Skocz do zawartości

Prestashop 1.6 Dostępne

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew temu, co można było wcześniej przeczytać, nie wszystkie moduły zachowały kompatybilność, więc (jak zawsze) trzeba najpierw w środowisku testowym wykonać aktualizację, by potem nie było zdziwienia. W dodatku u mnie część oficjalnych modułów będących integralną częścią sklepu przestała poprawnie działać po aktualizacji. Niedziałające moduły musiałem odinstalować i zainstalować od nowa. Wolałem menu na górze w adminie, ale generalnie zmiany na plus, jak zwykle.

@Lesiu: to menu w panelu możesz sobie ustawić na takie jakie było.

Tutaj jest demo:

https://demo-store.prestashop.com/index.php

panel:

https://demo-bo.prestashop.com/demo

login: demo@prestashop.com

hasło: prestashop_demo

Chyba każdy może sobie przy tym demo grzebać, więc średnio ono działa.

Szablony do PrestaShop: https://presta-shop.pl

Nowe szablony w Templatemonster: link

Tani hosting: Hekko

Słuchajcie a jak wygląda migracja z 1.4.4 na 1.6? Instalacja w sumie standardowa. I czy w ogóle opłaca się taki myk robić? Dla samego interfejsu średnio? Jak z szybkością i obciążeniem serwera? Na testowym można popatrzeć ale to nie to samo co żywy organizm.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

Kurka tak właśnie myślałem. Sklep chodzi i nic mi nie trzeba do niego więc jakiegoś bólu nie mam. W 1.6 nie podoba mi się rozwiązanie koszyka. Te przelatujące produkty były genialnym rozwiązaniem i zrezygnowali z tego nie wiedzieć czemu :/ Więc skoro koszyk mnie nie przekonuje to czemu warto? (ofc bezpieczeństwo)

Mnie by interesowało zmniejszenie obciążenia serwera przede wszystkim bo do listopada już się przemęczę a potem to i obciążenie mnie nie będzie interesować zbytnio.

Zassałem instalkę to zobaczę co i jak od zaplecza i łatwości konfiguracji.

Zeki, zrezygnowali, bo to była tandeta. Nikt mnie nie przekona, że to było dobre rozwiązanie. Teraz po dodaniu do koszyka masz warstwę informującą o dodaniu do koszyka oraz możliwość wyboru - kontynuujesz zakupy lub idziesz do koszyka. To obecny standard i to jedna z ważniejszych nowości w 1.6.

Tandeta? To było bardzo chwalone rozwiązanie. Wkładałeś sobie jak do normalnego koszyka i nie musiałeś klikać niczego w celu dalszego wkładania. Teraz jesteś odrywany od zakupów poprzez potwierdzenie, że chcesz dalej je kontynuować. Gdzie sens, gdzie logika? Klient ma w poważaniu czy mu się wyświetli warstwa czy po prostu zwiększy ilość klamotów w koszyku. A pytanie czy chcesz kontynuować zakupy w sklepie nie powinno nigdy padać.

To moje odczucia odnośnie sklepów internetowych. Moja żona ma to samo - do szału ją doprowadza jak musi włożyć w sklepie 30 produktów i za każdym razem musi potwierdzić, że dalej chce kupować.

Da się jakimś modułem przywrócić stare działanie koszyka?

Weź pod uwagę następującą sytuację - ktoś nie widzi, powtórzę, tandetnej animacji i kilkukrotnie dodaje do koszyka ten sam produkt.

Ponadto taka warstwa niejednokrotnie wykorzystywana jest do cross-sellingu.

Podejrzewam, ze będziesz mógł przywrócić swój system dodawania do koszyka poprzez wrzucenie po prostu modułu dodawania do koszyka z poprzedniej wersji. Sprawdź, może zadziała.

No ale Lesiu nie uważasz, że taka warstwa z potwierdzeniem chęci kontynuowania zakupów to poroniony pomysł? Z koszyka zawsze możesz coś wywalić, zredukować liczbę produktów jak naprawdę nie zauważysz, że dodało się kilka razy (a przecież widać bo i cena podskakuje i ilość produktów też). Inna rzecz to tandetność - piękne jest to co się podoba nieprawdaż? Cross selling do tej pory był pod opisem produktu i jakoś dawał radę.

Dalej uważam, że zaproponowane rozwiązanie nie powinno mieć miejsca w sklepie. Nikt w markecie nie pyta mnie czy po włożeniu chleba do koszyka czy chcę jeszcze dalej kupować czy iść do kasy.

Zainstalowałem sobie dla testu toto. Szkoda, ze nie jest całkowicie spolszczone. Niby większość jest a to co jest po angielsku to duperelki niemniej jednak mogłoby być po polsku. Ja ogarniam bez problemu, żona też. Nie wiem czy wszyscy ogarniać będą. Ogólnie dosyć ciekawa ta wersja.

W zupełności zgadzam się z Zeki. Latające produkty do koszyka, to był jeden z fajniejszych efektów wizualnych tego systemu, a potwierdzanie każdego dodania jest bez sensu.

Tym bardziej się utwierdziłem by wstrzymać się z aktualizacją. Swoją drogą wiecie może czy z silnikiem 1.6 działają skórki do wersji 1.5.x?

Pozdrawiam Modini

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności