Skocz do zawartości

Adsense + Firma

AsiaSz

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przecież nie możesz innej faktury wystawić jak fakturę EU a więc jak jesteś na VAT to musisz zgłosić firmę po VAT EU.

A kto mówi o innej fakturze? Napisałem wyraźnie "Jeżeli jesteś płatnikiem vat UE" co wynika z tego że jeżeli nie jest to nie może się rozliczać i musi się zarejestrować jak płatnik VAT UE

Nie wiem co wy wypisujecie, ale mam wrażenie, że nikt z Was nie ma pojęcia po pierwsze o podmiotowym zwolnieniu z VAT (obecnie nazywanym obrotowym zwolnieniem z VAT) a także o ustawie o VAT i miejscu świadczenia usługi zgodnie z ustawą w wypadku AdSense jest to Irlandia.

Polecam poczytać, żeby zrozumieć:

https://vat.taxblog.pl/159/google-adsense-a-podatek-vat/

W skrócie jeśli działalność jest tylko i wyłącznie pod AdSense i jest to jedyne źródło przychodów w tej działalności - można rozliczać wszystko bez VAT.

Cytat który poruszyłeś dotyczył zapytania:

DG jest na jedną branże a AS planowałbym jako "inne zrodla" - nie można tak ?

Napisałeś

W skrócie jeśli działalność jest tylko i wyłącznie pod AdSense i jest to jedyne źródło przychodów w tej działalności - można rozliczać wszystko bez VAT.

Co wynika iż nasze odpowiedzi które tak ładnie zacytowałeś były jak najbardziej zasadne do tego wątku a Ty nie masz pojęcia na jaki temat piszesz.

Podsumowanie:

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Czyli jak rozumiem wg Ciebie jeżeli kolega którego dotyczyła cała sytuacja prowadzi DG (nie związaną z adsense) jest płatnikiem Vat to może normalnie rozliczać się z uzyskanego dochodu z Adsense??

I znów nie czytasz ze zrozumieniem w dodatku nie pamiętasz nawet tego co cytujesz bo napisałem wcześniej jasno:

Mój post był odpowiedzią na Twoją wypowiedź na temat VATu i rozliczania AdSense, która była nieprecyzyjna i wprowadzała w błąd innych użytkowników (jak widać w wątku gdzie w międzyczasie o to pytali) ze względu na totalne wyrwanie jej z kontekstu wypowiedzi przez co jednocześnie sugerowała brak innej możliwości rozliczenia DZG z AdSense jak BYCIE VATowcem.

Jeszcze raz Ci tłumaczę widząc że nie możesz zrozumieć iż wątek dotyczył DG która jest już prowadzona i dodatkowo kolega chciałby się rozliczać z Adsense. Właśnie Ty nie potrzebnie to wyrywasz z kontekstu i przypisujesz wszelkim innym możliwościom (przypominając populistyczne brudne techniki polskich polityków). Jeżeli to Cię tak strasznie zbulwersowało to wystarczyło napisać, że istnieje również możliwość dla osób prowadzących DG "nie Vatowców" (których moje odpowiedzi nie dotyczyły) zwolnienie podmiotowe z Vat i koniec. A Ty tu cyrki urządzasz.

Jeżeli prowadzisz działalność (inną niż adsense) a chcesz się rozliczać również z adsense (czyli dodatkowego dochodu) to powinieneś być płatnikiem Vat UE (chyba że jest to DG tylko dla Adsense - czego nie dotyczyła moja odpowiedź) - tego dotyczył wątek i taka była moja odpowiedź (nie była z pewnością wyczerpująca bo nie dotyczyła innych zależności o których Ty wspominasz, ale dotyczyła konkretnie prowadzenia działalności (jednej) i Adsense (drugiej).

• 6 miesięcy temu...

3 miesiące czekałem,skopiowałem pytanie z artykułu Lisa

https://zarabianie-na-adsense.pl/podatek-dochodowy-z-adsense-bez-dzialalnosci-gospodarczej-jak-dzierzawa/

napisali że należy rozliczać jako inne źródła pit-36

teraz dostałem list, że stanowisko xxx było błędne i że mogę się rozliczać jako dzierżawa

teraz pytanko bo jak składałem pismo do us, że chcę rozliczać dzierżawę ryczałtem napisałem że będę się rozliczać kwartalnie, i akurat zdążyłbym się rozliczyć za miesiące lipiec, sierpień, wrzesień ale co z pierwszym półroczem, czy da się jakoś zakombinować i też ryczałtem rozliczyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności