Skocz do zawartości

Podnoszenie Kosztów Kliknięcia (Cpc)

Kama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałam sie poinformować czy te zmiany które proponuje google https://groups.google.com/forum/#!topic/blog-inside-adsense-pl/OtlT5xtg7hk

rzeczywiście zwiększa CPC?

Posiadam dwie strony, jedną Niemiecką gdzie CPC mam 0,43 - 0,75 zł. Druga strona Polska 0,43 - 0,77 zł.

Wydaje mi się że CPC jest za niski. Prosił bym o poradę.

Słyszałem o przypadku Pana Kazika z Cieszyna, który dopasował się do tych wytycznych zanim jeszcze google opublikował je na swojej stronie w sieci. Podobnoć CPC wzrósł dwukrotnie nawet na tych stronach, na których nie było emisji Adsense.

Myślę, że Twoje strony mają potencjał i realne CPC na stronie niemieckojęzycznej powinno być 4x wyższe !!

A już tak zupełnie serio, CPC jest takie jakie google da! Zwłaszcza, że nie podałeś jaka branża, jaka strona, nic, zero informacji więc nie dziw się takim odpowiedziom.

Tak, te zmiany ze względu na swój wpływ na mechanizm aukcyjny w AdSense powinny zwiększać CPC.

Ale Ciebie nie powinien interesować CPC, tylko RPM.

Na Polskiej stronie mam według statystyki ostatnie 7 dni RPM 0,61 - 51,29 zł jest to strona z promocjami marketów.

Na Niemieckiej jest RPM 1,53 - 4,27 zł jest to strona typu demotywtory.

Proszę napisać czy zmieniać coś według poradnika google :)

Ja powiem tak na jednej ze stron miałem RPM w granicach 40 zł przez jakieś dwa lata (strona z tematyką raczej niszową), zastosowałem wytyczne google, które mi wiecznie na maila przysyłali. Efekt? Warn i trzy dni na zmiany na stronie, po zmianach RPM 8 zł. I to raczej nie kwestia przypadkowych klików, bo korekty dzienne/miesięczne były niemal zawsze na plus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności