Skocz do zawartości

Koszta utrzymania firmy informatyka

SilverT

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na fakt, że firma księgowa w ostatnim czasie zaczęła zbierać same nagany postanowiłem się zorientować jak wyglądają kwestie finansowe mojej firmy. Nie było ciekawie.

Tak więc teraz pytanie, co odliczacie co miesiąc/jakiś czas aby zrobić sobie koszta.

biuro, rzeczy biurowe, tel. abo., paliwo.. i co jeszcze?

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli masz dużo dochodów a mało kosztów może powinieneś przejść na inny rodzaj rozliczeń z US? Np. ryczałt (o ile jest to możliwe w Twoim przypadku). Z szukaniem kosztów na siłę uważaj, żeby Ci US ich nie zakwestionował.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

media, paliwo na samochody, (odliczam też od paliwa VAT na BUSa co VAT1 w dowodzie i kupiony na firmę), lizing dość dobry sposób na nowe samochodu, maszyny produkcyjne bo 100% idzie w koszty a nie tylko odsetki jak w przypadku kredytu, oczywiście net, telefon, reklama .Niektóre odliczają kawę do biura, cukier, kubki ja tego nie robię. Ogólnie rzecz biorąc to jeśli na poważnie myślisz o rozwoju firmy a nie tylko nad krótkoterminowymi zyskami to inwestuj w firmę, wtedy kosztów będziesz mieć pod dostatkiem.

Weź laptopa w leasing :), kredyt gotowkowy wtedy odsetki ida w koszta [tutaj kontrola jest możliwa] :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

a jak zapatrujecie się na VAT kwartalnie ? Wiadomo że może się ładna sumka zebrać, ale przy miesięcznym odciążeniu od vatu, można więcej inwestować (nie mówie to o kupowaniu czegoś na siłe tylko o ciągłych inwestycjach, a wtedy suma sumarum może vat kwartalny wynieść nie wiele, czy dobrze myślę ?

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

lizing dość dobry sposób na "kupowanie" samochodów

uważałbym z tym :)

Nie wiem od kiedy ale podobno mają prawo przyjść i stwierdzić, że Tobie akurat ten samochód nie jest potrzebny, np. że za duży, bo Tobie w tej działalności wystarczyło by UNO, a kupiłem w kombi Mercedesa - czyli chciałeś ich oszukać :)

Przecież leasing samochodów posiada ponad 80% firm, nie tylko transportowych i jakoś nic o tym co kolega powyżej pisze nie słyszałem

Zwłaszcza, iż ostatnio odwiedzałem nawet bank samochodowy ;)

Co ciekawe, nawet mi leasing zaproponowali (bez firmy), potem kredyt, ale mnie nie stać ot ;)

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Nie wiem od kiedy ale podobno mają prawo przyjść i stwierdzić, że Tobie akurat ten samochód nie jest potrzebny

możesz kupić nawet merca S klase dla siebie jako prezesa

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

a kupiłem w kombi Mercedesa - czyli chciałeś ich oszukać

Lizing to wynajęcie,a nie kupowanie to podstawowy błąd w tym co piszesz.

I nie wiem czy wiesz ze więcej jak polowa luksusowych samochodów co jeżdżą pod drogach to samochody leasingowe. Słowo podobno to najlepiej pasuje do tego co napisałeś. Nigdy o tym nie słyszałem i nie czytałem.

Nie wiem na jakiej zasadzie polega ta weryfikacja czy dane auto jest Ci potrzebne w firmie czy też nie.

Ostatnio kumpel mi mówił co prowadzi firmę od wielu lat (ja jestem dopiero świeżak więc się uczę głównie), że mogą zakup auta zakwestionować.

że mogą zakup auta zakwestionować.

Większość najdroższych aut jeżdżących po naszych drogach to lizing. Nawet najbogatsze firmy lizingują auta ponieważ to po prostu się opłaca.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie wyjmuje z kieszeni 200k na auto. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności