Skocz do zawartości

Dziwny Ruch Z Usa

barmic

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od poniedziałku zauważyłem dziwny ruch na stronie (sklep internetowy, kilkanaście tysięcy produktów)

kilkaset wejść bezpośrednich dziennie, większość z usa

średni czas trwania wizyty to ponad 4 minuty, część to 0:00 a część spędza na jednej, dwóch podstronach po kilkanaście minut

no i co najdziwniejsze Ci wszyscy dziwni goście z usa wchodzą bezpośrednio na podstrony, nie na główną

to jakieś roboty? skąd więc ten długi czas spędzony na stronie przez część z nich?

U mnie Rosji nie ma nawet w TOP10, USA na 4 a ponad 90% to ruch z Polski. Moje strony nie są atrakcyjne dla botów? :mega_shok:

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Może jakieś boty zasysają content ;-)

Sprawdź logi serwera, zerknij na nagłówki. Tak to można wróżyć z fusów i nic więcej.

@Kung Fu fakt z tym Bingiem. Jak się dorwie do strony to nie popuści do czasu aż całej nie przewierci na wylot. Niczym kiedyś NetSprint.

U mnie Bing, przy źle zrobionej stronie (duży site z atrybutów i cech), zarzynał hosting. Warto to sprawdzić.

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Potrafi mielić od 2 tygodni do 3 miesięcy, zależnie od struktury i site strony. Potem przestaje. Ale suma sumarum wychodzi się in plus. Coraz więcej konwersji mam z Binga - kiedyś poniżej 1%, teraz 3-4% z całości.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Śednio na jedno prawdziwe wejście może przypadać nawet 10-20 wejść botów. A kiedy to akurat pora binga czy googlebota, może to być jeszcze znacznie więcej.

Większość statystyk nie zlicza botów, ale niektóre boty nie są identyfikowane i figurują niby jako realne wizyty, a tak nie jest.

Oprócz Analyticsa, dobrze mieć jeszcze jakiś własny sensowny skypt statystyk na serwerze, tak żeby dobrze widzieć, kto ci tam mieli twoje zasoby i w jaki sposób. Czasem można trochę pobanować, także całymi zakresami IP, choć to i tak walka z wiatrakami.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Sprawdzenie logów okazało się dobrym pomysłem

jak się okazało coś co analytics rozpoznawało jako różnych użytkowników było jednym adresem ip 38.99.82.191

więcej można dowiedzieć się tu:

https://www.warriorforum.com/building-ecommerce-sites-wholesale-drop-shipping/751615-google-bot-hacker.html

jakiś wredny robaczek szuka dziury w zabezpieczeniach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności