Skocz do zawartości

Prestashop Vs Shoper Vs Woocommerce

euPe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Takie gadanie, że Drupal czy WordPress nie są do e-commerce to jest zostanie w mentalności początku ich powstania :) Równie dobrze, można powiedzieć, że człowiek jest małpą i nią zostanie bo od niej się wywodzi :) 

WordPress (woocommerce) jest jednym z najbardziej popularnych skryptów dla e-commerce. Źródło: https://trends.builtwith.com/shop

Sam również z roku na rok coraz bardziej się do niego przekonuje. 

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Nie no wiadomo, że dedykowane najlepsze (przy współpracy z dobrą agencją / developerem) ale w większości przypadków woo da radę. I to mówię od strony prowadzenia projektów dla klientów jaki prowadzenia własnych sklepów i ich obsługi :)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Witam,

Jako, że pracuję na Drupalu dodam swoje kilka zdań.

Drupal Commerce - jest bardzo trudnym w konfiguracji systemem i nie najlepszym w zarządzaniu. Należy pamiętać, że Drupal Commerce to moduł, czyli rozszerzenie do CMS Drupal więc nie można go traktować jako typowy system ecommerce.

Drupal nie radzi sobie za dobrze z wieloma typowymi dla systemów sprzedaży rzeczami. Np. konfiguracja sposobów wysyłek jest bardzo skomplikowana, działających modułów polskich płatności jest raptem dwa, konfiguracja modułu powiadomień mailowych to koszmar i wiele jeszcze takich rzeczy by się znalazło.

Ogólnie na tym systemie da się sprzedawać, sam posiadam sklep na nim ale aby sobie z nim poradzić trzeba wykazać się sporą znajomością tego systemu.

Wadą i to dla mnie największą jest brak gotowych, płatnych modułów (jak np. w przypadku woocommerce). Gdyby takowe wsparcie było to byłby to dla mnie idealny system ecommerce.

Zaletą tego rozwiązania są ogromne możliwości np. pod kątem SEO, publikacji produktów, modyfikacji wyglądu sklepu. Do tego dochodzi ogromna społeczność i ilość rozszerzeń, nie koniecznie ecommercowych ale bardzo pomocnych jak np. wtyczki społecznościowe, oceny itd.

Pozdrawiam

Nie no wiadomo, że dedykowane najlepsze (przy współpracy z dobrą agencją / developerem) ale w większości przypadków woo da radę. I to mówię od strony prowadzenia projektów dla klientów jaki prowadzenia własnych sklepów i ich obsługi :)

Ja się absolutnie zgadzam z AQQry. Nie potrzeba nam 18-kołowej ciężarówki, żeby prowadzić spożywczak. Zwykły samochód dostawczy lepiej się spisze, a mniej paliwa spali. To zawsze jest kwestia stosunku zysków do kosztów. Poza tym, jeśli ktoś pracuje na WordPressie, to dużo łatwiej będzie mu ogarnąć panel administracyjny WooCommerce. Znowu dla średnich i większych sklepów świetnie sprawdzi się PrestaShop. A jak komuś dobrze idzie, nabrał doświadczenia i myśli o ogromnym sklepie, wtedy niech się przesiada na dedykowane rozwiązanie.

Przygotowałem na blogu takie szybkie zestawienie WooCommerce vs PrestaShop, może się komuś przyda:

https://blacrea.pl/biznesmen-w-sieci/woocommerce-prestashop-ktory-sklep-internetowy-wybrac/

Blog o PR w kulturze na którym omawiam też marketing w kulturze. O tutaj biuro rachunkowe Lublin, gdyby było Wam potrzebne,  chociaż każdy wie, że to z miłości do Google.

WordPress (woocommerce) jest jednym z najbardziej popularnych skryptów dla e-commerce. Źródło: https://trends.builtwith.com/shop

Dziwne to zestawienie, bo nie widzę tu Presty. A trochę nie chce mi się wierzyć, że jej popularność jest mniejsza niż 1%, i jest ona w segmencie "Other".

No i w takich zestawieniach ważna jest motodologia, bo szacowanie popularności w oparciu o ilość instalacji w wypadku sklepów może nie być najlepszym rozwiązaniem. Bo co z tego że na 10 instalacji 9 to Woo, a 1 to Presta, jeśli te 9 to będą niszowe sklepy z ręcznie robionymi koralikami (2-3 kategorie, łącznie 10-15 produktów), a ta jedna instalacja Presty to będzie Amazon.

Oczywiście, jak już było tutaj wspomniane kilkukrotnie, każdy silnik jest do czegoś innego; każdy ma wady i zalety. Po prostu trzeba optymalnie dobrać narzędzie do zadania.

• 6 miesięcy temu...

Osobiście pracuje na Preście. Uważam ją za bardzo intuicyjną ale momentami skomplikowaną. Chyba nie dałbym się namówić na zmiane presty na shopera. Mimo że nasłuchałem się paru pozytywnych komentarzy na ten temat uważam że presta dalej jest lepsza. Szeroko rozwinięty pakiet modułów i własnoręcznych upgradów jest bardzo interesujący. Dla osób znających się na programowaniu daje ona jeszcze więcej możliwości. Moim zdaniem Presta 1 Shoper 0

Początkujący pozycjoner, który zaczyna karierę :D Rzucony chyba na głęboką wodę mam nadzieje, że się w niej nie utopię. Zapraszam na jedną ze stron którą się zajmuję. Może akurat wy potrzebujecie materiałów korkowych :D Tutaj! Tutaj! lub Tutaj !

• 1 miesiąc temu...

Podłączę się do dyskusji. Powiem Wam tak, próbowałem kiedyś ogarnąć Prestę, ale niestety dla mnie to była czarna magia. WooCommerce dla laika jest lepszy, bo jest trochę podobny do panelu bloga (kiedyś się w to bawiłem) ale dalej dla  i tak trochę pogmatwany. Ja w zyciu zajmuję się handlem, a nie programowaniem i nie miałem czasu się go uczyć czy zatrudniać kogoś do ogarniania mi sklepu, więc poszedłem w gotowiec. Co prawda nie w shopera, bo jego od początku mi odradzali. @Lesiu właśnie opinie znajomych sprzedawców, pokrywały się z tym, co piszesz.

Chociaż trzeba przyznać, że w shoperze przekonuje cena za pierwszy rok (ja płacę więcej), tylko co z tego, jak po roku jest podnoszona o jakieś 200 %. Teoretycznie po roku można się przenieść, ale wiadomo, że znowu migracja wiąże się ze zmianą grafiki, poznawaniem nowego systemu itp. Do tego trochę bym się obawiał o pozycje w Google. Niby da się to jakość obejść, żeby zrobić przekierowania i nie było dużych wahań, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć :/

Witam. Z mojego doświadczenia, mogę polecić prestashop, można go prosto przystosować do swoich wymagań, ma masę darmowych i płatnych modułów, dożą polska społeczność. Trzeba tylko pamiętać że o ile małe sklepy z dobrze zoptymalizowanym kodem całkiem dobrze sobie radzą na hostingach współdzielonych o tyle większe z dedykowanymi rozwiązaniami potrzebują już hostingu dedykowanego, vps lub serwera dedykowanego.

Ciekawym rozwiązaniem jest również opencart, bardzo prosty w obsłudze, niestety brakuje mu wielu rozwiązań dla polskich sklepów.

• 2 tygodnie później...

Po co brać prestashop jeśli dużo sklepów nie chcę inwestować w moduły i szatę graficzną. Wiele sklepów widziałem na prestashop, z których bym nigdy nic nie kupił dlatego, że wygląd prestashop w wersji podstawowej odstrasza potencjalnego kupca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności