Skocz do zawartości

Wpływ Hostingu Na Pozycje

fenris85

Rekomendowane odpowiedzi

Zgred nie oczekuję pomocy przy konkretnej domenie (dlatego też jej nie podałem), ale pytam o doświadczenie innych użytkowników przy przenoszeniu strony na Seohosting (dokładnie chodzi o seohost.pl), czy mieli podobne objawy.

okazwłoka - przeniosłem dwie inne strony dwa tygodnie temu i poprawy w wynikach nie widać. Co ciekawe przeniosłem też stronę, którą od dwóch miesięcy nie mogło zaindeksować i o dziwo po tygodniu na innym hostingu ją zaindeksowało.

Żeby zaoszczędzić sobie pracę zapytaj o dedykowane IP dla serwisu. Kupujesz takie dedykowane i wtedy monitoruj sytuację.

Co do indeksowania, to teraz jest naprawdę totalna samowolka ze strony Googla i nie ma nawet jak wyciągać wniosków :) 

• 2 miesiące temu...

Generalnie z całego serca polecam kupić dedykowany czysty IP z geolokalizcją kraju na który pozycjonujesz. Trzymam się tej zasady już kilka lat i naprawdę ułatwia do sprawę pod ogromną ilością względów chociażby poczta nie ląduje w spamie jak to ma miejsce na szerowanych hostingach gdzie na jednym IP stoji masa śmietników.

Król psychostymulantów, Modafinil w sklepie online do kupienia bez recepty!

W najlepszym towarzystwie Bromantane!

3 godziny temu, Deep napisał:

Generalnie z całego serca polecam kupić dedykowany czysty IP z geolokalizcją kraju na który pozycjonujesz.

Ale czy zauważyłeś, że ma to wpływ na pozycje? ip serwera, gdzie stoi strona?

12 godzin temu, s_matysik napisał:

Tak. Generalnie kiedy zamawiam nowy IP proszę o geolokalizację tego adresu IP w danym kraju gdzie realizuję działania SEO. Przetestowałem to kilkunastokrotnie. Jeżeli masz IP z geolokalizacją rosyjską i pozycjonujesz na google.com to poprostu ustawiasz sobie nie potrzebne schody. Jeżeli Geolokalizacja IP na którym stawiasz hosting zgadza się z krajem na który pozycjonujesz jest o niebo łatwiej. Pozycjonowanie poważnego projektu bez dedykowanego IP raczej nie ma wogóle sensu. Na szerowanych hostingach można stawiać śmietniki i zresztą wile osób to robi. Generalnie polecam przeanalizować co stoi na adresie IP na którym hostujesz stronę. Zacząłem to robić przy kilku witrynach bo kompletnie nie potrafiłem zrozumieć dlaczego SEO nie przynosi rezultatu. Po zmianie IP i zgodnośi lokalizacji strona wskoczyła na pozycję w przeciągu miesiąca. TO o czym mówię zostało przetestowane przezemnie na raptem trzech domenach. Dalej już testów nie robię. Poprostu kupuję dedykowane czyste IP i nie utrudniam sobie życia.

Cytat

Google limituje odwiedziny googlebota per IP i nie jest to tajemnicą.

to prawda, serwisy na dedykowanym IP lepiej indeksują się. Bardzo dobrze to widać po stronach generowanych. Natomiast strony z dobrym 

unikalnym kontentem na na szared IP będzie się indeksować, jeśli optymalizacja nie skopana

Cytat

Moje obserwacje wskazują, że nie ma to bezpośredniego przełożenia na serpy.

Cytat

Tak. Generalnie kiedy zamawiam nowy IP proszę o geolokalizację tego adresu IP w danym kraju gdzie realizuję działania SEO.

Test na 3 domenach to w zasadzie nie test, nie zgodzę się absolutnie. Analizując topy można zauważyć, że wiele stron Polskich na przykład hostowane na dedykach OVH z francuskim IP, czy w Hetzner, Contabo w Niemczech. 

• Like 2

11 godzin temu, Deep napisał:

Jeżeli masz IP z geolokalizacją rosyjską i pozycjonujesz na google.com to poprostu ustawiasz sobie nie potrzebne schody. Jeżeli Geolokalizacja IP na którym stawiasz hosting zgadza się z krajem na który pozycjonujesz jest o niebo łatwiej.

OK, a co możesz powiedzieć np. o tym forum?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

13 minut temu, SzlafRock napisał:

a co możesz powiedzieć np. o tym forum?

lepiej nic bo potem pozwy się dostaje ;)

• Haha 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

2 godziny temu, zgred napisał:

bo potem pozwy się dostaje

dostają tylko ci co oczerniają. Później muszą zgadzać się na ugody aby wyjść trochę z twarzą.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

14 godzin temu, SzlafRock napisał:

Później muszą zgadzać się na ugody aby wyjść trochę z twarzą

No nie poszlismy na ugodę :) wygrana. 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

22 godziny temu, zgred napisał:

lepiej nic bo potem pozwy się dostaje ;)

Drogi Zgredzie...  Każdy z nas na tym markecie jest właściwie od początku... Wiesz co mogę powiedzieć. Ale nie chcę niestety to forum nie jest już takie jak wcześniej... Całą wiedzę odnośnie SEO czerpałem stąd. Teraz jest kompletnie inaczej. Raczej ciężko tutaj o wartościową dyskusję. Nie mówię że jej nie ma jest. Ale nie na takim poziomie jak to miało miejsce kilka lat temu. 

W dniu 8.06.2022 o 09:59, Bartolomeo napisał:

Przez wiele lat miałem stronę, która ładnie siedziała na wysokich pozycjach w Google na wielką ilość fraz (nie miała szyfrowania). Problem był z tym, że na dotychczasowym hostingu był problem z włączeniem szyfrowania i musiałem zmienić hosting. Przeszedłem na Seohosting i tam dla strony włączyłem szyfrowanie SSL. Po przeprowadzce zaczął się armagedon. Minęło już pół roku, a strona systematycznie spada w coraz większą otchłań wyników. Nawet z TOP3, które latami zajmowałem, strona pospadała daleko poza TOP10 lub TOP100. Dużą część linków prowadzących do strony pozmieniałem na https, ale nic to nie daje. Myślałem na początku, że spadki to wina włączenia szyfrowania i to kwestia czasu, aż wróci na swoje miejsce, jednak ostatnio zacząłem zastanawiać się czy problem nie tkwi w hostingu. Zwłaszcza, że w innych stronach przeniesionych na ten hosting zaczęły dziać się dziwne rzeczy np. problemy z indeksacją. Czy to możliwe, że Google inaczej traktuje Seohosting i strony umieszczane na takim hostingu są na cenzurowanym?

Wracając do mojego wątku z początku czerwca - po 9 miesiącach strona notuje coraz większe dno. Wypadła na ostatnie frazy z TOP10, praktycznie przestała być widoczna w Google. Już nie wytrzymałem i wczoraj zmieniłem Seohosting na inny hosting (znanej firmy). Zobaczymy czy strona zacznie wracać w wynikach.

Edytowane przez Bartolomeo

• 3 miesiące temu...
W dniu 9.09.2022 o 20:29, Bartolomeo napisał:

Wracając do mojego wątku z początku czerwca - po 9 miesiącach strona notuje coraz większe dno. Wypadła na ostatnie frazy z TOP10, praktycznie przestała być widoczna w Google. Już nie wytrzymałem i wczoraj zmieniłem Seohosting na inny hosting (znanej firmy). Zobaczymy czy strona zacznie wracać w wynikach.

Po praktycznie 4 miesiącach testu nie widać poprawy, zatem można stwierdzić, że przyczyną spadków nie był seohosting.