Skocz do zawartości

Prośba O Pomoc. Drastyczne Spadki Na Wszystkie Frazy

Lotar

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę zrozumieć togo, co dziś się wydarzyło.

Spokojna strona www.zyczenia-urodzinowe.info zajmowała od roku topy na podstrony z kategoriami. 1 podstrona = 1 fraza. Dziś rano na wszystkie możliwe frazy ( ok 50 ), poleciała na miejsca od 50 do 200.

Nie wiem co się stało. Komenda site: zwraca wszystkie podstrony, dlatego ban odpada.

Może ktoś zaobserwował podobne zjawisko i jest w stanie powiedzieć, co może być przyczyną oraz co zrobić, żeby odzyskać utracone pozycje. Może to chwilowe wahania, ale na taką skalę?

pozdrawiam

Damian

Witaj Damian

Ja raczej nie pomogę precyzyjnie ustalić dlaczego Twoje strony poleciały, jestem raczej towarzyszem w niedoli, bo moje strony ok. 24 marca 2014 też podobnie poleciały. Ja jednak robiłem poprawki i po nich zanotowałem duże spadki. Ciekaw jestem czy też zmieniałeś coś na stronach, czy po prostu któregoś pięknego dnia wszystko odjechało gdzieś w dół ?

Rozumiem, że poprzednio zajmowałeś topy w Googlach ? Jeśli tak, to jak to robiłeś ? Bo ja po prostu pisałem treść dla ludzi, nie wiedziałem nawet, że trzeba ją optymalizować pod ro-boot-y. Ale i tak za jakiś czas Google windował stronę w górę, nawet bez linków zewnętrznych.

Jeśli znajdzie się jeszcze kilku takich jak my towarzyszy w niedoli, to by oznaczało, że coś jest na rzeczy i jakaś poprawka algorytmu Google właśnie nam dała do wiwatu. Ja szukam jakiegoś wyjścia, robię jakieś zmiany i patrzę czy pomaga. Na razie mija prawie miesiąc i pewnych fraz mi nie puszcza.

Te poprawki algorytmów mają ponoć za zadanie odrzucenie śmieci z topów i umieszczenie tam stron wartościowych. Tymczasem widzę, że na topy wskoczyły stronki, o których pewnie nawet autorzy zapomnieli: jakieś pojedyncze wpisy frazy poczynione 3, 4 lata temu, treść bezwartościowa, gdzieś tam mimochodem coś wspomniane, pewnie zero optymalizacji, a jednak wskoczyły wysoko. No to gratuluję wujkowi G osiągnięcia anty-celu.

Poczyniłem poprawki sugerowane mi przez doświadczonych kolegów, zobaczymy co z tego będzie, bo przecież nowe indeksowanie trochę trwa.

Po 24h od spadku w GWT pojawiło się komunikat o nienaturalnych linkach do witryny, więc sprawa się trochę wyjaśniła.

Topy zajmowałem dodając unikatowoą treść i optymalizujac co się da ( tytuły, opisy, szybkość wczytywania, zgodność W3C, linkowanie wewnętrzne, landing page na każdą frazę i wiele innych ). Ku mojemu nieszczęściu ok dwa - trzy razy zamówiłem usługi w stylu "Profile PR 7-9" i ostatnio 40 ogłoszeń. Na serio potrzebowałem tych ogłoszeń, ale na moją zgubę poprosiłem firmę, która je wykonywała, żeby w miarę możliwości wstała także linka.

Mam pytanie do forumowiczów: Czy podczas odsiewania złych linków można pominąć te sprzed 12-16 miesięcy, a skupić się tylko na tych stosunkowo nowych ( do np 5 miesięcy )? Czy niestety analizować wszystkie bez wyjątku?

Skupiasz się na wszystkich. Nic nie pomijasz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wystarczy pobrać linki tylko z GWT i sprawdzić jakimś narzędziem.

Oddzielić nofollow i nieistniejące i pozostałe mocno przeanalizować.

Ostatnio odfiltrowałem 5 stron w ciągu 7 dni.

Podstawowy warunek to dokładna analiza domen z linkami follow.

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Mam kilka pytań:

1.Czy strony odzyskały swoje pozycje w Googlu?

2.Jeżeli tak to ile to trwało i jakie działania podjąłeś, aby strona nabrała mocy po zlikwidowaniu części linków?

3.Jakim softem analizujesz linki? SEO odkurzacz?

Zdjęcie filtra nie musi spowodować powrotu do top10. To kwestia linków które pozostały nieruszone. Jak masz taki profil że leci 99% to raczej nie wrócisz do top10 jeżeli to osiągnąłeś tymi linkami. Soft nie ma znaczenia, bo za tym stoi człowiek a nie maszyna. Ona tylko Ci zorganizuje i posortuje linki jak chcesz.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

mam to samo na kilku witrynach ... oznaza to tyle, że się buja i zaraz wyleci ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Mam kilka pytań:

1.Czy strony odzyskały swoje pozycje w Googlu?

2.Jeżeli tak to ile to trwało i jakie działania podjąłeś, aby strona nabrała mocy po zlikwidowaniu części linków?

3.Jakim softem analizujesz linki? SEO odkurzacz?

1. Strony nie odzyskały pozycji ale idą delikatnie do góry.

2. Praktycznie buduję profil linków od nowa uwzględniając te które zostały.

3. Używam kilku programów komercyjnych do analizy linków, ale na końcu wszystko importuję do mojego autorskiego programu.

Dodam tylko, że większość linków była naprawdę zła więc nie spodziewałem się że pozycje wrócą, bardziej mi zależało na zdjęciu działań ręcznych. Wczoraj dostałem kolejny prezent i kolejna strona ma zdjęte działania ręczne.

Z moich doświadczeń wynika, że analiza linków musi być naprawdę dokładna, za to nie ma znaczenia sama strona ani zmiany na niej. Ostatnio zdjęto mi działania ręczne z pojedynczej strony, 2k znaków, 2 zdjęcia i tyle.

Przyznam, że trochę trwało zanim nauczyłem się "czytać" linki i oceniać, bo w sumie to nie problem wyrzucić 100% linków, lecz najlepiej to odfiltrować tylko te które faktycznie szkodzą stronie.

dwa - trzy razy zamówiłem usługi w stylu "Profile PR 7-9" i ostatnio 40 ogłoszeń. Na serio potrzebowałem tych ogłoszeń, ale na moją zgubę poprosiłem firmę, która je wykonywała, żeby w miarę możliwości wstała także linka.

Mam pytanie do forumowiczów: Czy podczas odsiewania złych linków można pominąć te sprzed 12-16 miesięcy, a skupić się tylko na tych stosunkowo nowych ( do np 5 miesięcy )? Czy niestety analizować wszystkie bez wyjątku?

To nie wina Profili 6-7 PR tylko sposobu linkowania.

Tak samo nie chodzi o same linki z ogłoszeń, tylko jakie to były linki.

Ja analizuję wszystkie linki pobrane z GWT, kiedyś przeanalizowałem tylko te najnowsze ale niestety to nic nie dało, dostałem przykład linków sprzed roku. Lepiej pobrać linki wszystkie z GWT i przeanalizować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności