Skocz do zawartości

Wyceny Firm Pozycjonujących

Adam F

Rekomendowane odpowiedzi

koszt pozycjonowania = praca seowca + potencjale zyski firmy zamawiającej .Tak naprawdę cena nie jest wyznacznikiem. Słabe seo może kosztować tyle co dobre.Na kogo trafisz? Loteria:) Do mnie ostatnio trafiło kilka osób ,bo widziało że mój klient jest w topie przez rok na interesujące ich frazy. Pogoniłem ich. Dobry klient płaci za wszytsko i dlatego jest wysoko:)

Wybacz ale to nie są "widełki", to jest przepaść.
Wiec wyślij zapytanie ofertowe o wycenę do 100 firm zarówno dużych agencji jak i małych firm, oblicz średnią arytmetyczną i będziesz wiedział :pisze:

Twoje "keywords" co prawda nie mają po 1M wyników, ale z uwagi na ich specyfikę branżową gdyż każdy szukający w wyszukiwarce może stać się klientem i to nie generującym ~5 zł zysku <konwersja wejścia / dochód jest duża > są IMHO keywordsami o dużym budżecie, wiec konkurencja do top 1 -10 może być nieliczna, ale może być trudna do przebicia się.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Niestety w żadnym biznesie nie jest tak pięknie i trzeba brać pod uwagę więcej kosztów.

Oczywiście, ale przy pozycjonowaniu też całe 500 to nie jest czysty zysk. Tutaj było to napisane tylko po to żeby pokazać skalę porównawczą. Przecież wiadomo, że w wypożyczalni nie ma 1 samochodu.

każdy szukający w wyszukiwarce może stać się klientem i to nie generującym ~5 zł zysku

O to właśnie chodziło.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

powoli rynek się zmienia, kończy się pozycjonowanie za pomocą dodawarek do katalożków za 200 zł wrzucającą spam na miniaczki, czy inne cudeńka. To ile powinno wziąć się za pozycjonowanie, to jedno, a to ile jest gotów zapłacić klient to drugie, rynek jest sqrwiony. Nie oznacza to oczywiście że firma za 670 PLN zrobi to lepiej 15 razy niż ktoś za 40 złotych,

Jako osoba zajmująca się pozycjonowaniem staram się wyceniać tak, aby było taniej niż AdWords. Zależnie od frazy - czym większa konkurencyjnyść tym taniej bo coś co możemy wypozycjonować za 2k miesięcznie w AdWords potrafi kosztować 6k miesięcznie co uważam za absurd. Wyceniamy jednak tak, aby zwróciła się nasza inwestycja. Często coś co w AdWords kosztuje 300 zł miesięcznie u nas będzie kosztowało 350 zł miesięcznie i taniej się po prostu nie da. Robiąc wceny już kilka lat sam nie mam żadnej reguły.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Jako osoba zajmująca się pozycjonowaniem staram się wyceniać tak, aby było taniej niż AdWords.
Stosunkowo dobre kryterium wyceny dla usera zwłaszcza jak, by brać pod uwagę cenę za reklamę nie z boku, ale w głównej kolumnie SERP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ale podchodziłem do tego na zasadzie skoro będę wysoko wypozycjonowany na daną frazę to po co jeszcze dublować reklamą google (będę miał wtedy dwa linki w top10 - czy to potrzebne?).

Proszę bardzo :). Wygląda to tak, że nie ma Twojej strony w top 10, wykupujesz reklamy i ludzie w nie klikają, dzięki czemu masz sprzedaż. Po jakimś czasie Twoja strona jest w top 10 i uważasz, że w tym momencie ludzie przestają klikać w reklamy? A może zanim podejmą decyzję o kliknięciu w któryś wynik to przeanalizują wszystkie, żeby zobaczyć czy się nie dublują.

Według mnie rezygnacja z reklam to stracona sprzedaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności