Skocz do zawartości

Problem ze stworzeniem bazy

GrzybonPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z zaprojektowaniem bazy danych. Jestem nowy na forum i jeśli jest to nie odpowiednie miejsce to z góry przepraszam. :) Przejde może od razu do konkretów. Potrzebuję zrobic bazę danych z wyrazami oraz możliwością wyboru dowolnej liczby wyrazów przez każdego użytkownika. I tu pojawia się moja niepewność. Mój pomysł jest następujący: tabela z nazwą użytkownika (id|user|pass)i tabela z wyrazami(id|wyraz). I podczas tworzenia uzytkownika dodatkowa tabela do kazdego uzytkownika z jego wyrazami. Chciałem do tego wykorzystac mysql.

Nie wiem czy jest to dobry tok myślenia i chciałbym poznać opinię osób bardziej doświadczonych.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o opinie pomysłu i jeśli jest zły czy są jakieś sugestie. :)

Tabela : Uzytkownik (uid | user | pass)

Tabela : Wyrazy (wid | wyraz)

Tabela : WyrazyUzytkownika (od_uid | od_wid)

Tabela Wyrazy przechowuje wszystkie wyrazy jakie są możliwe do wybrania przez useów

Tabela WyrazyUzytkownika przechowuje uid i idw, czyli relację łączącą dwie tabele. Innymi słowy wyrazy jakie dany user sobie wybrał i zapisał. Gdyby z założenia jeden user miał wybierać wyrazy w grupach należąło by stworzyć jeszcze dodatkową tabelę GrupaWyrazowUsera i zmienić WyrazyUzytkownika dodając identyfikator stworzonej grupy, ale to tak na marginesie.

By to była pełnowartościowa - relacyjna baza należało by table ustawić jako InnoDB do tego nadać ograniczenia jak klucze obce foreign key mysql typu ON DELETE CASCADE by wymusić integralność danych przy kasowaniu...

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w podręcznikach do SQL'a.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Od razu polecam zapoznać się ze złączeniami tabel Mysql Join

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności