Skocz do zawartości

Zmiana serwera joomla 1.5

studioczystosci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przepraszam jeżeli zły dział.

Jakieś 2 lata temu kupiłem stronę www na alledrogo od pseudo fachowców. W ofercie był dożywotnio hosting dla mojej wizytówki firmowej.Dzisiaj się odezwali że jak nie zapłacę to strona wyleci.

Pomysł padł na to żeby się uwolnić od nich i przejść na swój serwer bo i tak już sporo straciłem teksty na zamówienie, które okazały się perfidnym plagiatem itp.

Problem polega na tym że nie znam się na przenoszeniu www na serwer.Szkoda też pozycji www.

Strona jest na joomli 1.5 hosting unix i jedyne co posiadam to możliwość logowania do pulpitu admina.Nie mam plików na cd lub kompie z plikami www.

Proszę o pomoc jak przenieść www na inny serwer i wybór dobrego dostawcy hostingowego.

Przepraszam za chaotycznie napisany wątek.

Paweł

Blog SEO dla początkujących adeptów sztuki SEO. Medlabo.pl ciekawy serwis o medycynie i nie tylko.

ogólnie tak i tak trzeba zrobić migracje z Jommla 1,5 do 2.5.8, Dostępu do hostingu nie masz i pliki z FTP nie zgrasz, tak samo bazę danych ( sa wtyczki co niby to robią ale nie probowałem). Polecałem by kupić sobie konto na unix, wgrać sobie Joomla w wersji 2.5.8 po-kopiować foto, teksty z poprzedniej strony, szablon obstawiam ze tak jest darmowy. I zrobić sobie na Joomla prostą wizytówkę. Będziesz płacić za domenę ok 50 zł i za hosting podobnie. 100 zł rocznie nie jest wygórowana cena za utrzymanie wizytówki a będzie to Twój hosting, twoja domena, twoje pliki.

Witam,

To trochę nieciekawie za wizytówkę dałem 500 zł za seo niby fachowcowi 1000 i inne koszty, dużo sam wkładałem pracy w seo itp i teraz mam z tego rezygnować bardzo szkoda by mi było tracić to wszystko teraz a nie mam ochoty płacić oszustom za przedłużenie hostingu.Domene sam przedłuzam w Nazwa.pl Najlepsze jest to że jak strona była słabo widzialna w sieci to dopiero teraz gdy www pnie się do góry to fachowcy z HurtowniaStron.pl się odezwali widocznie liczą że kokosy zarabiam w swojej branży.

Tak strona jest na darmowych szablonach zmodyfikowana pod moja Dg firmę sprzątająca.Mam nadzieję że ktoś pomoże jak rozwiązać problem.

Blog SEO dla początkujących adeptów sztuki SEO. Medlabo.pl ciekawy serwis o medycynie i nie tylko.

Jeśli masz dostęp do panelu to możesz załadować kompoment typu Akeeba Backup i zrobić pełny backup wedle własnej konfiguracji, następnie przy przenoszeniu instalujesz skrypt do tzw kickstartu i wykorzystując pliki z backupu ładuje na nowy serwer. Roboty na 10 minut.

Witam zainstalowałem wspomniany komponent Akeeba Backup w swojej Joomli 1.5 i czy mógłbym prosić o dokładne wytłumaczenie co i jak żeby nic nie zepsuć przed przenosinami na nowy serwer tzn.jak wykonać kopię dobrze i resztę.

Prosiłbym o wytłumaczenie jak małemu dziecku co i jak jeżeli nie będzie to dla ciebie problemem i czy serwer unix storm sprawdzi się dla laika i jaki wybrać dla tej mojej wizytówki i ewentualnie aby było miejsce na dwie stronki na przyszłość.

Co do Hurtowni stron to tak jest ze wszystkim jak człowiek nie wie z kogo usług skorzystać czy to przy tworzeniu www czy seo.

Dlatego teraz zależy mi na szybkiej migracji bo mam kilka dni na nią.

Z góry dziękuje Wam za wyrozumiałość.

Mam dla Pana propozycję. Proszę o rozpatrzenie.

Chciałbym Panu zaproponować przeniesienie usług do Hoste.pl. W ramach zakupionej usługi hostingowej zapewnimy darmowe przeniesienie obecnego serwisu. Wystarczy po złożeniu zamówienia na stronie www.hoste.pl dosłać nam dane dostępowe do Joomli.

Ze względu na to, że serwis jest w nieaktualnej wersji Joomla 1.5 (jest to wersja podatna na włamania), proponujemy również aktualizację Joomla 1.5 do nowej wersji Joomla 2.5.x. Każdą tego typu aktualizację wyceniamy indywidualnie, w zależności od poziomu skomplikowania serwisu.

Jeśli jest Pan zainteresowany naszymi usługami, proszę o kontakt z biuro@hoste.pl

Dzisiaj widocznie zauważyli że zrobiłem kopię przez Akeeba i definitywnie usunęli moją www.

Mam nadzieję że uda się przywrócić hoste.pl

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Jeśli masz już dostęp do nowego serwera to wrzuć backup do katalogu głównego nowego serwera oraz umieść rozpakowane pliki skryptu kickstart dostępnego chociażby tutuaj:https://www.akeebabackup.com/download/akeeba-kickstart.html

jak zgrasz wszystko na serwer, ustawisz dns domeny na nowy serwer to wpisz do przegladarki adresdomeny./kickstart.php

Uruchomi sie instalator i możliwość odtowrzenia backupu na nowej lokalizacji. Postępuj zgodnie z pytaniami itd. (musisz wcześniej utworzyć nową bazę danych na nowym serwerze).

• 1 miesiąc temu...

Sprawa może i stara, ale z tego co czytam to poprzedni ludzie niezbyt ciekawi, dlatego też prószę sprawdzić czy na nowym serwerze wszystkie hasła zostały zmienione, zarówno wszystkie do witryny (front end, back end) jak i te do bazy danych, sprawdzić również czy nie ma utworzonych dodatkowych kont użytkowników. Jeśli mają stare hasła mogą nieźle namieszać przez zwykłą złośliwość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności