Skocz do zawartości

Cykliczna zmiana pozycji strony

damianoos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prześladuje mnie od pewnego czasu pewien problem. Mianowicie mam stronę, która cyklicznie równo co 2 miesiące wchodzi na pozycje z długim ogonem (wzrost ruchu o 15k uu/dzień) i trwa to zawsze równo 3 tygodnie. I tak od blisko roku już. Czy może ktoś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i czy jest jakiś sposób na ustabilizowanie tego? Może ktoś ma podobnie lub słyszał o takim zjawisku? Strasznie to denerwujące...

Pozdrawiam,

Damian

Strona jest cały czas systematycznie linkowana, czy tak po prostu sobie wisi i pozycje w ten sposób skaczą ?

Cały czas sobie wisi... zastanawiam się, czy nie podlinkować na kilku stronach, może wtedy się ten ruch ustabilizuje.

Czy to normalne, biorąc pod uwagę brak linkowania? Wygląda mi na to, choćby jeden algorytm z Google premiował tą witrynę, natomiast aktualizacja drugiego (z moich obserwacji chyba Panda) degradowała pozycje.

Coś w tym jest. U mnie domeny na których położyłem krzyżyk dawno temu też tak skaczą. Kiedyś to wróżyło powrót na pozycje, teraz ? Teraz wszystko jest możliwe. Jeżeli zależy Ci na domenie (ja po prostu zmieniam) to cokolwiek by się z nią mnie działo zawsze lekko i systematycznie linkuj do niej. Prędzej, czy później wróci na pozycje :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

• 1 miesiąc temu...

Chyba odkryłem przyczynę tego zachowania. Przypadkiem znalazłem spamowe komentarze na swojej stronie i uwaga - w nich 600 linków do samych śmieci (kasyna, suplementy diety itp). Łącznie "zainfekowanych" było 300 podstron z ok. 10 000 (czyli 3%). Dodatkowo było też ok. 2 000 komentarzy, które nie zawierały linków, ale sam seo bełkot. Wszystko zostało usunięte, mam nadzieję, że przyniesie to w końcu zamierzony efekt - czyli stabilną pozycję w Google :)

Poniżej ruch z GA (samo google), czy moje wnioski są prawidłowe?

1.jpg

Wyczyść komentarze z lików a jak się nie da to daj nofollow - jednak jak ktoś Ci dowalił komentarze nie związane z tematyką strony to najlepiej zrób czystkę i pewnie po kilku tyhodniach wróci :) W sumie szkoda by było tracić 15K userów :)

Nowości z branży zoologicznej czyli wszystko dla psa i nie tylko https://www.dlapieska.pl/ 

Czystkę zrobiłem - 3000 komentarzy poleciało (w tym 600 zawierało linki ze spamowymi anchorami). Najgorsze, że nadal mam takie komentarze (ale bez linków), próbuje już na wszelakie sposoby wykryć jakiś schemat, by usunąć je jakimś zapytaniem, ale ciężka sprawa. Komentarzy jest 150k, więc jest w czym przebierać i muszę to niestety robić ręcznie.

Nie mniej, mam nadzieję, że już ta czystka pozwoli powrócić na pozycję, bo nie ukrywam, że serwis ma potencjał i nie potrzebuję go nawet specjalnie linkować - ludzie robią to sami, Matt byłby dumny ;)

Inna sprawa, według moich obliczeń, za równy tydzień przypada kolejny cykl, więc jeśli w Google nie zmienili swojego harmonogramu od ostatniego pół roku, to spodziewajcie się aktualizacji rankingu :)

Zawsze jak ktoś dostaje w górę, to ktoś w dół. Dlatego warto mieć i niżej i wyżej strony. Takie pojawiam się i znikam dziś zazwyczaj nie wróży nic dobrego. Filtr to raczej nie jest, bo tu natychmiast (max kilka dni) i lecisz bezpowrotnie. No prawie bezpowrotnie, bo filtry są czasowe, o możliwości wyjścia nie wspominam :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

a co jak dostanie Twoja konkurencja ?

"Co zrobisz nic nie zrobisz takie życie Bożenko" :) Już się przyzwyczaiłem, dlatego warto dywersyfikować ruch na wszelakie tematyki i inne strony, aby spadki tak bardzo nie bolały ;)

Filtr to raczej nie jest, bo tu natychmiast (max kilka dni) i lecisz bezpowrotnie.

Właśnie u mnie to tak wygląda, lecę i tracę całkowicie długi ogon (bo z topowych fraz to ruch nie jest). Ten ruch z google co pozostaje, to prawie tylko zapytania z nazwą serwisu i domeną. Wracam zawsze tylko czasowo i jak tylko Matt wspomina na Twiterze że dziś jego zespół uruchomił algorytm antyspamowy od razu lecę (a dzieje się to właśnie co ~2mc). Do tej pory nie rozumiałem, dlaczego dotyczy to mojej domeny, ale teraz już chyba wiem... Domena jest silna, ma bardzo dużo linków rozsianych po całym necie przez użytkowników (to serwis anglojęzyczny) i każda aktualizacja algo go premiuje (wzrost 15k uu, który każdego tygodnia wtedy rośnie), a gdy po 2-3tyg Matt uruchamia ten algo antyspamowy to od razu leci... Dobrze, że w końcu zrozumiałem dlaczego (tzn. wydaje mi się, że to to) i mam nadzieję, że teraz się to ustabilizuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności