Skocz do zawartości

Narzedzia badające BL, porownanie danych

marioccp

Rekomendowane odpowiedzi

Oto statystyki 2 roznych stron z fajnej stronki jaka jest

https://www.linkvendor.com/seo-tools/domain-popularity.html

Jest to ciekawe narzedzie, ktorym dowiemy sie duzo o linkach wpisanej domeny a jak wiadomo w G linki to podstawa. Jezeli by to polaczyc z narzedziem, ktore pokazuje ilosc linkow o okreslonym anchorze do okreslonej strony (nie wiem czy takie jest, jezeli jest prosze o linka :() mozna by porownywac swoje strony do konkurencji i okreslac ile jeszcze brakuje. Pytanie: mam racje?

1)

PR 2 ()

Backlinks: 239 (94 Domains » 74 different IPs)

PageRanks: 60xPR0 18xPR1 13xPR2 3xPR3

LinkStrength: 0.25

2

PR 2 ()

Backlinks: 945 (260 Domains » 181 different IPs)

PageRanks: 164xPR0 38xPR1 38xPR2 16xPR3 3xPR4 1xPR5

LinkStrength: 1.78

Strona 1 jest na pierwszym miejscu pod jedną frazę, strona 2 jest na 4 pod ta sama fraze na dodatek wiekszosc linkow jest z tym wlasnie slowem kluczowym. CZyli teoretycznie strona 2 powinna byc wyzej niz 1. Ale niestety 1 jest domeną pl i jest dlugo w necie. Wychodzi z tego ze te linki nie sa az takie wazne chyba ze liczy sie procent linkow na innym IP w porownaniu do wszystkich linkow lub domen. Pytanie: jak to jest naprawde? Mysle ze doswiadczeni pozycjonerzy pewnie to wiedza tylko czy sie z nami podziela?

PS. Czym jest LinkStrength podawany na tej stronie i cze jest wazny?

Fascynuje mnie to, że my sie pasjonujemy liknkami zwrotnymi i różnymi możliwymi ich konfiguracjami (z domeny, z tego samego IP, z innych domen i z innych IP, z systemów linkowania), tymczasem na swiatowych SEO forumach wszyscy prawie piszą, że "content is king", a linki tylko pomagają.

Czy to nie jest tak, że dla języka polskiego Google (i inne wyszukiwarki pewnie) nie bardzo rozumie o czym jest "content", bo kali lubi google, ale kali nie lubi rozumiec polska trudna jezyk i dlatego u nas liczą sie linki we wszelkiej postaci, a zawartość strony można olać, bo i tak nic nie znaczy (równie dobrze możnaby wsadzić na stronę bala-bla-hip-hop bełkot)??

Nawiasem mówiąc to były niezły test - zrobic strone po polsku ale używając tylko słów, ktróre są poprawnym słownictwem po angielsku (de facto bez polskich znaków) i czy ona bedzie wyżej niż ta sama strona z polskimi znakami i poprawną polską pisownią.

Ale z drugiej strony jestem sceptyczny co do takich testów, bo nigdy nie wiadomo, ile innych aspektów istnienia strony w internecie G bierze pod uwagę.

Dla mnie to jest skomplikowane tylko dla google, widze ze PR, linki, meta, gestosc slow kluczowych nie ma dla niego decydujacego znaczenia. Mowie tutaj o pierwszej trojce bo wiadomo ze troche dobrych linkow i jest top 10-20. Wiem ze duzo rzeczy nie wiem o G ale wydaje mi sie ze inny kierunek poszukiwan moglby poskutkowac, np. wiek domeny, linkowanie wewnetrze moze ilsoc tych linkow czy wielkosc serwisu.

Ja robiac stronke kierowalem sie wskazowkami z tego forum i na wp, msn, yahoo na interesujace mnie slowa kluczowe mam nr1, netsprint, onet top3. Wiec nie ma zle, tylko z tym wielkim G***** sie borykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności