej złożony proces?

Na tą chwilę pod domeną działa jeszcze stara strona. W najbliższych dniach chcę przekierować DNS na nowy serwer. Dzisiaj dodałem domenę do google.webmasters więc tu oczywiście nie mam indeksu żadnego ani żadnych konkretnych danych.

Przeczytałem kilka wpisów zbliżonych do tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi jak to wykonać, by jak najmniej stracić na postawieniu nowej strony. W temacie SEO moja wiedza jest dość słaba - zwłaszcza w mechanizmach działania. Z resztą kwestii webmasterskich raczej nie mam problemów. Założyłem kiedyś zbliżony wątek na temat migracji wersji Joomla! (link) jednk tamten projekt porzuciłem. Tu kwestia rozbija się o nowy serwer - czy google zwróci też uwagę na zmianę IP?

Jaka kolejność działań, by jak najmniej stracić w oczach google? Stara strona ma już swoje wyniki, z tego co wiem to była pozycjonowana SEO i AdWords'em.

Nieźle pozycjonowana ADWords'em...

Tak przekierowujesz i wtedy masz przeniesione.

PS: NIe lepiej było to już przewalić na WP?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności