Skocz do zawartości

Re: Fotoradar

kris_set

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musisz wskazać, ale masz obowiązek powiedzieć komu urzyczyłeś w tym momencie samochód, motor, rower czy hulajnogę (i nie ważne jest czy to pies, babcia, teściu czy [ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ] ;)

I wtedy grozi ci mandat, wiem bo w takiej sprawie uczestniczyłem jako świadek

Dlatego dałem ten powyższy link nic się nie zmieniło a chodziło o

Zgodnie z art. 96 § 3 kodeksu wykroczeń kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie podlega karze grzywny. Z przepisem tym koresponduje treść art. 78 ust. 4 ustawy – Prawo o ruchu drogowym właściciel lub posiadacz pojazdu, na żądanie uprawnionego organu jest obowiązany wskazać, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec. Realizacja tego obowiązku ma ułatwić ustalenie kierującego pojazdem w wypadku gdy doszło do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia z udziałem tego pojazdu.

Oczywiście nie mówimy o mandatach wystawianych przez ITD, SM, czy SG, tylko Policję

Choć w takich sprawach powyższe służby mogą zastosować

Art. 129b. 1. Kontrola ruchu drogowego w gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).

Dodatkowo mogą ci dowalić

art. 17 § 3 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia

Organom administracji rządowej i samorządowej, organom kontroli państwowej i kontroli samorządu terytorialnego oraz strażom gminnym (miejskim) uprawnienia oskarżyciela publicznego przysługują tylko wówczas, gdy w zakresie swego działania w tym w trakcie prowadzonych czynności wyjaśniających ujawniły wykroczenia i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie.

Z chęcią poznam kogoś, kto się "wymigał" i przedstawi rzeczowe fakty, bo ja raz próbowałem i niestety poległem już na początku ;)

Jeszcze raz przypominam (już dałem link)

12 marca 2014 r. o godz. 9.00 Trybunał Konstytucyjny w pełnym składzie rozpoznał pytanie prawne Sądu Rejonowego Lublin – Zachód III Wydział Karny w Lublinie dotyczące wskazania sprawcy wykroczenia drogowego.

Trybunał Konstytucyjny orzekł, że art. 96 § 3 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń jest zgodny z art. 2 konstytucji

Więc de facto jest taki burdel, że masakra ;)

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie medialnymi tylko widziałem konkretne wyroki

To zobacz to:

Poza tym - osoba do której kierowane jest takie "zapytanie" w zasadzie nie korzysta z żadnych dodatkowych praw. Stroną postępowania stajesz się dopiero w momencie przesłuchania jako osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia.

I według Ciebie muszę w tym momencie wskazać np. żonę jako prowadzącą pojazd?

Druga sprawa. Moje dziecko na rehabilitację wożą 4 osoby. Z nic w świecie nie wiem np. kto prowadził mój samochód 8 stycznia.

Odmówisz podania - pójdzie wniosek o ukaranie do sądu. 99% spraw kończy się wyrokiem nakazowym bez rozprawy + 150 zł kosztów procesu.

Właśnie do takiego wyroku się odnosiłem pisząc wcześniej. Sąd stwierdził że "nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji".

Cudowne jest prawo w którym musisz udowadniać że jesteś niewinny :D

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności