Skocz do zawartości

Wyświetlanie Nagłówków Podobnych Artykułów Pod Artykułem Głównym -Czysty Php Czy Ajax?, Które Rozwiązanie Jest Lepsze Dla Googla?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na swojej stronie w momencie wejścia w jakiś artykuł -pod nim wyświetlają mi się artykuły podobne do niego (na podstawie słów kluczowych w nim zawartych). Do tej pory miałem to zrobione w czystym PHP to znaczy, że wraz z artykułem od razu wczytywane są nagłówki podobnych (Nagłówek, mini obrazek i treść skrócona ok. 300 znaków). Czy jest to dobre rozwiązanie? Ponieważ wszystko co pod artykułem głównym również jest indeksowane przez Google.

Przypuśćmy, że mamy artykuł X a w nim jakieś tam natężenie słów kluczowych w stosunku do ilości treści, sporo z nich w odpowiednich znacznikach html. Ma to wpływ na pozycję artykułu w wyszukiwarce. W momencie kiedy wyświetlę pod spodem dodatkowo np 10 najbardziej podobnych do niego artykułów, powoduje to, że na stronie jest dwa razy więcej treści a przy tym też nagłówków h3. Pomimo, że niektóre są podobne do treści artykułu głównego na danej stronie, to jednak często trochę odbiegają od tematu. (W końcu są podobne a nie takie same)

Rozważam, czy nie ma to przypadkiem negatywnego wpływu na pozycję w wyszukiwarce, i czy nie lepiej zrobić wyświetlanie artykułów podobnych z pomocą ajaxa? W tedy artykuły podobne mogły by się wczytywać np z 3 sekundowym opóźnieniem i nie zostałyby zaindeksowane przez wyszukiwarkę. Nadal byłoby odpowiednie natężenie słów kluczowych w tekście w stosunku do treści.

(Dodam, że strona jest w HTML5 i artykuły podobne mam w znacznikach section a artykuł główny w znaczniku article) -być może z tego powodu nie było by potrzeby przerabiania na ajax -bo Google i tak niby wie o co chodzi?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności