Skocz do zawartości

Wyceny Firm Pozycjonujących

Adam F

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Szukam firmy której zleciłbym pozycjonowanie nowej strony mojej firmy (strona jeszcze nie powstała, domena wykupiona w styczniu).

Bardzo proszę o pomoc ile powinno kosztować dobre pozycjonowanie. Wiem, że trudno to oszacować ale w czasie poszukiwań wykonawcy, dostałem wiele naprawdę skrajnych wycen. Zdaję sobie sprawę, że pozycjonowanie kosztuje ale też z drugiej strony nie chciałbym przepłacać.

Np. na lokalną frazę (ok 650tyś wyników) dostałem następujące ceny: 40zł , 70zł. 120zł. 135zł, 156zł, 670zł. za miesiąc przy obecności w top10

Jak widzicie rozpiętość jest duża, czy byłby ktoś w stanie podać przybliżone widełki cenowe?

Jak widzicie rozpiętość jest duża, czy byłby ktoś w stanie podać przybliżone widełki cenowe?
Przecież sam piszesz jakie są widełki: 40zł , 70zł. 120zł. 135zł, 156zł, 670zł.

Np. na lokalną frazę (ok 650tyś wyników)
To nie jest żaden wyznacznik "trudności danego keywords".

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

nie chciałbym przepłacać.

A sfiltrować domenę chciałbyś?

Prawda jest taka, że pozycjonowanie kosztuje. Jeżeli wybierzesz najtańszą opcję prawie pewny jest filtr.

Tak w ogóle to kto wycenia domenę, na której nie ma gotowej strony?

A sfiltrować domenę chciałbyś?

Prawda jest taka, że pozycjonowanie kosztuje. Jeżeli wybierzesz najtańszą opcję prawie pewny jest filtr.

Tak w ogóle to kto wycenia domenę, na której nie ma gotowej strony?

Prawda jest taka że są i znam osoby ( firmy ) które nawet za większe pieniądze wpadały w filtr, a jak fraza prosta to i kwota niewielka. Co do wyceny bez strony, to też nie jest wielki problem kwestia jak linkujesz, jaka fraza a plusem nowej strony jest to że przy jej tworzeniu można ją zrobić pod seo i roboty na przyszłość jest mniej. Na niektóre frazy możesz miec wizytówke z ziemniakami a pchniesz to na kebab + miasto ( oczywiście też zależy od miejscowości) tak czy siak, da się (:

Dziękuję ale to nie chodzi ile mogę przeznaczyć na pozycjonowanie. Zdaję sobie sprawę, że wymaga to sporego nakładu pracy a za dobrze wykonaną pracę się płaci.

Ale jeśli za to samo zlecenie ktoś proponuje mi 40zł a inny 670zł to boję się, że mam do czynienia albo z partaczem albo z naciągaczem.

Nie jestem specjalistą od seo dlatego zwróciłem się o pomoc na tym forum. Zgłębiam zagadnienia seo tak od miesiąca aby rozeznać się w rynku i orientować się w temacie (a trochę się słyszy o nierzetelnych firmach seo - stąd moje obawy).

Frazy o jakie mi chodzi to np. wypożyczalnia samochodów poznań, wypożyczalnia samochodów wrocław, wypożyczalnia samochodów warszawa.

Ile też trzeba czekać na wy pozycjonowanie takich lokalnych fraz? Tak w przybliżeniu ponieważ przez ten okres chciałbym się wspomagać reklamą w google.

Strona będzie przygotowana pod seo (chcę też aby firma którą wybiorę miała wpływ na jej tworzenie). Na początek będzie miała ok 20 podstron.

Przecież sam piszesz jakie są widełki: 40zł , 70zł. 120zł. 135zł, 156zł, 670zł.

Wybacz ale to nie są "widełki", to jest przepaść.

Co do wyceny to już raczej wszystko zostało napisane. Odniosę się jednak do tego:

Tak w przybliżeniu ponieważ przez ten okres chciałbym się wspomagać reklamą w google.

Dlaczego chcesz zrezygnować z reklam po wypozycjonowaniu strony?

Skoro przez ten czas będziesz miał z reklam ruch przynoszący zyski to po osiągnięciu 1 miejsca czy chociaż Top10 będziesz rezygnował z ruchu z reklam? W ten sposób stracisz potencjalny przychód.

Przy tych frazach od razu odłożyłbym na bok te najtańsze... Na pewno fraza w okolicach 200zł to minimum... lecz opinie teraz mogą być różne na moją wypowiedź...

Raczej różne nie będą. Jeśli domena będzie dobrze zoptymalizowana to kwota 160-250 zł za fraze wydaje się być odpowiednia. 670 zł może ktoś proponował Tobie wszytskie trzy frazy, które napisałeś... chociaż zależy kto na ile ceni swoją prace :)

Heh, zerknąłem na cenę dzienną wypożyczenia samochodu w pierwszej lepszej firmie na frazę "wypożyczalnia samochodów warszawa" i średnia cena to 250 za dobę. A teraz policzmy koszty pozycjonowania:

40/30 = 1,33 zł za dobę

670/30 = 22,33 zł na dobę

Niech ta fraza "wypożyczy" przynajmniej 1 samochód w miesiącu i to tylko na trzy dni to już na siebie zarobi.

Wg mnie jeżeli ktoś chce za tą frazę mniej niż 500 miesięcznie to na 99% nigdy nie wejdziesz do top10 a na 98% jest to gimbus próbujący dorobić do kieszonkowego. Nie wspominam już o filtrach i ryzyku, bo przy wycenie na poziomie 40 zł to raczej nikt normalny nie kiwnie palcem żeby te frazy robić.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Dziękuję wszystkim którzy podali konkretne kwoty. Łatwiej mi teraz będzie orientować się w ofertach.

"A ile kosztuje wypożyczenie samochodu ? To dokładnie jak z pozycjonowaniem."

Właśnie nie za bardzo - w tym samym mieście, samochód tej samej klasy, w roczniku i wyposażeniu będzie kosztował bardzo podobnie.

Łatwo jest to wszystko porównać i skalkulować, bo z góry widzisz co dostajesz i za ile.

"Dlaczego chcesz zrezygnować z reklam po wypozycjonowaniu strony?

Skoro przez ten czas będziesz miał z reklam ruch przynoszący zyski to po osiągnięciu 1 miejsca czy chociaż Top10 będziesz rezygnował z ruchu z reklam? W ten sposób stracisz potencjalny przychód."

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ale podchodziłem do tego na zasadzie skoro będę wysoko wypozycjonowany na daną frazę to po co jeszcze dublować reklamą google (będę miał wtedy dwa linki w top10 - czy to potrzebne?).

Niech ta fraza "wypożyczy" przynajmniej 1 samochód w miesiącu i to tylko na trzy dni to już na siebie zarobi.

Kalkujesz to w taki sposób, jakby pozycjonowanie było w tym przypadku jedynym kosztem, a reszta to czysty zysk. Niestety w żadnym biznesie nie jest tak pięknie i trzeba brać pod uwagę więcej kosztów.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności