Skocz do zawartości

Re: Fotoradar

kris_set

Rekomendowane odpowiedzi

Napietnowac to trzeba tych półgłówków, którzy nawet na zakręcie albo przed przedszkolem lub szkołą nie zdejmują nogi z gazu,a nie nie tych, którzy tych półgłówków starają się wyłapać

100% poparcia. Nic mnie tak nie irytuje jak debile goniący po 60-70 na moim osiedlu gdzie pełno dzieci i ograniczenie do 30. To są małe i wąskie uliczki osiedla willowego.

Właśnie, jestem za piętnowaniem absurdu jak np. radar wystawiony w celu łatania dziury budżetowej. Jeżdżę często 8 Wrocław - Ząbkowice Śląskie, kierowcy zwalniają przed radarem (połowa jest nieczynna) a za radarem od razu przyspieszają.

To sobie zobacz jak większość tych fotoradarów jest ustawiona, przynajmniej na 5 w stronę Jeleniej.

Przed przejściami, przy pagórkach, na zakrętach - w takich właśnie miejscach żeby wymusić na Tobie zwolnienie. Potem sobie przyśpieszaj.

Żeby nie było, idiotycznie ustawionych fotopstryczków też jest dużo.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dzisiaj ze znajomą wyliczyliśmy aż 10 miejsc na piętnastokilometrowym odcinku pomiędzy dwoma miastami, w których to miejscach lubi stać Policja, straż miejska albo są ustawiane przenośne fotoradary. Z bezpieczeństwem to nie ma nic wspólnego, droga jak ta lala, ale z ograniczeniami 50/40/70 - po prostu ktoś od czasu do czasu musi wyrobić normę i wystawić kilka mandatów.

faktycznie powód do dumy, mam nadzieję że jak już w coś przywalisz to jedyną osobą jaka zginie będziesz Ty i nie zabijesz nikogo przypadkowego

jeśli dokładnie pamięta komu pożyczył samochód musi uważać, by nie wpakować się w odpowiedzialność karną, tak jak jedna kobieta, która podała córkę jako kierującą, której pożyczyła samochód ale nie wiedziała, że podczas wykroczenia kierował jej chłopak Organ zweryfikował oświadczenie właścicielki ze zdjęciem i stwierdzając, że widnieje na nim mężczyzna a nie kobieta przekazał sprawę prokuraturze, która postawiła ją w stan oskarżenia.

bujda na resorach. do każdego wezwania do wskazania kierującego dołączone jest foto - przy foto pojazdu nadjeżdżającego na załączonej fotce mamy w kadrze prowadzącego pojazd oraz zbliżenie na numery rejestracyjne i czasami zoom na fejs prowadzącego, natomiast zdjęcie pojazdu odjeżdżającego ma foto pośladów i zbliżenie na numery blach.

Na focie nie widziała, że to nie jej córka? Jeżeli zdjęcie było pojazdu odjeżdżającego lub twarz kierującego była nie do rozpoznania to nie mieli jak zweryfikować oświadczenia..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

bujda na resorach. do każdego wezwania do wskazania kierującego dołączone jest foto - przy foto pojazdu nadjeżdżającego na załączonej fotce mamy w kadrze prowadzącego pojazd oraz zbliżenie na numery rejestracyjne i czasami zoom na fejs prowadzącego, natomiast zdjęcie pojazdu odjeżdżającego ma foto pośladów i zbliżenie na numery blach.

Na focie nie widziała, że to nie jej córka? Jeżeli zdjęcie było pojazdu odjeżdżającego lub twarz kierującego była nie do rozpoznania to nie mieli jak zweryfikować oświadczenia..

ITD nie wysyła zdjęć. Znajomy otrzymał wezwanie do wskazania sprawcy przekroczenia prędkości, z wyjaśnieniem, że zdjęcie może sobie obejrzeć w Warszawie (w jego przypadku jakieś 350 km w jedną stronę) ...

Podczas jazdy trzeba myśleć, to warunek przetrwania. Wszyscy, którzy powodują wypadki mają problemy z mysleniem.

To też, ale spora część dróg w naszym kraju najzwyczajniej w świecie nie nadaje się do szybkiej jazdy z różnych względów.

Znajomy otrzymał wezwanie do wskazania sprawcy przekroczenia prędkośc

jak prowadzi np. żona to z tego co czytałem nie musisz podawać, gdzieś był wyrok że jest to identyczna sprawa jak zeznawanie w sądzie gdzie nie musisz zeznawać przeciwko najbliższym

ale spora część dróg w naszym kraju najzwyczajniej w świecie nie nadaje się do szybkiej jazdy z różnych względów.

Ale spora część dróg w naszym kraju nadaje się do szybkiej jazdy. Na szybkich drogach problem sprawiają bezmózgowcy, którzy nie potrafią korzystać z autostrad, często wręcz jeżdżą pod prąd.

Osobiście lubię szybko jeździć i to robię, ale tylko na drogach do tego przystosowanych. Tak aby nie zagrażać innym uczestnikom ruchu. Inna kwestia, że inni mi zagrażają swoją głupotą.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Z tego co pamiętam, masz obowiązek wskazać kierującego samochodem, motorem (w tym przypadku znałem wielu takich co nie pamiętali") inaczej dostaniesz karę

Zresztą temat aktualny

https://finanse.wp.pl/kat,1037883,title,TK-karanie-wlasciciela-pojazdu-za-niewskazanie-kierujacego-konstytucyjne,wid,16467319,wiadomosc.html

Ja bym z chęcią poznał, gdzie można zgodnie z prawem jechać 220 km na godzinę ;) bo takiego odcinka drogi nie znam ;)
Inna kwestia, że inni mi zagrażają swoją głupotą.
Tu się akurat nie zgodzę bo jeżeli ktoś tyle jedzie (220km/h), i ma pretensję o kierowcę jadącego z całą rodziną 2 razy wolniej, to niestety nie prywatny folwark;)

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Z tego co pamiętam, masz obowiązek wskazać kierującego samochodem, motorem (w tym przypadku znałem wielu takich co nie pamiętali") inaczej dostaniesz karę

na 100% nie musisz wskazywać osoby prowadzącej jeżeli była z Twojej rodziny, zupełnie jak możesz odmówić składania zeznań w sądzie obciążających osoby z rodziny

prawo również nie nakłada z tego co wiem obowiązku ewidencjonowania kto i o jakiej godzinie korzysta z naszego auta więc tutaj sędziowie będą bezradni

@SzlafRock, tak sobie myślę że jadąc 220 km/h wina będzie zawsze Twoja i tutaj nie zwalisz że ktoś inny nie myśli. Bo jadąc samochodem np. 130 km/h wcale nie uważam że mam obowiązek oglądać się milion razy czy jakiś typek nie wyskoczy mi ponad 200 na godzinę a zwłaszcza na motorze jak będzie jechał i jego widoczność będzie minimalna.

Oj mylisz się. Ludzie generalnie jarają się wszystkimi sposobami na kwestionowanie fotek z fotoradarów więc temat medialny, a on ma tyle wspólnego z prawem co zeszłoroczny śnieg.

Zapytanie o wskazanie danych osoby kierującej pojazdem nie jest składaniem zeznań, które uprawniałoby do uchylenia się od odpowiedzi na pytanie, które mogłoby Ciebie lub osoby Ci najbliższe narazić na odpowiedzialność KARNĄ - tu co najwyżej mowa o odpowiedzialności za wykroczenie. Poza tym - osoba do której kierowane jest takie "zapytanie" w zasadzie nie korzysta z żadnych dodatkowych praw. Stroną postępowania stajesz się dopiero w momencie przesłuchania jako osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia.

Wielu pyta dlaczego ITD nie przesyła zdjęcia - bo nie ma takiego obowiązku prawnego. Wyjaśnialiśmy to tutaj: https://prawne.org/straz-miejska-a-mandat-z-fotoradaru-przedawnienie-sprawy-procedury-nalozenia-kary-i-prawo-odmowy-t5242/

Odmówisz podania - pójdzie wniosek o ukaranie do sądu. 99% spraw kończy się wyrokiem nakazowym bez rozprawy + 150 zł kosztów procesu. Tak - możesz złożyć sprzeciw i bawić się w dojeżdżanie do sądu. Z mojej praktyki zawodowej wynika również, że większość prób wskazania wujka z Ameryki czy ciotki z Chin również jest już nieskuteczne.

Można kwestionować np. samo postępowanie w zakresie ujawnienia wykroczenia - jak np. tutaj: https://prawne.org/mandat-z-fotoradaru-walka-z-niekompetencj%C4%85-stra%C5%BCy-miejskiej-t7442/

Z tego co mi wiadomo jednak i takie zabiegi nie przyniosły rezultatu i postępowanie skończyło się grzywną.

Jeśli wiesz, że przekroczyłeś faktycznie prędkość i sprawa nie specjalnie nadaje się dla Emila :) - to masz dwa wyjścia:

- bierzesz na siebie winę i płacisz mandat i punkty dostajesz w gratisie

- udajesz greka i mówisz, że to nie Ty. Płacisz więcej, ale bez punktów póki co.

I tyle w temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności