Skocz do zawartości

Wahanie - Pozycja 2, Spadek Poniżej Top100 I Powrót Na 2

andth

Rekomendowane odpowiedzi

Serwis miał kiedyś duże problemy przez linkowanie przez "fachowców".

Nie jestem zwolennikiem linkowania, precli i itp. Owszem, optymalizacja i podobne działania tak. Ale przekonałem się, że to tylko kwestia czasu kiedy linkowanie wychodzi na minus.

Wystarczy, że sami użytkownicy serwisu linkują.

Nie znalazłem jeszcze fachowca, który by zagwarantował mi top1 na tę frazę ;-)

Matt, nie wiedziałem że pisujesz na PiO ;)

P.S. u mnie drobne skoki ale bez rewolucji, w sumie standardowe.

Gdybym był Mattem to pewnie nie pytałbym się tu o tak "banalne" sprawy ;-)

Informuję, iż domena nadal waha się, ale jest lepiej: bywa na 2 miejscu, a następnie 30-50 miejsce. I tak regularnie. Nie spada już poniżej top100.

Czyli raczej nie filtr. Tyle dni by tak tańczyła?

Ponad rok temu też tak miałem że strona skakała przez 2 miesiące z top 2 do top 12- 15 jednak po wnikliwej analizieokazało się że mam duplikat strony głownej czyli www.sss.pl i taki sam www.sss.pl/index.html po ściąfnięciu indexu strona ustabilizowała się na 2 pozycji.

Sprawdź może czy nie masz tak samo

Nowości z branży zoologicznej czyli wszystko dla psa i nie tylko https://www.dlapieska.pl/ 

Ponad rok temu też tak miałem że strona skakała przez 2 miesiące z top 2 do top 12- 15 jednak po wnikliwej analizieokazało się że mam duplikat strony głownej czyli www.sss.pl i taki sam www.sss.pl/index.html po ściąfnięciu indexu strona ustabilizowała się na 2 pozycji.

Sprawdź może czy nie masz tak samo

Dziękuję sa sugestię. Coś podejrzewam, że to może być to.

Przenalizuję.

@andth - w przypadku takich skoków w pozycjach bardzo pomocny jest monitoring pozycji, rejestrujący na każdą frazę całe top100 wyników z każdego dnia (tak jest np. w webpozycji). Dzięki takim raportom możesz sobie sprawdzić całą setkę z dnia, w którym miałeś spadek.

Chodzi o to, że po za tym co Ci napisał likom, może być sytuacja, że kilka podstron w twoim serwisie "konkuruje" między sobą na daną frazę (tutaj rola właśnie dobrej optymalizacji) więc google na zmianę wrzuca w wyniki którąś z nich - i stąd kalejdoskop - gdy wybiera mocniejszą podstronę - masz wysoką pozycję, ale gdy wybiera słabszą, albo wrzuca w wyniki tą i tą - pozycja jest dużo niższa.

Jeżeli stwierdzisz, że to jest przyczyną skoków, żeby ustabilizować pozycję, musisz wzmocnić jakoś tą lepszą podstronę.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności