Skocz do zawartości

Strona Od Marca 2013 Poleciała W Serpach, Pomocy !

moto-strefa

Rekomendowane odpowiedzi

jak sie nie wie jak i co to pewnie ze mozna sobie napsocic...

Problemem jest to, że nikt nie wie "jak i co" bo nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić, które linki są złe.

Można uważać się za speca i na podstawie swojego doświadczenia lub dostępnych narzędzi(lol) szacować, że link x jest do xxxx a link y jest cacy ale prawda jest taka, że to tylko podejżenia, które albo się sprawdzą albo nie.

Ja całkowicie przestałem korzystać z narzędzi google i jeśli domena dostanie po d*** to stawiam nową bo szkoda czasu na użeranie się z debilami. Dla przykładu - zajmowałęm się forum, które dostało filtra za nienaturalne linki wychodzące. Tak się składało, że było to normalne forum bez spam stopek, bez linków z swli. Nie było też sprzedaży linków ani nic takiego.

Wyjaśnienia nic nie dały - musiałem usunąc ludziom sygnaturki. Filtra nie zdjęto, wyrzuciłem więc wszystkie linki z postów(wartościowe linki - ktoś polecał jakąś stronę, pytał o produkt itp!!!) - filtr nie został zdjęty.

W tym momencie na forum był 1 aktywny link wychodzący(powered by), który również usunąłem ale ku mojemu zdziwieniu prośba o zdjęcie filtra została odrzucona.

W ostatnim kroku napisałem w formularzu, że są poje*** i mam ich głębokow w d*** - po kilku dniach otrzymałem odpowiedź, że fitr został zdjęty tylko co z tego skoro pozycje już nigdy nie wróciły na swoje miejsce...

Podobnych przykładów można mnożyć w nieskończoność - miałem 10 stron robionych dokładnie takimi samymi linkami, 9 trzymało się dobrze a jedna dostała info o nienaturalnych linkach, itp. itd.

Podsumowując, możesz mówić, że jak się nie wie jak to można sobie zaszkodzić ale jak wytłumaczysz, że usunięcie wszystkich linków wychodzących nie zdejmuje filtra?!

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Być może "recznie zostałeś" wywalony z wysokich pozycji, bo pozycjonujesz się na frazę, która jednocześnie jest "marką zastrzeżoną " . Zobacz kto jest w TOP 10 , a więc pierwsza 3 to domeny typu opel, a następnie sami autoryzowani sprzedawcy Opla + wikipedia .

Miałem coś podobnego w przypadku "Disneya" "CartoonNetwork" itd. oraz wielu innych producentów. W przeciągu kilku dni straciłem ogromny ruch na 200 - 300 domenach.

Dlatego zakładam,ze w twoim przypadku nie zawiniły linki, tylko zostałeś pozbawiony pozycji ręcznie, bo pod zastrzeżoną marką kryje sie amatorski twór.

U mnie wymiana domeny nie wchodzi w grę, mam ją praktycznie od 2005 roku i nie chciałbym jej zmieniać. Ja miałem w stopce nienaturalne linki + link powered by IPB, usunąłem wszystkie linki poza linkiem do IPB i napisałem odwołanie, uzasadniając, że usunięcie linku do IPB w tej wersji forum, którą mam skutkowałoby złamaniem licencji, którą kupując skrypt zaakceptowałem, przez co zmuszanie mnie do usunięcia tegoż linku, byłoby równoznaczne ze zmuszaniem mnie do złamania prawa. Filtr został cofnięty. Page Rank po 3-4 dniach wrócił.

Nie wracają tylko pozycje i ilość stron zaindeksowanych. Nie sądziłem również, że linki ze stopki, które są no follow również mogą się przyczynić do uzyskania działań ręcznych, bardziej skupiam się na disavow tool-sie. Aczkolwiek zwróciłem się na forum o pomoc, bo wiem, że spora część Użytkowników pracuje w branży SEO i ma ogromny bagaż doświadczeń, by uzyskać jakąś podpowiedź, spojrzeć na błędy których ja nie dostrzegam.

Być może "recznie zostałeś" wywalony z wysokich pozycji, bo pozycjonujesz się na frazę, która jednocześnie jest "marką zastrzeżoną " . Zobacz kto jest w TOP 10 , a więc pierwsza 3 to domeny typu opel, a następnie sami autoryzowani sprzedawcy Opla + wikipedia .

Ooo właśnie, szczerze mówiąc o tym w ogóle nie pomyślałem. Być może jest coś w tym, gdyż w dobrych okresach byłem w top3 ze stroną forum i dodatkowo w Top10 ze stroną główną opel24.com

Aczkolwiek z drugiej strony staram się analizować codziennie tą frazę i czasami widzę, że są w niej poza wikipedią, otomoto, inny serwis ogólnomotoryzacyjny, ale być może coś w tym jest. Bo fraza opel forum, lub forum opel nie spada niżej niż top1-3.

A jak wytłumaczyć spadek ilości zaindeksowanych stron ? i tym, że w GWT pokazany jest inny wynik, niż wynik uzyskany z site:forum.opel24.com ?

Tak się teraz głęboko zastanawiam, że być może google ma jakiś algorytm, który filtruje strony zawierający znak zastrzeżony a mające np. w nazwie, sekcji meta frazy typu: forum, blog, etc.

U mnie wymiana domeny nie wchodzi w grę, mam ją praktycznie od 2005 roku i nie chciałbym jej zmieniać.

Słaby argument:) możesz się bujać miesiącami na gorszych pozycjach i cieszyć się starą nazwą. Nie twierdzę, że nowa domena załatwi sprawę bo domena sama z siebie nie wskoczy w top ale jeśli Twoja domena została oflagowana to przez dłuższy czas możesz tylko czekać.

A jak wytłumaczyć spadek ilości zaindeksowanych stron ? i tym, że w GWT pokazany jest inny wynik, niż wynik uzyskany z site:forum.opel24.com ?

Zaraz zlecą się mądrzejsi ale wszystkie operatory od google są "kulawe". Komenda site tak samo jak pozostałe nie pokazuje wszystkiego i często pokazuje bzdury. Przykład site:domena/podstrona=0 a wpisując fragment tekstu widać, że strona jest w indeksie.

Tak się teraz głęboko zastanawiam, że być może google ma jakiś algorytm, który filtruje strony zawierający znak zastrzeżony a mające np. w nazwie, sekcji meta frazy typu: forum, blog, etc.

Nie wydaje mi się by tak było ale kto ich tam wie;)

Podsumowując - musisz się pogodzić z faktem, że goole ma Cię w d***

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Szczerze to pogodziłem się z tym, ale w sumie też dzięki temu dużo udało mi się zrobić, na co przed filtrem byłem zbyt leniwy. Między innymi każdy dział ma stworzony opis z prawdziwego zdarzenia, każde subforum także. (wcześniej były to jakieś skrótowe opisy)

Zmotywowałem się również do stworzenia nowego loga, kanału facebookowego jak również dość poważnie wziąłem się za stronę główną, co prawda na wordpressie, ale dostrzegam dużo atutów tego silnika w porównaniu do innych cms. Piszę dość zaawansowanego pod względem treści artykuły, które są tam wrzucane. Porobione są mosty między IPB a Wordpress-em i generalnie coś się dzieje. Przejrzałem wszystkie linki dość skrupulatnie prowadzące do mojej strony, zgłosiłem dość sporą liczbę linków w disavow (gdyby wszystko było ok, pewnie nawet bym nie wiedział, do czego to narzędzie służy, gdyż nie zajmuje się SEO na co dzień)

Bardzo dawno temu gdzieś na przełomie 2007-2008, również wpadłem w filtr (czasy addera, mocnego linkowania etc.) również sporo czasu to trwało, ale stwierdziłem że nic nie będę robił co będzie to będzie - stronka po około 6 miesiącach wyszła z dołka wskakując od razu w top3 i top10, wówczas przestałem i nic nie robiłem do 2013 roku i tak też się toczyło.

W między czasie dostałem działania ręczne za nienaturalne linki i strony poleciały, zniknął PR, site strony itp. Szczerze mówiąc dużo tych linków nie miałem, bardziej się obawiałem zmiany silnika z phpbb2 na IPB ale wtedy jakoś przebiegło to zgrabnie.

A teraz, w sumie co będzie to będzie mam dużo zaindeksowanych tematów na które w GWT w wyszukiwanych hasłach mam pozycje 1.1 do 2 więc ruch na stronie jest, Użytkownicy piszą tematy, one się indeksują więc suma sumarum kiedyś z filtra wyjdę, wrócą topowe frazy a póki co skupiam się na tym, czego bym zapewne nie robił gdyby wszystko było po staremu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności