Skocz do zawartości

Wpływ Hostingu Na Pozycje

fenris85

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi DNS-ami to jest różnie, czas propagacji czasem jest błyskawiczny a czasem się mozoli.

Widzę nie wiesz na jakiej zasadzie to działa molozi sie na twoim DC, a na innych DNSy już zaktualizowane. Niedostępność strony 24-48 w żadnym przypadku nie wpływa na rankowanie.

Hosting nie ma żadnego najmniejszego wpływu, a sprawdziłem to sobie. Specjalnie przeniosłem dobrą stronę z Hekh na hosting SEO, gdzie na określonym IP było ok 30 spamów i nie miało to żadnego wpływu na pozycje.

Natomiast, gdy przenosiłem zapleczówki z hostingów SEO na ednego Dedyka, to owszem straty się pojawiły, bo w przeciągu 3 dni dostałem kilka banów oraz wyzerowało mi PR w kilkudziesięciu przypadkach.

Nie wiem czy dobrze to sobie wydedukowałem, ale zmiana IP (czyt. serwera) może wiązać się z tym, że pojawiający się robot bardzo dokładnie analizuje linki . Wcześniej te zapleczówki od roku trzymały PR i nic złego się nie działo, a po przenosinach nastąpił Armagedon.

Kilka miesięcy temu miałem podobne zdarzenie,gdy padł mi jeden z dedyków Hetznera i strony były niedostępne przez 3 dni. Wtedy miałem podobnie, bo w przeciągu kilku dni straciłem sporo stron.

Natomiast, gdy przenosiłem zapleczówki z hostingów SEO na ednego Dedyka, to owszem straty się pojawiły, bo w przeciągu 3 dni dostałem kilka banów oraz wyzerowało mi PR w kilkudziesięciu przypadkach.

Przeniosłeś serwisy z różnych IP na serwer z jednym IP? To nie wina hostingu, a faktu, że powiązałeś wszystkie strony zapleczowe jednym IP i o to się google doczepiło.

Inna kwestia, że nawet jeśli były to nadal różne IP, to algorytm wyłapał, że nagle X stronek, które linkowały do strony Y zmieniło IP = zaplecze.

• 2 lata później...
  • 5 lat później...

Przez wiele lat miałem stronę, która ładnie siedziała na wysokich pozycjach w Google na wielką ilość fraz (nie miała szyfrowania). Problem był z tym, że na dotychczasowym hostingu był problem z włączeniem szyfrowania i musiałem zmienić hosting. Przeszedłem na Seohosting i tam dla strony włączyłem szyfrowanie SSL. Po przeprowadzce zaczął się armagedon. Minęło już pół roku, a strona systematycznie spada w coraz większą otchłań wyników. Nawet z TOP3, które latami zajmowałem, strona pospadała daleko poza TOP10 lub TOP100. Dużą część linków prowadzących do strony pozmieniałem na https, ale nic to nie daje. Myślałem na początku, że spadki to wina włączenia szyfrowania i to kwestia czasu, aż wróci na swoje miejsce, jednak ostatnio zacząłem zastanawiać się czy problem nie tkwi w hostingu. Zwłaszcza, że w innych stronach przeniesionych na ten hosting zaczęły dziać się dziwne rzeczy np. problemy z indeksacją. Czy to możliwe, że Google inaczej traktuje Seohosting i strony umieszczane na takim hostingu są na cenzurowanym?

Ustawiłeś przekierowanie 301 z HTTP na ->  HTTPS Czy zawartość występuje teraz pod dwoma rożnymi adresami ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

dałem taki .htaccess (strona jest w html):

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^abc.pl [nc]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.abc.pl/$1 [r=301]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} index.html [nc]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.abc.pl/ [R=301,L]

RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Sprawdzałeś czy faktycznie działa przekierowanie 301, czy tylko wkleiłeś kod ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

10 godzin temu, Bartolomeo napisał:

i zero koncepcji?

oczekujesz pomocy bez podania domeny - czy my jesteśmy wróżkami, żeby zgadnąć co się wydarzyło? 

Zakładając, ze dobrze wykonałeś przekierowania to:

* poprawić przekierowania wewnętrzne

* zaindeksować ponownie serwis

Ale jeśli wszystko jest OK to google przeliczyło serwis i możliwe, że coś nie zagrało algorytmicznie i cały serwis wyleciał bo google przeliczyło spam od nowa.

Hosting tak może mieć wpływ jeśli działa po prostu wolno i czasy odpowiedzi są bardzo długie. 

niestety bez podania domeny to takie pitu pitu.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Google limituje odwiedziny googlebota per IP i nie jest to tajemnicą.

Że tak powiem na co czekasz? Zmieniaj hosting i będziesz miał może odpowiedź, a jak jej nie znajdziesz to wtedy szukasz dalej.