Skocz do zawartości

Short Czy Friendly Url?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam pytanie odnośnie adresów url.
Planuję założyć forum, i nie mogę się zdecydować odnośnie stosowanych adresów.
Mam dylemat pomiędzy:

example.com/t125
example.com/temat.php?id=125
example.com/t125/nazwa-tematu

Osobiście skłaniał bym się do typu pierwszego, jako do krótkich łatwych do skopiowania przejrzystych adresów, ale z drugiej strony Google potrafi rozpoznawać parametry a adresie. Z trzeciej jednak strony w wynikach wyszukiwania w adresie strony są wyróżnione wyrazy z wyszukiwanej fazy. Nie wiem jak to się ma do pozycji dlatego proszę o pomoc. :)

Od razu mówię, że nie będę za bardzo pozycjonował forum na dane fazy, lecz zależy mi na przyzwoitej pozycji każdego z tematów na forum z pod fazy z tytułu tematu.

Mile widziane linkowanie do dokumentacji Google'a- nie mogę niczego na ten temat znaleźć.

@Jan Kowalski, chyba Cię skądś kojarzę. Znamy się? ;)

Stosując

example.com/t125/nazwa-tematu

pomagasz Googlebotowi rozeznać się w tym, co jest na stronie

https://www.google.pl/search?q=Jan+Kowalski

Jak widać, sama obecność słów kluczowych w URL nie jest czynnikiem decydującym o pozycji.

Ale skoro już masz optymalizować, to najlepiej zrób to według de lege artis :)

Używaj odnośników prostych i zrozumiałych, ale nie w formie www.example.com/133, tylko np. www.example.com/książki/harrypotter Pomagasz nie tylko wyszukiwarce, ale i użytkownikom wchodzącym na daną stronę lub podstronę.

Blog o optymalizacji i projektowaniu stron internetowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności