Skocz do zawartości

Wyszukiwanie a polskie znaki

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przy korzystaniu z wyszukiwarki przesyłam zmienną za pomocą GET, następnie przepuszczam to przez zapytanie:

$q.=" (haslo LIKE '%".$_GET['szukaj']."%' )";

ale pojawił się problem, jeśli ktoś nie wpisze polskich znaków nie otrzyma wyniku, ponieważ hasła mam z polskimi znakami.. ma ktoś jakiś pomysł jak sformatować zmienną $GET_szukaj by dobrze działało to z polskimi znakami, jak również bez.

Tz. jak ktoś wpisze np "cma" lub "ćma" zwróciło hasło "ćma".

Z góry dzękuję za pomoc.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Hmm, dziekuję za radę, już trochę to zmieniłem, ale jak ktoś zna jakiś pomysł jak to dobrze zabezpieczyć byłbym wdzięczny.. jak również powracam do pytania w pierwszym poście.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Sądzę, że zapytanie typu SELECT * FROM tabela WHERE MATCH (hasla) AGAINST ('łóżko','lozko'); okazało by się pomocne. Zamieniając polskie znaki na odpowiedniki i na odwrót zmiennych zapytania.

Ale niestety nic z tego :( doczytałem, że jak słowo ma mniej niż 4 znaki jest ignorowane. Wiec pozostaje kombinacja kilku zapytań z polskimi i bez polskich znakow w wypadku jeśli zapytanie nie zwróci rekordu...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion: co do ilości znaków możesz to edytować przez zmienną ft_min_word_len - po zmianie przebudowa indeksów i po kłopocie

Ponadto match .. against działa na polach z nałożonym indeksem fulltext

Mar: radzę nie używać LIKE '%".$_GET['szukaj']."%' ponieważ wtedy nie korzystasz z indeksu (jesli takowy zrobiłeś) - tak jak radzi mion spróbuj przejść na pełnotekstowy

Ponadto możesz spróbować innego podejścia - przy dodawaniu do bazy skrypt może dla każdego polskiego wyrazu zamieniac polskie znaki i wrzucac do osobnej tabeli typu:

('ćma','cma','nrelementuwktorymwystepuje')

i wykonywac zapytanie z wykorzystaniem JOIN i na koncu UNION aby polaczyc wyniki. Jest wtedy jeszcze problem sortowania ale to w następnym wywodzie ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności