Skocz do zawartości

Koszta utrzymania firmy informatyka

SilverT

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ode mnie +1 dla leasingu :).

Z tego co wiem, to jeżeli prowadzisz działalność jednoosobową a chcesz wziąć drugi samochód w leasing to musisz mieć ku temu dobry powód. Znajomy lekarz ma w leasingu 2 samochody, z tym że drugi uzasadanił w ten sposób iż potrzebny mu jest samochód terenowy, żeby dotrzeć do pacjentów mieszkających w górach. To samo może się tyczyć klientów, trzeba tylko trochę pomyśleć :).

O ze słuchawkami dobry motyw, akurat chciałem sobie kupić jakieś nowe, oczywiście do pracy :)

Ja sobie rower wrzuciłem w koszta.

PS. Jak spłacisz leasing i chcesz auto zatrzymać i je później sprzedać to przy sprzedazy płaci się dochodowy + vat?

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Ja sobie rower wrzuciłem w koszta.

Rowerem do klientów?:)

Znajomy lekarz ma w leasingu 2 samochody, z tym że drugi uzasadanił w ten sposób iż potrzebny mu jest samochód terenowy, żeby dotrzeć do pacjentów mieszkających w górach. To samo może się tyczyć klientów, trzeba tylko trochę pomyśleć :).

Idąc dalej tym tropem można zakupić motor, skuter śnieżny, quad, amfibie a w skrajnych przypadkach helikopter, odrzutowiec itd.:) ale chyba wszystko można jakoś usprawiedliwić dla US

Z tymi autami Panowie na razie jest racja, leasing jest korzystny. Nie potrafię tego uzasadnić ale moim zdaniem w niedalekiej przyszłości może z tym być większy problem. Podobnie z paliwem tankowanym na firmę a używanym do prywatnych spraw. W skali kraju są to kolosalne kwoty. Wciąż tworzy sie kolejne podatki, obciążenia. Spodziewam się, że wkrótce trzeba będzie dokumentować i uzasdniać przejazdy samochodami firmowymi.

Najgorsze jest to, że kwestionowane mogą być koszty wstecznie, nawet sprzed kilku lat. Kilka lat temu miałem długą kontrolę z US i musiałem się gęsto tłumaczyć z faktur za hotele przy czym faktycznie mieliśmy długą pracę na wyjeździe.

Z US wszystko wychodzi przy kontrolach, teraz to można się "wozić" z perdołami "potrzebnymi" w firmie. Wszystko wychodzi w praniu czyli podczas kontroli.

Naturalnie jestem za minimalizowanym kwot marnowanych na US, podkreślam jednak, że trzeba uważać.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Rowerem do klientów? :)

Mamy rower kupiony na firmę którym pracownik rozwozi ulotki. Nie widzę w tym nic śmiesznego jeśli mam przychody z tytułu druku i kolportażu ulotek. Rozwożenie ulotek samochodem byłoby nie opłacalne finansowo na terenie niedużego, kompaktowego miasta.

Rowerem do klientów? :)

Mamy rower kupiony na firmę którym pracownik rozwozi ulotki. Nie widzę w tym nic śmiesznego jeśli mam przychody z tytułu druku i kolportażu ulotek. Rozwożenie ulotek samochodem byłoby nie opłacalne finansowo na terenie niedużego, kompaktowego miasta.

żart sytuacyjny; oczywiście w takim zakresie jak piszesz jest to jak najbardziej logiczne co więcej bezpośrednie dojechanie do klienta rowerem również się nie wyklucza (jest tylko może mniej komfortowe;)

Najważniejsze jest logiczne uzasadnienie kosztów. Z drugiej strony patrząc urzędnicy z US nie myślą logicznie, ale na szczęście to się szybko zmienia.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

w obecnej sytuacji chyba leasing wygląda najkorzystniej żeby sobie zrobić koszta.

Podobnie z paliwem tankowanym na firmę a używanym do prywatnych spraw. W skali kraju są to kolosalne kwoty. Wciąż tworzy sie kolejne podatki, obciążenia. Spodziewam się, że wkrĂłtce trzeba będzie dokumentować i uzasdniać przejazdy samochodami firmowymi.

z tego co wiem, to jakoś od kwietnia będzie obowiązek zadeklarowania czy auto jest używane tylko do celów firmowych (i wtedy trzeba będzie prowadzić pełną ewidencje wyjazdów) czy tez do celów prywatnych. W tym drugim przypadku odliczenia będą możliwe tylko w 50%.

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

z tego co wiem, to jakoś od kwietnia będzie obowiązek zadeklarowania czy auto jest używane tylko do celów firmowych (i wtedy trzeba będzie prowadzić pełną ewidencje wyjazdów) czy tez do celów prywatnych. W tym drugim przypadku odliczenia będą możliwe tylko w 50%.

Te 50% vatu (mam na mysli paliwo) będzie mozna odliczyć dopiero od lipca 2015r, ale lepiej późno niż wcale :)

Ryczałt jest dla przychodu do 4000 euro rocznie :D

U mnie każdy zwrot VATu kończy się kontrolą, u znajomych to samo więc trzeba uważać.

Co Ty za głupoty piszesz - na coś takiego by się nikt nie łapał bo to ZUS rocznie byłby większy niż ten limit, więc nikt by nie prowadził DG.

Ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych można się rozliczać przy przychodach do 150 000 euro rocznie (oczywiście to tylko jeden z kilku warunków możliwości rozliczania ryczałtem).

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja tylko dodam, że psa z budą i wydatki na jego utrzymanie można wrzucać w koszta - można go nawet wprowadzić na ewidencję śordków trwałych ;) Ale kota już nie :) Omawiał to z nami jeden z prawników - ubaw był po pachy :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności