Skocz do zawartości

Stosunek Klikalności A Pozycja W Google. Ile Powinno Kosztować Pozycjonowanie?

periblazz

Rekomendowane odpowiedzi

1. pozycja w wynikach organicznych nie zawsze zgarnia 100% ruchu. Nie zapominajmy o AdWordsach.

Sama próbowałam analizować CTR dla różnych stron, ale wyniki mocno się od siebie różniły. Dla fraz brandowych wiadomo, że główny serwis zgarnie większość i raczej nie przegląda się całej pierwszej strony wyników, chyba że szuka się opinii. Niektóre frazy oprócz AdWordsów wyświetlają np. grafiki lub wiadomości - wtedy klikalność 3. czy 4. pozycji będzie znacznie mniejsza, niż klikalność 3/4. pozycji w przypadku czystych wyników - tj. bez żadnych dodatków.

Swietnie byloby dorwac branzowe jakies wyniki. W stosunku do wynikow na tabeli przedstawionej troche wczesniej w watku moje wyniki na podobnych pozycjach w brazy szkoleniowej sa srednio 3 x nizsze. No chyba ze ma na to wplyw rowniez tekst. ale mysle ze jest ok. Poza tym zdjecie autora rowniej zwieksza klikalnosc. Tak czy inaczej wspomniana rozpiska nie jest chyba zbyt miarodajna.

Profesjonalne indywidualne szkolenia dla firm oraz business coaching wrocław z certyfikowanym coachem ICF.

Szkolenia dla menadżerów oraz szkolenia dla sprzedawców. Dokonaj z nami przełomu w pracy, karierze, lub życiu osobistym.

tutaj masz trochę szerzej opracowany temat https://seoinfo.edu.pl/wplyw-pozycji-strony-na-ilosc-odwiedzin-ctr/

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

dzieki. ciekawa sprawa jesli chodzi o snippety. kto by przypuszczal.

Profesjonalne indywidualne szkolenia dla firm oraz business coaching wrocław z certyfikowanym coachem ICF.

Szkolenia dla menadżerów oraz szkolenia dla sprzedawców. Dokonaj z nami przełomu w pracy, karierze, lub życiu osobistym.

• 2 tygodnie później...

CTR a współczynnik konwersji to dwie różne sprawy

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

CTR jest tym wyższy im wyżej stoi strona w wynikach o oczywiste. Ale jeśli to przykładowo sklep to inaczej się rozkłada na wybranie oferty. Tak czy inaczej od pozycji zależy wszystko bo ilość odwiedzin teoretycznie przekłada się na ilość interakcji odwiedzających - a ta znowu zależy od rodzaju jakości oferty i jej konkurencyjności.

Tak czy inaczej pozycja to nie wszystko - też jakość i cena tego co się oferuje wpływa na wybór oferty.

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

• 2 miesiące temu...

Tak czy inaczej od pozycji zależy wszystko bo ilość odwiedzin teoretycznie przekłada się na ilość interakcji odwiedzających

wg jakiej teorii?

Jak ktoś szuka miejsca parkingowego to liczy się pierwsze wolne, ale jak ktoś ma wydać pieniądze, to im wyższa kwota tym dalej się szuka.

Są strony mające dla frazy ctr poa 80% i więcej, pomimo tego że fraza jest na 4 stronie wyników. Bo jak ktoś np szuka maszyny przemyłowej za 100tyś to nie ograniczy się do 10 pierwszych wyników.

Kolejnym przykładem może być dj/zespoł na wesele. Tu też ilość kliknięć nie przekłada się na zyski. W miesiącu klient obsłuży 4 wesela więcej nie przerobi, Ci z top ,mają termniny zaklepane napół roku , ale też bez przesady bo nikt na więcej niż rok wcześniej się nie umawia - wniosek można być na 30 pozycji i mieć tyle samo kliknięć, lub zleceń co ci z top.

Inna sprawa to prestiż. Coraz częściej klienci chcą być w top bo, tak jest modnie, bo uważają się za największą firmę w branży i chcą by to było widać w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności