Skocz do zawartości

Pytanie Czy Warto

sicio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, złożono nam ofertę na pozycjonowanie, za kwotę około 3000 zł netto na miesiąc, to jeszcze nie taka tragedia, ale słowa kluczowe, które nas interesują znajdują się bardzo często w pierwszej dziesiątce wyników, sporadycznie dalej. Czy jest sens pompować pieniądze w taką firmę? Słyszałem też, że gdybyśmy zrezygnowali z pozycjonowania nasza strona mogłaby bardzo szybko stracić na wartości i polecieć daleko w dół. Proszę o pomoc zanim podejmiemy błędną decyzję. Z góry dziękuję wszystkim, którzy coś wniosą do tematu.

Pozdrawiam

szklana_kula.jpg

Jeszcze sekundę i będzie wszystko widać...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jeżeli "znajdują się bardzo często" to wskazuje na niestabilne pozycje.

Słyszałem też, że gdybyśmy zrezygnowali z pozycjonowania nasza strona mogłaby bardzo szybko stracić na wartości i polecieć daleko w dół

To powyżej oznacza, że strona jest już pozycjonowana ? Jeżeli tak to oznacza zmianę firmy ? Przy rezygnacji z SEO normalnym jest, że firma "zdejmuje" linki i jest wysokie prawdopodobieństwo spadków.

Nie sądzę aby ktokolwiek mógł udzielić sensownej opinii bez analizy profilu linków.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Słyszałem też, że gdybyśmy zrezygnowali z pozycjonowania nasza strona mogłaby bardzo szybko stracić na wartości i polecieć daleko w dół.

Bardzo duże prawdopodobieństwo, że strona spadnie. Pytanie, czy może sobie Pan na spadki pozwolić?

Ewentualnie z nową firmą pozycjonerską ustalić strategię przejścia z firmy do firmy, ale to też będzie się wiązało z wahaniami pozycji. Jak dużymi? Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Dzięki za tak liczne odpowiedzi, cała magia polega na tym, że strona tak naprawde nie była w jakiś szczególny sposób pozycjonowana do tej pory, poza tym, że w meta opisach posiadała najważniejsze słowa kluczowe. Podłączyłem ją do google webmasters tools oraz google analytics i widzę, że jest dość często odwiedzana a co więcej wyszukiwane frazy odnoszące się do naszej strony znajdują się na pierwszej lub drugiej stronie (w zależności od frazy). Nie wiem czy w takim razie warto pozycjonować, jeżeli chodzi mi o pozyskanie klientów czy też może dam radę zrobić to we własnym zakresie. Niedawno wygenerowałem mapę strony i dodałem plik "robots", stąd też moje wątpliwości czy będzie mi się opłacać zewnętrzna kampania reklamowa. Podkreślam, że statystycznie ilość odwiedzin i kliknięć jest w miarę na zadowalającym poziomie. Co o tym sądzicie? Może warto dodać, że firma działa w branży, w której konkurencja jest raczej dość wąska i nie mam zbyt wielu firm, które muszę wyprzedzić w google.

Po tym co piszesz nie masz pojęcia o pozycjonowaniu - albo poświęcisz dużo czasu i $ na naukę albo zlecisz to komuś co wiąże się z $.

Być w top10 to nic nie znaczy w większości wypadków liczy się top1-3

Nie mówię, że mam pojęcie natomiast niektóre spośród fraz wyszuzkiwania znajdują się nawet na pierwszej pozycji. Moim zdaniem to logiczne, że gdybym się na tym znał nie zaczynałbym nawet tego tematu :)

Pytanie jest źle zadane.

Nie czy warto ale czy nakład na pozycjonowanie się zwróci i czy jest konieczny.

Drugą kwestią jest to jakie słowa kluczowe są wysoko i co to znaczy licznie odwiedzana 30 czy 3000 tys osób dziennie.

Jeżeli jest wysoko na 1 stronie słowo które ma 30 wyszukań miesięcznie to nijak to się ma do słowa które ma 30 tysięcy wyszukań miesięcznie i jest na takiej samej pozycji.

Wszystko też zależy od branży.

Branża jest o tyle wąska, że jesteśmy jednym z trzech partnerów niemieckiego producenta części do układów napędowych w samochodach osobowych, ciężarowych, maszynach budowlanych oraz pojazdach kolejowych. Wg statystyk google są to właśnie wyszukania w granicach 3 tysięcy dziennie, są one dość sprecyzowane ze względu na specyfikę tych części. Przepraszam za źle sformułowane pytanie. Rozmawiałem z facetem, który projektował tą stronę internetową, a on doradza przede wszystkim zmodernizowanie strony i zbudowanie jej w jakimś CMS-ie. W statystykach widziałem również wzrost liczby odwiedzin ze względu na informację na temat naszej strony na aukcjach allegro. Z tych wszystkich powodów mam mieszane uczucia co do wyrzucenia trzech tysięcy na miesiąc, zwłaszcza, że na sytuację firmy nie ma co narzekać.

Z tych wszystkich powodów mam mieszane uczucia co do wyrzucenia trzech tysięcy na miesiąc, zwłaszcza, że na sytuację firmy nie ma co narzekać.

Jeśli Cię stać trzeba inwestować, również w reklamę. Zbierz konkurencyjne oferty i podejmij decyzję. Jednak czytając Twoje wypowiedzi nie mam pewności czy jesteś właściwą osobą do podejmowania tego rodzaju decyzji. Bez urazy ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

są one dość

mam mieszane uczucia co do wyrzucenia trzech tysięcy na miesiąc

Jeżeli jesteś jednym z 3 dostawców i nie narzekasz na brak klientów to 3k wyrzucisz w błoto. Nie ma najmniejszego sensu płacić za pozycjonowanie, bo możesz naciąć się na "specjalistę SEO", który nie dość, że nie pomoże to jeszcze zaszkodzi (za jedyne 3k miesięcznie). Odpuść sobie pozycjonowanie, bo masz tak wąską branżę (z tego co piszesz), że go nie potrzebujesz. Kto będzie na prawdę potrzebował to tak czy inaczej Cię znajdzie.

PS. Wiem, że zaraz sępy od dojenia klientów się rzucą z teoriami, że jest to dzisiaj niezbędne (pozycjonowanie) do każdego biznesu, ale wg mnie nie jest potrzebne w Twojej branży z tego co opisujesz a przynajmniej nie jest to warte 3k, bo raczej te 3k się nie zwróci (cały czas zakładam, że jesteś jednym z 3 importerów a zapytania są sprecyzowane i na większość z nich jesteś w top10).

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jak masz trzech podstawowych konkurentów + nie wiadomo ile pobocznych typu hurtownie czy inne sklepy i są oni wyżej na interesujące Cię frazy to warto się pozycjonować. Tylko musisz mieć pewność co do własnej optymalizacji strony i co do optymalizacji i pozycjonowania konkurencji. Najlepiej zlecić wykonanie kompleksowego audytu i na tej podstawie dopiero podejmować decyzję. Na samym początku musisz tez sobie odpowiedzieć kto Cie ma wyszukiwać w internecie. Jeśli masz ofertę skierowana do bardzo szerokiego kręgu odbiorów to pozycjonowanie jest wskazane jeśli nie to więcej osiągniesz innymi formami reklamy.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Witam wszystkich, złożono nam ofertę na pozycjonowanie, za kwotę około 3000 zł netto na miesiąc

Daj mi ten budżet a ja go "spożytkuje" z obustronną korzyścią.

Czy jest sens pompować pieniądze w taką firmę?

Nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie, patrz odpowiedź "blejku"

Słyszałem też, że gdybyśmy zrezygnowali z pozycjonowania nasza strona mogłaby bardzo szybko stracić na wartości i polecieć daleko w dół.

Jeśli od firmy, która złożyła ofertę, to wszystko jasne :)

Jeśli z innych źródeł, to wszystko zależy od tego jakie były wcześniejsze losy domeny.

Jeśli dobrze czytam i rozumiem, to praktycznie nic nie robiąc będziesz mieć to samo :)

Generalnie - w wielu branżach wydatek na pozycjonowanie zwraca się i to bardzo, kwestia wyboru odpowiedniej firmy.

Są też takie, gdzie koszt jest porównywalny z wydatkami na Adwords i warto przeliczyć co się bardziej opłaca.

Są też takie, gdzie trzeba wydawać dużą kasę na pozycjonowanie i jednocześnie na Adwords, ponieważ pomimo wielkiego bólu kosztów, to się opłaca.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Nie znam fraz, ale jeżeli bez pozycjonowania strona jest w top10, top20, to raczej nie są trudne i 3000 może być mocno przesadzone, chyba, że jest ich kilkadziesiąt.

Ale tak jak ktoś wyżej napisał, tak naprawdę liczy się top3 w większości branż, więc pytanie czy zyskacie na tyle żeby te 3000 się zwróciły? I czy konkurencja, ta wiarygodna, nie zrobi tego taniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności