Skocz do zawartości

Zdjęcie filtru - pomoc w diagnozie domeny

neidi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, moja strona tabulatury-taby.pl zajmowała topowe pozycje w frazach takich jak "tabulatury", "tabulatury gitarowe", "taby gitarowe" "... basowe: itp. ruch nie był olbrzyni ale strona zarabiała dla siebie. Główny zaś ruch był z długiego ogona. Nagle we wrześniu bęc nie na jej w wynikach, odwiedzalnośc spadła prawie dwudziestokrotnie. Sprawdziłem i frazy te nie dają wyników nawet postawione przy nazwie domeny. Stąd wniosek, że został nałożony filtr. Niestety w tej chwili dalsze prowadzenie tego serwisu jest dla mnie nieopłacalne i obawiam się, że jeżeli nie uda mi się niaprawić tego będę musiał stronę zamknąć.

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i poprawie sytuacji.

Strona podpięta pod GWT? Żadnych pozdrowień od Google? Majestic pokazuje, że nie ma żadnych linków prócz katalogów średnich i niskich lotów. Taka monotonia może prowadzić do dużych spadków...

Fajna baza, kiedyś takich możliwości nie było, wszystko się z kaset na ucho spisywało :)))

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

GWT jest.

Ttrochę słąbo się stroną zajmowąłem i przespałem ręczne działania nałożone dopiero po długim czasie prosiłem googla o wycofanie. Jednak z tego co zrozumiałem ręczne działania były nałożone za niedozwolone linki wychodzące już dawno i niemiało to większego wpływu na pozycję.

Historia wiadomości z GWT:

Wiadomość: Prośba o ponowne rozpatrzenie zgłoszenia witryny: wycofaliśmy ręczne działania antyspamowe 13.11.2013

Wiadomość: Żądanie ponownego rozpatrzenia zgłoszenia dla 07.11.2013

Wiadomość: Alert: wzrost liczby błędów serwera 14.10.2013

Wiadomość: Alert: Googlebot nie może uzyskać dostępu do Twojej witryny 30.11.2012

Wiadomość: Your site is now linked to a Google Analytics web property. 10.07.2012

Wiadomość: Alert: Google Webmaster Tools notice of detected unnatural links on 19.08.2011

Co więc proponujesz wycofywać linki czy urozmaicać jakimiś wartościowymi? Ajeśli urozmaicać to czym np.?

Tak głębokie spadki świadczą że dostałeś kopniaka nie tylko za linki przychodzące, również Panda ugryzła Cię w czułe miejsce :)

No ale nie żartujemy więcej, rzut okiem na Twoją stronę, analiza kilku podstron i wniosek - prawdopodobieństwo algo filtru za uchybienia on-site bardzo wysokie.

Nie znam skali linków które wykluczyłeś pozbywając się ręcznego filtru ale po tym co widziałem wnioskuję, że samo pozyskanie dobrych linków nie wystarczy potrzebne są działania on-site i to dyrastyczne. Miałem do czynienia z krwiopijczymi Pandami więc ten typ filtru mogę łatwo zdiagnozować, wystarczy zrobić analizę danych z GWT by mieć 100% pewność, niestety zwlekałeś za długo, szczegółowej analizy nie da się już zrobić (3 miesiące wstecz możemy się tylko cofnąć), aczkolwiek tak ogromne spadki świadczą ewidentnie o problemach na samej stronie.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

stronka jak stronka du.y nie urywa, ale tak z ciekawości co za drastyczne kroki on-site trzeba podjąć aby ją wbić w topy. Stronki po filtrach bywają chimeryczne. Najprościej kup nową domenę, lekko popraw stronę, popracuj nad linkami i parę tygodni a będziesz w topie.

Rokko

Nie wykluczałem jeszcze żadnych linków. A o jakie uchybienia na stronie ci chodzi? Bo, że duplikate content to wiem, ale przy tego typu centencie inaczej się nie da.

Arkaszka

Ponowne indeksowanie ponad 200k DC chyba będzie trwało wieki i raczej nie przyniesie dobrych efektów. Czy chodzi o nową domenę i przekierowanie?

Ar4

Co do treści to jedyne co mogę to popracować nad komentarzami pod tabulaturami, ale przy ilości kilkuset tysięcy wpisów to będzie raczej trudne.

W tej branży DC to standard, przecież nie będziesz synomizował nazw utworów :), inne strony z tej branży też muszą mieć identyczny problem, a jak wszyscy maja ten problem, to nie problem, chyba że G będzie wyświetlało tylko blogi hobbistyczne.

Tak chodzi o nową domenę, kwestia tylko czy przerzucać na nią treść, czy nową stronkę potraktować jako bramkę, hasła nie są trudne, więc wbijanie co pół roku nowej stronki to żaden problem

Dokładnie. W ten sam sposób powinni traktować np księgarnie a jakoś te co kopiują opisy i nie wzbogacają podstron w inne teksty zmniejszające %DC mają problem... strona jest strona.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

Rokko

Nie wykluczałem jeszcze żadnych linków. A o jakie uchybienia na stronie ci chodzi? Bo, że duplikate content to wiem, ale przy tego typu centencie inaczej się nie da.

Wszystko da się, jeśli nie zrobisz rewolucji on-site nigdy nie wyjdziesz z filtru. Twoja strona przypomina strony z ofertami pracy, niektóre z nich parę miesięcy temu mocno dostały po tyłku. Skala problemu jest duża, spora liczba niskiej jakości podstron w obrębie domeny również nie napawa optymizmem, ale zawsze jest jakieś rozwiązanie.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności