Skocz do zawartości

Przeniesienie domeny - co muszę wiedzieć? Problem

heklind

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam kłopot i to niemały. Mam serwis z telewizja, wykupilem na poczatku domene .pl w 1&1.

Chce przenieść domenę do jakiegoś zagranicznego operatora, ale kompletnie sie na tym nie znam. Chodzi mi o to zeby nie sięgała mnie jurysdykcja polska, ludzie kupuja domeny w holandi itd. Ale moje pytanie brzmi czy mogę załatwić sprawę przenosząc aktualną domenę za granicę? Ktoś mi proponował zaglądnąć tutaj:

https://www.ovh.pl/domeny/dotnl.xml

widzę, że mają tam opcję transferu domeny. Tylko czy jak to zrobię to żeczywiście moja domena będzie "bezpieczna"? Chcę, żeby mi ktoś to wytłumaczył bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa a wiem, że jest taki sposób bo pewna osoba mająca podobną stronę napisała mi, że przeniosła domenę za granicę i spokój (a dalej ma tą samą czyli .pl).

Jeśli ovh odpada to jaką byście zaproponowali? Zależy mi wlasnie na tym żeby była przeniesiona, wolałbym nie zmieniać domeny bo reklama od nowa itd..

I na koniec moje ostatnie pytanie - o jakie informacje muszę poprosić 1&1, żeby mieć możliwość przeniesienia domeny?

Chodzi mi o to zeby nie sięgała mnie jurysdykcja polska, ludzie kupuja domeny w holandi itd. Ale moje pytanie brzmi czy mogę załatwić sprawę przenosząc aktualną domenę za granicę?

Jeżeli masz domenę z końcówką .pl, to nieważne w którym kraju działa firma rejestrująca domeny (partner). Zawsze głównym rejestrem, zarządzającym domeną, pozostaje NASK. Tutaj masz w uproszczeniu wyjaśnione jak wygląda rejestracja (więcej tutaj).

k1sikutzcbukzkepzrlx9d7pnlhitd.jpg

Krótko mówiąc, przeniesienie polskiej domeny do zagranicznego rejestratora nic Ci nie da. Jeśli będziesz łamać regulamin NASK, to wtedy oni mają powód do wypowiedzenia Ci umowy.

Ktoś mi proponował zaglądnąć tutaj:

https://www.ovh.pl/domeny/dotnl.xml

To strona z rejestracją domen holenderskich. Zarejestrowanie domeny z końcówką .nl nie jest tym samym, co przeniesienie domeny z końcówką .pl do innego rejestratora. Po prostu tworzysz nowy adres internetowy i wtedy masz dwa :-)

Aktualne promocje na domeny i hosting. | Blog o domenach, który da się czytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności